Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η Έκθεση ''Ερμηνεύοντας τον φίλο και αγαπημένο Ραμόν Λιούλ'' στο Ινστιτιούτο Θερβάντες


Έκθεση έργων ισπανών ζωγράφων με θέμα τον στοχαστή που απεκλήθη ''Δεύτερος Χριστός'', Ραμόν Λιουλ (Ramon Llull), στην Αθήνα

Ραϊμόνδος Λούλος των Βυζαντινών γεννήθηκε στη Μαγιόρκα το 1232. Ευγενής, καταλανικής καταγωγής, ανατράφηκε στο περιβάλλον της Αυλής της Μαγιόρκα. Έλαβε εξαιρετική μόρφωση και έζησε στην ατμόσφαιρα μιας πρώιμης μικρής, πλην όμως εντυπωσιακής Αναγέννησης στην Καταλωνία, την οποία αργότερα θα διέκοπτε η επιδημία της μαύρης πανώλης.

Στα νεανικά του χρόνια έζησε την ανέμελη ζωή του τροβαδούρου, συνέθεσε τραγούδια και έκαψε πολλές καρδιές. Κάπως μεγαλύτερος, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Στα 30 του χαρακτηρίστηκε ''Δεύτερος Χριστός'' όταν, έχοντας δει επί τέσσερις ημέρες το όραμα του σταυρωμένου Ιησού, πούλησε τα υπάρχοντά του, διένειμε το περίσσευμα τις περιουσίας του στους φτωχούς και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Θεού ως ιεραπόστολος.


Η έκθεση ''Ερμηνεύοντας τον Ραμόν Λιουλ, “Ο φίλος και ο αγαπημένος”'' φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Instituto Cervantes de Atenas) ως τις 23 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει 66 πίνακες ισάριθμων σύγχρονων ισπανών ζωγράφων οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη ζωή του σημαντικού φιλοσόφου, ποιητή, στοχαστή και θεολόγου.

Μεταξύ πολλών άλλων, ο Λιουλ έχει μείνει γνωστός στην Ιστορία για τις δαιδαλώδεις σκέψεις του, οι οποίες όμως οδηγούνταν στους πιο καλά επαληθευμένους μαθηματικούς τύπους: συνέγραψε το έργο ''Αrs Μagna'' (''Μεγάλη Τέχνη''), ένα φιλοσοφικό ταξίδι που περιείχε πολυάριθμες τεχνικές για λογικούς συλλογισμούς, ενώ πρότεινε τρόπους κατασκευής ευφυών μηχανικών κατασκευασμάτων, ένα εκ των οποίων συνιστούσε, επί της ουσίας, ένα είδος μηχανικού πρωτοϋπολογιστή.


Έχοντας μεγαλώσει κοντά στην εξουσία, γνώριζε τα φώτα και τις σκιές της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κατανοούσε την επιστήμη με έναν τρόπο που δεν ταίριαζε απόλυτα με το πανεπιστημιακό μοντέλο της εποχής του. Καταδικάστηκε από τον Πάπα ΙΑ' το 1376, διότι οι διδαχές του συνέχεαν επικίνδυνα πίστη και λογική, το δε όνομά του υπήρξε για καιρό σημείο αναφοράς αμφιλεγόμενο, αντικείμενο λατρείας αλλά και δυσπιστίας, αν όχι αναθέματος.

Εγραψε περισσότερα από 250 βιβλία και αποτελεί αγαπημένη πηγή γνώσεων συγγραφέων όπως ο Ουμπέρτο Έκο (Umberto Eko). Λένε ότι πέθανε το 1315, λιθοβολημένος από τους απίστους στη Βόρεια Αφρική σε μια απελπισμένη προσπάθειά του να τους προσηλυτίσει, γεγονός που δεν τεκμηριώνεται.

Η συγκεκριμένη έκθεση, μέσα από έντονα χρώματα και εμβληματικές μορφές, αποτυπώνει κάτι από τη μυστικιστική αύρα του αινιγματικού Ραμόν Λιουλ.

''Ερμηνεύοντας τον Ραμόν Λιουλ, “Ο φίλος και ο αγαπημένος”''
Εγκαίνια: 04.11.2010, 20.00
Ωράριο:
Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.30 και 16.00-20.00
Σάββατο: 10.00-13.30
Κλειστά: Κυριακές, 17.11.2010 και 06.12.2010
Είσοδος ελεύθερη.


Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
Μητροπόλεως 23, 105 57, Αθήνα
τηλ. 210-363 4117
Fax: 210-364 7233
e-mail: cenate@cervantes.es
 

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ της Μαγιόρκα, την Προεδρεία των Βαλεαρίδων Νήσων, το Συμβούλιο της Μαγιόρκα και το ταμιευτήριο CAM Caja Mediterráneo.

Πηγές: Το Βήμα, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates