Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου στον Ορχομενό Αρκαδίας


© 2009 epirotica

Αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την ανάδειξη ενός ξεχασμένου αλλά και πανέμορφου συνάμα αρχαίου θεάτρου στον Αρκαδικό Ορχομενό, πολύ κοντά στο σημερινό Λεβίδι.

Ο Δήμος Λεβιδίου κατέβαλλε ποσό 40.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων, προκειμένου να διανοιχτεί ο δρόμος προς το θέατρο.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας θα διαθέσει ποσό 200.000 ευρώ για την κατασκευή του δρόμου μήκους 550 μέτρων με τη χρήση κατάλληλων υλικών (χωματόδεμα από κεραμάλευρο), όπως υπέδειξε η ΛΘ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το ''Διάζωμα'' πρόκειται εντός του Ιουλίου να εκταμιεύσει στην ΛΘ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων το ποσό των 30.000 ευρώ που είναι χορηγία της Attica Bank για τις προκαταρκτικές εργασίες ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας.

Ιστορία
Ο Αρκαδικός Ορχομενός τοποθετείται κοντά στον σημερινό οικισμό, στα βόρεια της Μαντινείας. Επώνυμος ήρωας θεωρείται ο γιος του Βασιλιά της περιοχής Λυκάονος. Η πόλη κατοικούνταν ήδη κατά την μεσοελλαδική εποχή, αργότερα δε συμμετείχε και στον Τρωικό πόλεμο.

Ο Όμηρος μάλιστα την αναφέρει ως ''πολύμηλο'', δηλαδή πόλη πλούσια σε πρόβατα. Οι Ορχομενοί πήραν μέρος στους Περσικούς πολέμους και στον Πελοποννησιακό συνασπίστηκαν, μαζί με τους άλλους Αρκάδες, με τους Λακεδαιμονίους. Το 418 π.Χ. όμως παραδόθηκαν στους ενωμένους Μαντινείς και Αθηναίους. Λίγο μετά το 370 π.Χ., οι εξαρτώμενες από τον Ορχομενό πόλεις Θείσσα, Μεθυδρίου και Τεύθις αποσπάστηκαν και συνέβαλαν στο συνοικισμό της Μεγαλόπολης.

Το 223 π.Χ. η πόλη καταλήφθηκε αιφνιδιαστικά από τον Αντίγονο τον Δώσωνα και έκτοτε άρχισε σταδιακά να παρακμάζει. Την εποχή του Παυσανία (2ος μ.χ αιώνας) μεγάλο μέρος της είχε ήδη ερημωθεί.

Η λεγόμενη μυκηναϊκή περίοδος αντιπροσωπεύεται στην Αρκαδία με ευάριθμες θέσεις. Την τελευταία δεκαετία ανασκάφτηκε μέρος ενός σημαντικού μυκηναϊκού οικισμού στον Ορχομενό Αρκαδίας.


Πηγές: Διάζωμα, Δήμος Λεβιδίου

Η Νύχτα των Κεραυνών που ''τρόμαξε'' την Αθήνα




Το βράδυ των κεραυνών ''τρομοκράτησε'' τους Αθηναίους. Καταιγιδοφόρα νέφη έφεραν βροντές και αστραπές που έκαναν τη νύχτα... μέρα. Δορυφορικές εικόνες της Ελλάδας την ώρα των καταιγίδων δείχνουν μια λευκή λάμψη να καλύπτει την Αττική, όπως και περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, προχθές στην περιοχή της πρωτεύουσας σημειώθηκαν εκατοντάδες κεραυνοί, οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 20 ανά ώρα και ανά 10 χιλιόμετρα. Το ίδιο έντονα ήταν και τα φαινόμενα στα νότια τμήματα των νομών Σερρών και Χαλκιδικής.

''Στην Αττική είχαμε κατά βάση τρεις πυρήνες καταιγίδων που ενοποιήθηκαν και ακολούθως εντάθηκαν διότι υπήρξε ψύξη των κορυφών των καταιγιδοφόρων νεφών'' επισημαίνει ο μετεωρολόγος της Ε.Μ.Υ. κ. Θ.Κολυδάς. Οι αστραπές τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. ''Πρόκειται για ένα σπάνιο για την περιοχή μας καιρικό φαινόμενο. Ο προχθεσινός αριθμός των καταιγίδων ήταν υπερβολικά υψηλός. Ήταν κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά στην περιοχή μας με αυτόν τον ρυθμό και με αυτή την ένταση'' αναφέρει ο εκτελών χρέη προέδρου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μ.Πετράκης.

Το ρεκόρ κεραυνών που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα (2 Ιουλίου 2006) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο κ. Κ.Λαγουβάρδο, ήταν περισσότεροι από 70.000 κεραυνοί. Στατιστικά, οι θερινοί κεραυνοί είναι πιο επικίνδυνοι, διότι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους.

''Προχθές οι κεραυνοί ήταν πάρα πολλοί, διότι ενώ “κατέρρεε” από τη μία μεριά ο ένας πυρήνας της καταιγίδας, από την άλλη μεριά στα θερμά νερά του Σαρωνικού γεννιόταν ένας άλλος. Οι κεραυνοί, ή αλλιώς αστροπελέκια, είναι τα πιο επικίνδυνα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, καθώς αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλες δυνάμεις, μιας και τα φορτία των εκκενώσεων αυτών είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων Βολτ'' αναφέρει ο κ. Κολυδάς, ο οποίος εξηγεί τη διαφορά μεταξύ κεραυνών και αστραπών: ''Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που μπορεί να συμβούν μέσα στο ίδιο το σύννεφο ονομάζονται αστραπές και αυτό δηλώνει ότι η καταιγίδα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης''. Όταν παρατηρούνται εκκενώσεις από το σύννεφο προς τη γη ή αντίστροφα, ονομάζονται κεραυνοί.

Πώς γεννιούνται οι αστραπές και οι βροντές
Ο υγρός και θερμός αέρας που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή πάνω από την ξηρά όταν αναγκάζεται σε ανοδικές κινήσεις- λόγω στροβιλισμού ή όταν συναντά φυσικά εμπόδια- ψύχεται. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και στα μεγάλα ύψη δημιουργούνται οι πρώτοι κόκκοι χαλαζιού ή γενικότερα οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι. Τότε, όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, αρχίζει η κάθοδος αυτής της στερεάς μάζας, η οποία, συναντώντας τους υδρατμούς, αυξάνεται σε όγκο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα και όταν πια τα ανοδικά ρεύματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν την «παγωμένη» μάζα τότε αυτή πέφτει με τη μορφή χαλαζιού.

''Το νερό στη στερεά μορφή του (είτε χαλαζιού είτε παγοκρυστάλλων), λόγω τριβής, αποβάλλει ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού, το οποίο κάποια στιγμή δημιουργεί ηλεκτρικές εκκενώσεις, είτε μεταξύ των νεφών, είτε μεταξύ νέφους-εδάφους'' σημειώνει ο μετεωρολόγος. Ανάμεσα στην επιφάνεια του εδάφους και στο κάτω μέρος του νέφους μπορεί να δημιουργηθεί τάση 20 ή ακόμη και 30 εκατομμυρίων Βολτ.

Οι κεραυνοί που πέφτουν δεν ακολουθούν τον συντομότερο (οπτικά σε εμάς) δρόμο, αλλά εκείνον που διευκολύνει περισσότερο τα ηλεκτρικά φορτία να κινηθούν. Γι΄ αυτό η λάμψη του κεραυνού που τελικά βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι ευθεία αλλά τεθλασμένη. Ο αέρας ο οποίος περιβάλλει τον κεραυνό θερμαίνεται απότομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της βροντής.

Πηγή: Το Βήμα

FIFA World Cup South Africa 2010™: Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε 0-2 από την Αργεντινή / Ηellas did not make it, lost 0-2 from Argentina



Η πρόκριση χάθηκε στην πρεμιέρα... Το 0-2 από τη Νότιο Κορέα αποδείχθηκε μοιραίο καθώς η νίκη επί της Νιγηρίας και η υπερπροσπάθεια κόντρα στην Αργεντινή, δεν ήταν αρκετές. Το 2-0 των αστεριών του Diego Armando Maradona στις 22 Ιουνίου στο ''Peter Mokaba Stadium'' του Polokwane έκοψε τα ''φτερά'' των Ελλήνων διεθνών, ενώ το όνειρο της συμμετοχής στις 16 κορυφαίες ομάδες του FIFA World Cup South Africa 2010™ κράτησε ουσιαστικά μόλις για 26 λεπτά (όσο έμενε το 0-0 και η Νιγηρία είχε προηγηθεί στο άλλο ματς).

Καλά στημένη η εθνική στο πρώτο ημίχρονο, κινδύνεψε αρκετά, μετά το 20λεπτο, αλλά στάθηκε όρθια, χάρις στις εκπληκτικές επεμβάσεις του Τζόρβα στα σουτ των Αργεντίνων, αλλά και στις  γρήγορες και έγκαιρες τοποθετήσεις των αμυντικών. Ο Παπασταθόπουλος τα πήγε εξαιρετικά πάνω στον Messi (ξεκίνησε με δύο «καθαρά» κοψίματα και ένα φάουλ), ο οποίος έκανε το πρώτο του σουτ (πήγαινε για γκολ) στις καθυστερήσεις.

Μέχρι το 18' η Ελλάδα δεν είχε απειληθεί, ακολούθησε ένα δίλεπτο ''φωτιά'', με τον Τζόρβα να δείχνει πως είναι σε εξαιρετική βραδιά. Η πίεση της Αργεντινής έγινε εντονότερη μετά το 30', και στο τελευταίο δίλεπτο άγγιξε το γκολ με τους Agüero και Messi, αλλά ο Έλληνας πορτιέρο φαινόταν ανίκητος.

Όσο για το παιχνίδι των παικτών του Rehhagel; Οι διεθνείς έκαναν βαθιές μπαλιές στον Σαμαρά, που ακόμα και όταν έβρισκε την μπάλα, ήταν αδύνατο να απειλήσει καθώς ήταν τόσο μόνος. Το 0-0 στο 45λεπτο άφηνε εκτός συνέχειας την Ελλάδα και τα πράγματα έγιναν χειρότερα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Κι αυτό γιατί στο 48' ο Σαμαράς έχανε ευκαιρία για το 1-0 και στο επόμενο λεπτό οι Νοτιοκορεάτες έκαναν το 2-1. Πλέον η πρόκριση απομακρυνόταν, ενώ ο Rehhagel  έβλεπε τους Καραγκούνη, Κατσουράνη και Τοροσίδη να αποχωρούν τραυματίες. Οι αλλαγές αποσυντόνισαν την ελληνική ομάδα, αλλά ο Τζόρβας είπε ''όχι'' σε Messi και Bolatti και η «γαλανόλευκη» κρατούσε τουλάχιστον το μηδέν στην άμυνα και τις όποιες ελπίδες πρόκρισης.

Ο χρόνος κυλούσε, η Αργεντινή πίεζε και τελικά σε μια φάση που στάθηκε αρκετά τυχερή, ο Demichelis βρήκε μια «τρύπα» και σκόραρε (1-0 στο 77΄). Το αποτέλεσμα αυτό, παρότι την ίδια ώρα η Νιγηρία ισοφάριζε τη Νότιος Κορέα, άφηνε εκτός συνέχειας την Ελλάδα.

Ο Rehhagel έδωσε εντολή να βγουν όλοι μπροστά, αλλά τίποτα δεν άλλαξε για καλό, παρά μόνο το τελικό σκορ, με τον Palermo να κάνει το 2-0 στο 89' και να δίνει πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση της ''αλμπισελέστε''.


Ελλάδα - Αργεντινή       0-2 (0-0) /
Hellas - Argentina         0-2 (0-0)
77' Demichelis, 89' Palermo.


Ελλάδα (Otto Rehhagel): Τζόρβας, Κυργιάκος, Βύντρα, Παπαδόπουλος Αβρ., Τοροσίδης (55' Πατσατζόγλου), Μόρας, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης (54' Νίνης), Καραγκούνης (c) (46' Σπυρόπουλος), Σαμαράς.
/
Hellas (Otto Rehhagel): Tzorvas, Kyrgiakos, Vyntra, Papadopoulos Avr., Torosidis (55' Patsatzoglou), Moras, Papastathopoulos, Tziolis, Katsouranis (54' Ninis), Karagounis (46' Spyropoulos), Samaras.

Argentina (Diego Armando Maradona): Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Rodríguez Cl., Rodríguez 'Maxi' (63' Di María), Bolatti, Verón, Messi, Milito (80' Palermo), Agüero (77' Pastore).

Διαιτητής / Referee: Ravshan Irmatov (UZB)


English version
Argentina booked a last-16 date with Mexico as their two Martins – Demichelis and Palermo – ended Hellas' faint hopes of qualification by wrapping up a 2-0 victory in Polokwane. Hellas had kept the South Americans at bay until the 77th minute but they could do little to prevent Diego Maradona's side from securing top spot in Group B with an impressive win at the ''Peter Mokoba Stadium''.

Otto Rehhagel's side simply needed to better the result of Korea Republic to claim a place in the last 16, and with Maradona rotating his starting 11, as expected, with no fewer than seven changes from the side that swept aside Korea Republic, the Greeks could must have felt more confident of achieving their aim.

However, there was no doubting Hellas had a Herculean task on their hands, and they were virtual by-standers in the opening minutes as Argentina stroked the ball around confidently, guided by the returning Verón. Messi, lively from the start, demonstrated his threat as early as the tenth minute, riding the challenges of Katsouranis and Tziolis, before eventually being stopped in his tracks by the outstretched leg of Papastathoppoulos.

Hellas were defending in numbers in a bid to thwart their opponents, and were relying on long balls into Samaras in any bid to switch defence into attack. However, if Rehhagel's side were slowly finding their feet – only the outstretched leg of Demichelis brought an end to Samaras's promising charge into the box 12 minutes in – Maradona's side were still well in command.

And when the southern Europeans' sporadic attacks broke down, the action quickly switched back to the other end, where Tzorvas was unquestionably the busiest man of the night. Agüero smashed in a left-footed drive which he athletically palmed away, and the Greek goalkeeper had to be equally alert moments later, when the power of the long-range drive from Veron was only matched by the quality of Tzvorvas's tip-over.

If Hellas were going to claw their way back into this game it was going to be through Samaras. Just two minutes into the second period, the Celtic F.C. forward was picked out with another long ball but, despite wriggling free of his markers, he could only flash his shot wide. However, the momentum remained with Argentina, who needed just a draw to see them into the last 16. Milito might have headed them into a lead, but the striker failed to connect with Clemente Rodríguez's dangerous-looking cross and, shortly after, Rodríguez had a go himself from long range but was unable to find the target.

Messi and Bolatti were both thwarted by Tzorvas as the decibel level rose in the Peter Mokaba Stadium. And the noise levels went through the roof in the 77th minute when Demichelis's goalbound header from a Di María corner rebounded off Milito and back into the path of the Argentina defender, who gratefully smashed home a left-footed shot to give Maradona's side the lead they had long threatened.

Messi, Argentina's captain for the night, was denied by the post and then Tzorvas in the dying minutes, but Hellas could do nothing to stop Palermo from side-footing home Argentina's second a minute from time after Messi had again been thwarted.


Source: F.I.F.A.
Photos: F.I.F.A.

Η καθυστερημένη δημοσίευση του post πραγματοποιείται για καθαρά ιστορικούς λόγους.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Photo of the Day - Hawaii, Green Sea Turtle

Photo by Lorenzo Menendez

Η.Π.Α., Χαβάη
Μια πράσινη θαλάσσια χελώνα κολυμπάει σε μικρό βάθος.


English version
U.S.A., Hawaii
A green sea turtle swims in just a few feet of water.

Πηγή / Source: National Geographic

Αναστηλώθηκε ο σπάνιος Βυζαντινός Ναός του Αγίου Γεωργίου στα Λουκίσια Βοιωτίας



Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στα Λουκίσια Βοιωτίας. Ο μικρών διαστάσεων ναός του Αγίου Γεωργίου Λουκισίων βρίσκεται στην ανατολική Βοιωτία, 15 περίπου χλμ από την Χαλκίδα, μέσα σε ειδυλλιακό τοπίο με ελαιώνες.

Η θέση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαία Ανθηδόνα, πόλη γνωστή ήδη από τα ομηρικά έπη, που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Ο ναός διακρίνεται για την επιμέλεια της κατασκευής του, τις ισορροπημένες αναλογίες του, την καθαρότητα και συμμετρία τού αρχιτεκτονικού του σχεδίου. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου είχε εγκαταλειφθεί, είχε υποστεί σοβαρές φθορές και είχε σχεδόν ερειπωθεί. Το έργο της αναστήλωσης του μνημείου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2006-2009 από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το μνημείο, που χρονολογείται στο β΄ μισό του 11ου αιώνα και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της βυζαντινής αρχαιολογίας λόγω του σπάνιου αρχιτεκτονικού τύπου, είχε ήδη επισημανθεί από τους κορυφαίους βυζαντινολόγους Α. Megaw και Α. Ορλάνδο στη δεκαετία του 1930.

Με βάση την μελέτη αναστηλώθηκε το μνημείο και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Ο τρούλος του ναού, που ανήκει στο λεγόμενο ''αθηναϊκό τύπο'' και απαντά στα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της σφαίρας επιρροής της Αθήνας, ανέκτησε την αρχική του μορφή με την ανατοποθέτηση όλων των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων που είχαν εξολοκλήρου απολεσθεί.

Οι εκτεταμένες εργασίες περιέλαβαν επίσης την εκ νέου κατασκευή της στέγης, την συμπλήρωση και επισκευή της πλινθοπερίκλειστης τοιχοποιίας, καθώς και την ανακατασκευή σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένων τμημάτων του μνημείου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντηρήθηκαν οι μεμονωμένες -και γνωστές ήδη- τοιχογραφίες του 17ου αι., ενώ αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν τμήματα του αρχικού τοιχογραφικού διακόσμου των αρχών του 13ου αι., που διατηρούν απόηχους της κομνήνειας παράδοσης.

Το μικρό αυτό μνημείο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, που βοήθησε ποικιλότροπα σε όλες τις φάσεις του έργου την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Πηγή: Αρχαιολογία

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Photo of the Day - Η έναρξη του Θερινού Hλιοστασίου στο Στόουνχεντζ / Summer Solstice at the Stonehenge Monument

Photo by Lefteris Pitarakis / Associated Press

Οι άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια τους διαλογιζόμενοι κατά τη έναρξη του θερινού ηλιοστασίου λίγο μετά τις 4:52 π.μ. στο μνημείο Στόουνχεντζ (Stonehenge) της Αγγλίας, χθες Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010.

Χιλιάδες νεο-ειδωλολάτρες χόρεψαν ως τα ξημερώματα της Δευτέρας απολαμβάνοντας τον λαμπρό πρωινό ήλιο πάνω από τον αρχαίο πέτρινο κύκλο του μνημείου, σηματοδοτώντας το θερινό ηλιοστάσιο.

Περίπου 20.000 άνθρωποι γέμισαν τον προϊστορικό χώρο στην πεδιάδα του Salisbury, στη Νότια Αγγλία, για να δουν την ανατολή του ηλίου στις 4:52 π.μ. ακολουθώντας το ολονύκτιο πάρτι που διοργανώνεται κάθε έτος.


English version
People raise their hands meditating during the summer solstice shortly after 04.52 am at the Stonehenge monument, England, Monday, June 21, 2010.

Thousands of neo-pagans danced and whooped in delight Monday as a bright early morning sun rose above the ancient stone circle Stonehenge, marking the summer solstice.

About 20,000 people crowded the prehistoric site on Salisbury Plain, southern England, to see the sunrise at 4:52 A.M., following an annual all-night party.


Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκε Μεσαιωνικό Σήμα με τους Τρεις Λέοντες στο Κόβεντρι της Αγγλίας / Medieval Three Lions Badge found in Coventry, England


Η αρχαιολόγος Κάρολαϊν Ραν (Caroline Rann), με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ανασκαφών του Γουόργουϊκσαϊρ (Warwickshire), ανακάλυψαν ένα μεσαιωνικό χάλκινο σήμα, 800 ετών, στο Κόβεντρι (Coventry) της Αγγλίας.

Σε αυτό απεικονίζονται τρεις λέοντες-σύμβολα του εμβλήματος του Βασιλείου της Αγγλίας. ''Ήταν θαμμένο για εκατοντάδες χρόνια και το γεγονός ότι ήρθε τώρα στην επιφάνεια μπορεί να είναι οιωνός ότι η Αγγλία θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος στο Παγκόσμιο Κύπελλο'', δήλωσε μεταξύ άλλων η Ραν, για την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας της που αγωνίζεται στη Νότιο Αφρική.

The F.A. Badge

English version
An archaeologist who found a medieval badge featuring the England football team's three lions logo hopes it will prove a good World Cup omen.

The copper piece was found in the ground last week in a stone wall in Coventry by Caroline Rann. The badge, thought to be from a horse's harness, is believed to date from the 13th Century.

Ms Rann found the badge as she investigated a medieval stone wall in Parkside. She said it had become lodged between sandstone blocks and it may have fallen in while the wall was being built.

"This has been hidden for hundreds of years and for it to appear now has to be a sign that England will go all the way in the World Cup," she said. It is very pretty and you can see clearly the three lions on it", she said.

The three lions emblem was first used by King Henry II (1154-89) who added a third lion to the previous coat of arms which only had two.

This continued until 1340 when the royal coat of arms was quartered with those of France in order to back up King Edward III's claim to the French throne.

Πηγές / Sources: Ethnos, B.B.C.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκε Εργαστήριο παραγωγής Σταυρόσχημων Ειδωλίων στην Κύπρο



Η έκτη περίοδος έρευνας στο Χαλκολιθικό οικισμό Σουσκιού-Λαόνα εντόπισε στοιχεία που σχετίζονται με την παραγωγή σταυρόσχημων ειδωλίων του ιδίου τύπου με το ειδώλιο του Πωμού, που απεικονίζεται στο Κυπριακό ευρώ. Τα νέα αυτά στοιχεία έχουν βρεθεί σε οικισμό που έχει εντοπιστεί στο χωριό Σουσκιού, κοντά στην Παλαίπαφο, ο οποίος χρονολογείται στα 3000 π.Χ.

Οι ανασκαφικές εργασίες διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες, από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο 2010 και διεξήχθησαν από ομάδα του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου της Λέμπας και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Edgar Peltenburg.

Ανάμεσα στα κατάλοιπα μιας οικίας βρέθηκαν τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζονταν τα ειδώλια αλλά και μεγάλες ποσότητες απολεπισμάτων από τα αρχικά στάδια κατασκευής των ειδωλίων. Τα απολεπίσματα αυτά προέρχονται από την επεξεργασία χαλικιών και όγκων από ακατέργαστη πρώτη ύλη την οποία προμηθεύονταν οι γλύπτες από την οροσειρά του Τρόοδους. Ένα ακόμη στάδιο παραγωγής διαπιστώνεται από τα ακατέργαστα ειδώλια τα οποία εμφανίζονται μέσα από την πρώτη ύλη. Βρέθηκαν επίσης και ελαφρώς ημιτελή ειδώλια τα οποία απορρίφθηκαν επειδή παρουσίαζαν κάποιες ατέλειες.

Οι σπάνιες αυτές ενδείξεις θα επιτρέψουν στους αρχαιολόγους να επιχειρήσουν την αναπαράσταση των τεχνικών παραγωγής των προϊστορικών αυτών ειδωλίων και να διερευνήσουν τη μορφή οργάνωσης της τέχνης αυτής μέσα στις Χαλκολιθικές κοινότητες. Είναι ήδη γνωστό ότι το εργαστήριο λειτουργούσε μέσα σε κτίριο στο οποίο διεξάγονταν και καθημερινές, οικιακές δραστηριότητες.

Τέτοια κτίρια υπήρχαν πολλά στον οικισμό της Σουσκιού, ο οποίος θα υπήρξε ένα ιδιαίτερα ζωηρό κέντρο παραγωγής των εικονικών αυτών αντικειμένων. Σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο θα μπορέσει ίσως η έρευνα να ξεκαθαρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδωλίων που κατασκευάζονταν στον οικισμό Σουσκιού και έτσι πιθανόν να είναι δυνατόν να αποκτήσουν προέλευση τα τόσα χωρίς προέλευση χαλκολιθικά σταυρόσχημα ειδώλια που εκτίθενται σε μουσεία.

Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

FIFA World Cup South Africa 2010™: Η Ελλάδα ''έγραψε'' ιστορία, 2-1 τη Νιγηρία / Hellas make History with Win 2-1 over Nigeria


Η Εθνική είναι εδώ. Ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της, όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ από το 16' με γκολ του Uche («προσφορά» του Τζόρβα). Με επική ανατροπή, μεγάλα ψυχικά αποθέματα και πολύ καλή εμφάνιση, η Ελλάδα νίκησε χθες 2-1 τη Νιγηρία στο ''Free State Stadium'' του Mangaung/Bloemfontein, για τη 2η αγωνιστική του Β' Oμίλου και πλέον ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση.

Ξεπερνώντας το σοκ του γρήγορου 0-1 και αξιοποιώντας την αποβολή του Kaita στο 33', οι διεθνείς κυριάρχησαν, έχασαν πολλές ευκαιρίες, άξιζαν περισσότερα γκολ από τα δύο που πέτυχε, τα πρώτα της σε FIFA World Cup και πανηγύρισε δίκαια την πρώτη νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα, μετά την Γαλλία στο 2ο γύρο του FIFA World Cup 2006, που ανατρέπει αποτέλεσμα σε τελικά! Οι ''τρικολόρ'' είχαν επικρατήσει με 3-1 της Ισπανίας, αν και έχαναν 1-0.

Ο Rehhagel παρέταξε την Εθνική με 3 κεντρικούς αμυντικούς (Παπαδόπουλος Αβρ. ως ελεύθερος, Παπασταθόπουλος, Κυργιάκος). Βύντρα και Τοροσίδης ήταν στα δύο άκρα, με τους Τζιόλη και Κατσουράνη σε ρόλο αμυντικών μέσων. Οσο για την επιθετική τριπλέτα, ο Σαλπιγγίδης ήταν δεξιά, ο Καραγκούνης αριστερά και ο Γκέκας στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, ο Σουηδός Lars Lagerbäck παρέταξε τη Νιγηρία με 4-4-2 (Odemwingie και Ayegbeni στην κορυφή).

Η Ελλάδα μπήκε καλά στο παιχνίδι. Πίεσε, δεν αιφνιδιάστηκε νωρίς και διατήρησε ισορροπημένη την εικόνα του αγώνα. Ωστόσο το γκολ του Uche στο 16' σε ακίνδυνη φάση, με μακρινή εκτέλεση φάουλ και ολέθριο λάθος του Τζόρβα, άλλαξε τα δεδομένα. Η Εθνική ''πάγωσε'', η Νιγηρία είχε το πλεονέκτημα αλλά δεν απειλούσε.
Η αποβολή του Kaita στο 33' (χτύπησε τον Τοροσίδη) άλλαξε τα πάντα. Ο Rehhagel έριξε τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου και η Εθνική βγήκε μαζικά στην επίθεση. Πίεσε τη Νιγηρία, είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες (39' Σαλπιγγίδης, 41' Σαμαράς) και έφτασε στην ισοφάριση, στο παρθενικό της γκολ σε FIFA World Cup, με τον Σαλπιγγίδη στο 44'.

Στο B' ημίχρονο η Ελλάδα παρέμενε η καλύτερη ομάδα. Αξιοποιώντας το αριθμητικό πλεονέκτημα, είχε την πρωτοβουλία και δημιούργησε σειρά ευκαιριών (47' Καραγκούνης, 55' Κυργιάκος, 59', 68' Γκέκας, 68' Σαμαράς), ωστόσο ενίοτε άφηνε χώρους και οι Νιγηριανοί απείλησαν στο 48' με τον Uche και έχασαν μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 59' (Ayegbeni, Obasi).

Η δικαίωση των προσπαθειών της Εθνικής ήρθε στο 71' με το γκολ του Τοροσίδη. Η Ελλάδα δεν ανέκοψε ρυθμό, απλά δεν ρίσκαρε τόσο, πλέον (ο Rehhagel έβαλε τον Νίνη αντί του Γκέκα), είχε άλλες τέσσερις καλές στιγμές (75', 77' Καραγκούνης, 81' Κυργιάκος, 90'+3 Τζιόλης) και τελικά έφτασε στη μεγάλη νίκη. Οι Αφρικανοί δεν μπόρεσαν να απειλήσουν, έχοντας ένα καλό σουτ του Ayegbeni (76').



Ελλάδα - Νιγηρία          2-1 (1-1) /
Hellas - Nigeria             2-1 (1-1)
44' Σαλπιγγίδης/Salpingidis, 71' Τοροσίδης/Torosidis - 16' Uche.

Ελλάδα (Otto Rehhagel): Τζόρβας,  Παπαδόπουλος Αβρ., Κυργιιάκος, Βύντρα, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Τοροσίδης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης (c),  Γκέκας (79' Νίνης),  Σαλπιγγίδης.
/
Hellas (Otto Rehhagel): Tzorvas, Papadopoulos Avr., Kyrgiakos, Vyntra,  Torosidis, Papastathopoulos (37' Samaras), Katsouranis, Tziolis, Karagounis (c), Gekas (79' Ninis), Salpingidis.

Νιγηρία / Nigeria (Lars Lagerbäck): Enyeama, Yobo (c), Taiwo (55' Echiéjilé), Shittu, Odiah, Uche, Kaita, Haruna, Etuhu, Ayegbeni, Odemwingie (46' Obasi).

Διαιτητής / Referee: Óscar Ruiz (COL)



English version
Hellas scored their first goals and secured their first victory in a FIFA World Cup, coming from behind to beat yesterday Nigeria 2-1 in their second Group B match in Mangaung/Bloemfontein.

It all looked like being so different for the Super Eagles, who opened the scoring in the 16th minute through Uche, but a straight red card for Kaita just after the half-hour swung the balance in the favour of the Europeans, who duly secured their first-ever victory in a FIFA World Cup™ match thanks to goals from Salpingidis in 44' and Torosidis in 71'. The result left Hellas third in Group B, level on points with second-placed Korea RepublicNigeria remain pointless and will now have to beat the South Koreans in their final first-phase outing to have any chance of advancing.

Uche's goal was the first in the tournament to come direct from a free-kick, though his 35-yard effort from the left flank was intended centre.  Hellas goalkeeper Alexandros Tzorvas was distracted by the run of Odemwingie, though, and let the ball go past him untouched. The game changed in the 33rd minute, though, with Kaita's sending-off for kicking out at Torosidis after the ball had run out on the sideline. Sensing the opportunity, Hellas coach Otto Rehhagel brought on Samaras to increase their attacking options. The Europeans duly began to dominate the proceedings and split open the Nigeria defence soon after, but goalkeeper Enyeama, who impressed in their 1-0 loss to Argentina, denied an unmarked Salpingidis from ten yards.

Six minutes later, Enyeama was beaten, but midfielder Haruna saved Samaras's flicked, close-range shot from crossing the line. However, Haruna was not so fortunate in the 44th minute as Katsouranis laid the ball off to Salpingidis, whose blast from 20 yards deflected off the young A.S. Monaco midfielder and into the back of the net.

The second half began where the first left off, and Karagounis found himself with a free header near the penalty spot, but the captain could not keep his attempt down. The two goalkeepers took turns playing hero then, with Tzorvas tipping over Uche's delicate cross from the left side of the box when it seemed like it might sneak under his bar. Enyeama spared Yobo's blushes after a poor clearance, with a diving save from Gekas's header in the 59th minute.

From that chance, the west Africans broke back the other way immediately, and Ayegbeni saw his shot denied spectacularly by the outstretched left hand of the Hellas keeper. Half-time substitute Obasi missed the rebound with the goal at his mercy. Enyeama again showed all of his ability in denying Samaras's header from a short corner after a stretched dive to his left, but the Hapoel Tel-Aviv man would have to take the blame for the Greek winner after he spilled Tziolis's long-range shot into the path of Torosidis of Olympiacos C.F.P., who buried the chance in the 71st minute.

The game, however, remained wide open and Enyeama, who has arguably been the goalkeeper of the tournament thus far and was named Budweiser Man of the Match yesterday, made another top-drawer save from Karagounis six minutes after his mistake. For Nigeria, this was their seventh FIFA World Cup match without victory.


Πηγή / Source: F.I.F.A.
Photos: F.I.F.A.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

FIFA World Cup South Africa 2010™: Κατώτερη των περιστάσεων η Ελλάδα 0-2 από τη Νότιο Κορέα / Hellas - Korea Republic 0-2



Η πρεμιέρα της Ελλάδας το Σάββατο 12 Ιουνίου στο FIFA World Cup South Africa 2010™ δεν έφερε χαμόγελα. Η κακή εμφάνιση (στα πρώτα 70 λεπτά) και τα λάθη, έφεραν την ήττα με 2-0 από την Νότιο Κορέα (7' Jung Soo Lee, 52' Ji Sung Park) στο ''Port Elizabeth Stadium'' της Nelson Mandela Bay / Port Elizabeth, στο πρώτο παιχνίδι του Β' Ομίλου.

Ο Rehhagel παρέταξε την Εθνική με 4-3-3, τελικά, με τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Βύντρα στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Κατσουράνης ήταν στη μεσαία γραμμή (με Καραγκούνη, Τζιόλη) και οι Χαριστέας, Σαμαράς και Γκέκας στην επίθεση. Σύστημα 4-4-2 επέλεξε ο Jung Moo Huh για την Νότιο Κορέα.

Αν και η Εθνική άρχισε καλά, χάνοντας ευκαιρία στο 3' με τον Τοροσίδη, η συνέχεια ανήκε στους Κορεάτες, οι οποίοι προηγήθηκαν στο 7' με τον Jung Soo Lee (αστάθεια της ελληνικής άμυνας σε στημένη φάση), ήταν μια ταχύτητα πάνω από τους Ελληνες διεθνείς, αμύνθηκαν αποτελεσματικά, δεν κινδύνεψαν στα στημένα και ήταν επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις (ευκαιρία στο 28' με τον Ji Sung Park).

Η Ελλάδα δεν είχε κυκλοφορία, ούτε ανάπτυξη από τον άξονα αλλά και τα άκρα, δεν έκανε ούτε ένα σουτ ως το ημίχρονο, ενώ οι βαθιές μπαλιές ήταν αναποτελεσματικές.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου ο Πατσατζόγλου μπήκε αντί του Καραγκούνη, αλλά το σοκ ήρθε με το 2-0 του Park (από λάθος του Βύντρα). Η Εθνική ''πάγωσε'', οι Κορεάτες επιβλήθηκαν αξιοποιώντας την αμυντική αστάθεια και άγγιξαν το 3-0 με τον Chu Young Park στο 63'. Ο Rehhagel έκανε νωρίς και τις άλλες δύο κινήσεις, με τους Σαλπιγγίδη και Καπετάνο αντί των Σαμαρά (59') και Χαριστέα (61') και σιγά-σιγά ήρθε η αντίδραση.

Ένα πιεστικό 3λεπτο έφερε τρεις ευκαιρίες (69' Γκέκας, 70' Σαλπιγγίδης, 71' Καπετάνος) και μια ζωντάνια στο τελευταίο 20λεπτο, αλλά η ήττα δεν απεφεύχθη, ενώ ούτε το γκολ της τιμής ήρθε στο 81' με τον Γκέκα.


Ελλάδα - Νότιος Κορέα        0-2 (0-1) /
Hellas - Korea Republic        0-2 (0-1)
7' Jung Soo Lee, 52' Ji Sung Park.

Ελλάδα (Otto Rehhagel): Τζόρβας,  Παπαδόπουλος Αβρ., Βύντρα, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Καραγκούνης (c) (46' Πατσατζόγλου), Χαριστέας (61' Καπετάνος), Γκέκας, Σαμαράς (59' Σαλπιγγίδης).
/
Hellas (Otto Rehhagel): Tzorvas, Papadopoulos Avr., Vyntra, Seitaridis, Torosidis, Katsouranis, Tziolis, Karagounis (c) (46' Patsatzoglou), Charisteas (61' Kapetanos), Gekas, Samaras (59' Salpingidis).

Νότιος Κορέα / Korea Republic (Jung Moo Huh): Sung Ryong Jung, Du Ri Cha, Yong Hyung Cho, Jung Soo Lee, Young Pyo Lee, Jung Woo Kim, Sung Yueng Ki (74' Nam Il Kim), Chung Yong Lee (90'+1 Jae Sung Kim), Ji Sung Park (c), Ki Hun Yeom, Chu Young Park (87' Seung Yeoul Lee). 

Διαιτητής / Referee: Michael Hester (NZL)



English version
Korea Republic claimed the first victory at the 2010 FIFA World Cup South Africa™ as a goal early in each half made it a disappointing start for Group B opponents Hellas.

The South Koreans were the dominant force for virtually all of the first half in the Port Elizabeth Stadium although they had to withstand some initial pressure from Hellas with Vasileios Torosidis seeing an effort fly off target. The same player should then have scored following Georgios Karagounis's corner but he put a decent chance wide from nine yards.

Jung-Moo Huh's side shrugged off that scare and proceeded to pin their opponents back, and with only seven minutes gone they forged ahead. A free-kick from near the left-hand corner flag found the blue shirts all at sea and at the far post Jung Soo Lee pounced to sidefoot home and become his country's fastest-ever scorer at a FIFA World Cup.

Hellas, European champions in 2004, never recovered from that setback and Korea smelled the chance of further goals with Manchester United's Ji Sung Park always a danger and Ki Hun Yeom also pulling the strings. In the 28th minute the South Koreans, fast-raiding and adroit with their ball control, fashioned an outstanding chance to double their advantage as Ji Sung Park slid a lovely ball into the feet of Chu Young Park.

Chu Young Park was clear of the last man but just as he attempted to seal his strong run with a scoring finish, a combination of the back-pedalling Loukas Vyntra and Alexandros Tzorvas denied him, the goalkeeper making a vital intervention to deflect the ball over. Hellas had to change their approach and Otto Rehhagel decided to take off captain Karagounis at the break with Christos Patsatzoglou coming in. However with another goal seven minutes into the second period, Korea put the game as good as out of reach.

It was a disaster for Hellenic defending as they gave possession away inside their own half through Vyntra and were left helpless as Ji Sung Park took ruthless advantage. There was strength, control and determination in his run as he tore into the penalty area before burying a left-footed shot past Tzorvas to become only the second Asian player to score in three different FIFA World Cups, having also found the net in 2002 and 2006.  It should have been three minutes later as Chu Young Park dashed between defenders to meet a cross from the right but he could not keep his header down.

Hellas, who had not managed a goal in any of their three previous FIFA World Cup games – all of which had been lost in 1994 – had no option but to give everything to try and claw back the deficit. They looked to Theofanis Gekas, who with ten goals was the leading scorer in European qualifying, to inspire an recovery, and he tried an ambitious overhead kick which went over. Soon after Pantelis Kapetanos scooped the ball over as it was drilled in from the left while Gekas forced Sung Ryong Jung into a fine save at the end. But there was no dispute that Korea were good value for their three points.


Πηγές / Sources: Sentra Goal, F.I.F.A.
Photos: F.I.F.A.

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ανακάλυψη Απολιθωμάτων Ελεφάντων και λευκών Καρχαριών στη Ρόδο


Κωνοφόρα δένδρα, κουκουνάρες, κοράλλια, ακόμη και ευρήματα από ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις ηλικίας εκατομμυρίων ετών εντόπισε ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Ρόδο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή της Παλαιοβοτανικής Παλαιοντολογίας κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, ανακάλυψε σε διάφορες περιοχές της Ρόδου σημεία όπου υπάρχουν απολιθώματα μεγάλης επιστημονικής και μουσειακής σημασίας.

Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα, στα νέα ευρήματα που προέκυψαν από ανασκαφές τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται μία σπάνια απολιθωμένη χλωρίδα κωνοφόρων, όπως είναι τα νέα είδη πευκίδων (κώνοι, σπέρματα, βελόνες).

''Τα ευρήματα των πευκίδων είναι μοναδικά στον κόσμο και οι τεράστιοι κώνοι πεύκης που έχουν βρεθεί στην περιοχή Ασγούρου της Ρόδου ενδεχομένως να υπάρχουν στη Λευκωσία της Κύπρου'', λέει ο καθηγητής κ. Βελιτζέλος και προσθέτει: ''Τα σπάνια αυτά κωνοφόρα δένδρα μαζί με άλλα κωνοφόρα της ευρύτερης περιοχής αποτελούν ένα σπάνιο παλαιοντολογικό υλικό και η ανεύρεση των πευκίδων στο νησί της Ρόδου σε ιζήματα 1,6 έως 1,8 εκατομμυρίων χρόνων είναι σημαντική, καθότι για πρώτη φορά έχουμε επιστημονικά δεδομένα για τη γεωιστορική εξέλιξή τους από εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα''.

160 εκατομμύρια χρόνια
Οπως ανέφερε ο κ. Βελιτζέλος, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία εντοπίστηκαν κρινοειδή και κοράλλια, όπως επίσης και στο Φαληράκι κοράλλια που η ηλικία τους εκτιμάται στα 160 εκατομμύρια χρόνια. Ακόμη στις περιοχές Αφάντου και Καλλιθέας εντοπίστηκε ένα νέο είδος κουκουνάρας που το μήκος του έφτανε τα 40 εκατοστά, ενώ στις περιοχές Πλημμύρι και Κατταβιά εντοπίστηκαν ευρήματα από ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις.

Σημαντικό εύρημα αποτελούν τα δόντια καρχαριών, μεταξύ των οποίων και του λευκού καρχαρία, όπως επίσης και πολλών ψαριών.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια το κλίμα στη Ρόδο ήταν υποτροπικό και δεν ξεπερνούσε τους 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ τους τρεις μήνες του χειμώνα η θερμοκρασία ήταν κάτω από το μηδέν.

''Στην περιοχή του Αρχαγγέλου εμφανίζονται μοναδικοί ασβεστόλιθοι ηλικίας 230 εκατομμυρίων χρόνων με χαρακτηριστικά απολιθώματα φυκών, καθώς επίσης και κρινοειδών και μικροαπολιθωμάτων, η δε εμφάνιση αυτή που θεωρείται μοναδική στον ελληνικό χώρο, παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό και μουσειακό ενδιαφέρον''.

Πηγή: Το Βήμα

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010 - Νότιος Αφρική: Εθνική Ελλάδας & Πρόγραμμα / FIFA World Cup™ 2010 - South Africa: Hellas National Team & Match Program



Ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Ιουνίου το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (), που διεξάγεται φέτος στη Νότια Αφρική, και για πρώτη φορά στη ''Μαύρη Ήπειρο''. Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία, μετά τη συμμετοχή μας στο


Η Σύνθεση της Ελλάδας /
Hellas Line-Up


NameD.o.B.Pos.Club
1Konstantinos CHALKIAS30/05/1974GKP.A.O.K.
2Giourkas SEITARIDIS04/06/1981DFPanathinaikos Α.Ο.
3Christos PATSATZOGLOU19/03/1979DFA.C. Omonia (CYP)
4Nikos SPIROPOULOS10/10/1983DFPanathinaikos Α.Ο.
5Vangelis MORAS26/08/1981DFBologna F.C. 1909 (ITA)
6Alexandros TZIOLIS13/02/1985MFA.C. Siena (ITA)
7Georgios SAMARAS21/02/1985FWThe Celtic F.C. (SCO)
8Avraam PAPADOPOULOS03/12/1984DFOlympiacos C.F.P.
9Angelos CHARISTEAS09/02/1980FW1.F.C. Nurnberg (GER)
10Georgios KARAGOUNIS06/03/1977MFPanathinaikos Α.Ο.
11Loukas VYNTRA05/02/1981DFPanathinaikos Α.Ο.
12Alexandros TZORVAS12/08/1982GKPanathinaikos Α.Ο.
13Michail SIFAKIS09/09/1984GKA.S. Aris Thessaloniki
14Dimitrios SALPINGIDIS18/08/1981FWPanathinaikos Α.Ο.
15Vasileios TOROSIDIS10/06/1985DFOlympiacos C.F.P.
16Sotirios KYRGIAKOS23/07/1979DFLiverpool F.C. (ENG)
17Theofanis GEKAS23/05/1980FWHertha B.S.C. (GER)
18Sotiris NINIS03/04/1990MFPanathinaikos Α.Ο.
19Sokratis PAPASTATHOPOULOS09/06/1988DFGenoa C.F.C. (ITA)
20Pantelis KAPETANOS08/06/1983FWF.C. Steaua Bucuresti (ROM)
21Konstantinos KATSOURANIS21/06/1979MFPanathinaikos Α.Ο.
22Stelios MALEZAS11/03/1985DFP.A.O.Κ.
23Athanasios PRITTAS09/01/1979MFA.S. Aris Thessaloniki
Coach: Otto Rehhagel


Πρόγραμμα Αγώνων ανά Όμιλο /
Match Program per Group

Group A
MDate-Time*Venue




111/06 16:00Johannesburg-JSCSouth AfricaSouth Africa
MexicoMexico
211/06 20:30Cape Town UruguayUruguay
FranceFrance
1716/06 20:30Tshwane/Pretoria South AfricaSouth Africa
UruguayUruguay
1817/06 20:30Polokwane FranceFrance
MexicoMexico
3322/06 16:00Rustenburg MexicoMexico
UruguayUruguay
3422/06 16:00Bloemfontein FranceFrance South AfricaSouth Africa
 
Group B
MDate-TimeVenue




312/06
16:00
Johannesburg - JEPArgentinaArgentina NigeriaNigeria
412/06
13:30
Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Korea RepublicKorea Rep.
HellasGreece
1917/06
16:00
Bloemfontein GreeceHellas
NigeriaNigeria
2017/06
13:30
Johannesburg - JSCArgentinaArgentina Korea Rep.Korea Republic
3522/06
20:30
Durban NigeriaNigeria Korea Rep.Korea Republic
3622/06
20:30
Polokwane GreeceHellas ArgentinaArgentina
 
Group C
MDate - TimeVenue




512/06 20:30Rustenburg EnglandEngland USAUSA
613/06 13:30Polokwane AlgeriaAlgeria
SloveniaSlovenia
2218/06 16:00Johannesburg - JEPSloveniaSlovenia
USAUSA
2318/06 20:30Cape Town EnglandEngland AlgeriaAlgeria
3723/06 16:00Port Elizabeth SloveniaSlovenia
EnglandEngland
3823/06 16:00Tshwane/Pretoria USAUSA
AlgeriaAlgeria
 
Group D
MDate - TimeVenue




713/06 20:30Durban GermanyGermany
AustraliaAustralia
813/06 16:00Tshwane/Pretoria SerbiaSerbia
GhanaGhana
2118/06 13:30Port Elizabeth GermanyGermany
SerbiaSerbia
2419/06 16:00Rustenburg GhanaGhana
AustraliaAustralia
3923/06 20:30Johannesburg - JSCGhanaGhana
GermanyGermany
4023/06 20:30Nelspruit AustraliaAustralia
SerbiaSerbia
 
Group E
MDate - TimeVenue




914/06 13:30Johannesburg - JSCNetherlandsNetherlands
DenmarkDenmark
1014/06 16:00Bloemfontein JapanJapan
CameroonCameroon
2519/06 13:30Durban NetherlandsNetherlands
JapanJapan
2619/06 20:30Tshwane/Pretoria CameroonCameroon
DenmarkDenmark
4324/06 20:30Rustenburg DenmarkDenmark
JapanJapan
4424/06 20:30Cape Town CameroonCameroon
NetherlandsNetherlands
 
Group F
MDate - TimeVenue




1114/06 20:30Cape Town ItalyItaly
ParaguayParaguay
1215/06 13:30Rustenburg New ZealandNew Zealand
SlovakiaSlovakia
2720/06 13:30Bloemfontein SlovakiaSlovakia
ParaguayParaguay
2820/06 16:00Nelspruit ItalyItaly
New ZealandNew Zealand
4124/06 16:00Johannesburg - JEPSlovakiaSlovakia
ItalyItaly
4224/06 16:00Polokwane ParaguayParaguay
New ZealandNew Zealand
 
Group G
MDate - TimeVenue




1315/06 16:00Port Elizabeth Côte d'IvoireCôte d'Ivoire PortugalPortugal
1415/06 20:30Johannesburg - JEPBrazilBrazil
Korea DPRKorea DPR
2920/06 20:30Johannesburg - JSCBrazilBrazil
Côte d'IvoireCôte d'Ivoire
3021/06 13:30Cape Town PortugalPortugal
Korea DPRKorea DPR
4525/06 16:00Durban PortugalPortugal BrazilBrazil
4625/06 16:00Nelspruit Korea DPRKorea DPR
Côte d'IvoireCôte d'Ivoire
 
Group H
MDate-TimeVenue




1516/06 13:30Nelspruit HondurasHonduras ChileChile
1616/06 16:00Durban SpainSpain
SwitzerlandSwitzerland
3121/06 16:00Port Elizabeth ChileChile
SwitzerlandSwitzerland
3221/06 20:30Johannesburg - JEPSpainSpain
HondurasHonduras
4725/06 20:30Tshwane/Pretoria ChileChile
SpainSpain
4825/06 20:30Bloemfontein SwitzerlandSwitzerland HondurasHonduras

* Ώρα Ελλάδας: +1 ώρα

Ελλάδα, καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά μας και... ένα γκολ, τι είναι ένα γκολ!!!


Σύνδεσμοι σε / Links to: F.I.F.A.
Subscribe to updates