Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκε αρχαίο ναυάγιο με νέο υποβρύχιο

Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού

Ναυάγιο μεσοβυζαντινών χρόνων εντοπίστηκε από υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε αντίστοιχη έρευνα ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα με πλευρικό ηχοβολιστή.

Όσον αφορά το ναυάγιο, πρόκειται για συγκέντρωση θραυσμένων αμφορέων, που εντοπίζονται σε επικλινή βραχώδη πυθμένα σε βάθος από 17 μέχρι 42 μέτρα.

Το ναυάγιο τεκμηριώθηκε φωτογραφικά με ψηφιακές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκού, καθώς και με αντίστοιχη στερεοσκοπική ψηφιακή φωτογράφηση.

Από τα τοιχώματά του λήφθηκαν δείγματα για την ανίχνευση DNA του περιεχομένου του, στο Βιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, με το οποίο συνεργάζεται η επιστημονική ομάδα.

Συγκεκριμένα, από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 6 Οκτωβρίου 2010, κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με αρχαιολόγους και τεχνικούς από το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole πραγματοποίησε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου & Βορείων Σποράδων, με σκοπό τον εντοπισμό, καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαίων ναυαγίων.

Η έρευνα εστιάστηκε σε προεπιλεγμένες περιοχές των νήσων Αλόννησος, Κυρά Παναγιά και Περιστέρα και πραγματοποιήθηκε με συμβατικές καταδύσεις και χρήση ενός αυτόνομου υποβρυχίου οχήματος (Autonomus Underwater Vehicle - A.U.V.), εφοδιασμένου με πλευρικό ηχοβολιστή (Side Scan Sonar - S.S.S.) και βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης.

Το όχημα αυτό, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, αποτύπωσε τη βυθομετρία και κατέγραψε οπτικά και ηχοβολιστικά μία εκτενή περιοχή, εκτάσεως οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 40μ. και 85μ. και είναι απρόσιτα με τις συμβατικές μεθόδους κατάδυσης.


Πλούσιος βυθός
Δεκατέσσερα αρχαία ναυάγια και οικισμοί, αλλά και δύο πρώην χερσαίες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σήμερα κάτω από την επιφάνεια του νερού, έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στον βυθό των Βορείων Σποράδων και του Παγασητικού.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναυαγίων-αμφορείς, σφραγίσματα αμφορέων, μικρά αγγεία, όπως κυάθια, κάνθαροι, σκύφοι, πρόχοι και άλλα-επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή αποτελούσε κομβικό σημείο για τα καράβια που κατευθύνονταν προς τον Εύξεινο Πόντο.

Προωθητήρες
Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας νέος τύπος υποβρυχίων προωθητήρων, οι οποίοι προσαρμοζόμενοι στις φιάλες κατάδυσης παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης υπερδιπλάσιων αποστάσεων.
 
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates