Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δημοπρασία της πληρέστερης Συλλογής Χαρτών της Ελλάδας από τον Sotheby's


Μια υπερπολύτιμη ιδιωτική συλλογή χαρτών που εκτείνονται από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα θα δημοπρατηθεί στις 6 Μαΐου από τον οίκο Sotheby΄s. Από εκδόσεις του 16ου αιώνα που βασίζονται στο έργο του Πτολεμαίου ως επιστημονικές απεικονίσεις του 19ου αιώνα...
Ο ιδιώτης συλλέκτης που συγκέντρωνε εδώ και δύο δεκαετίες χάρτες των ακτών και των νήσων της Ελλάδας κατάφερε να αποκτήσει μια συλλογή τόσο ολοκληρωμένη ώστε, όταν τη διέθεσε στον οίκο Sotheby΄s, οι άνθρωποί του τον ενημέρωσαν πως όμοιά της έχει να βγει σε πλειοδοσία από τον οίκο τους εδώ και 45 χρόνια.

Αθροίζοντας το υλικό της συλλογής, οι ειδικοί ανέφεραν ότι περιλαμβάνει χάρτες από 80 διαφορετικούς χαρτογράφους. Ως εκ τούτου, η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή χαρτών της Ελλάδας θα αποτελέσει μέρος της δημοπρασίας ''Τravel, Αtlases, Μaps and Νatural Ηistory'' (''Ταξίδι, Ατλαντες, Χάρτες και Φυσική Ιστορία'') που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μαΐου 2010 στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο (Νew Βond Street).
Το υλικό της συλλογής η οποία, εκτός από την Ελλάδα, αναφέρεται επίσης στην Τουρκία και στα παράλιά της, καταλαμβάνει από το lot 85 ως το lot 145 του συγκεκριμένου sale.

Μεταξύ των έργων ξεχωρίζει το lot 127 της δημοπρασίας- εικονίζεται και στο εξώφυλλο του καταλόγου-, ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνολο απόψεων των Ιονίων Νήσων, του Τζόζεφ Κάρτραϊτ (Joseph Cartwright), από το 1821.
Οι δώδεκα μεγάλες ακουαντίνες (τεχνοτροπία που παραπέμπει στη χαλκογραφία), ζωγραφισμένες στο χέρι, περιλαμβάνουν απόψεις της Κέρκυρας, του Βίδο, της Αγίας Μαύρας (Σάντα Μάουρα), του Ακρωτηρίου του Λευκάτα, της Ιθάκης, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου, παρουσιάζοντας Ελληνες, Τούρκους, Βρετανούς και Αλβανούς στις καθημερινές ασχολίες τους, σε γιορτές και στη δουλειά.
Το lot 127 έχει τιμή εκτίμησης 40.000- 60.000 στερλίνες.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates