Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αναδεικνύεται η παλαιοντολογική συλλογή Σιάτιστας



Την παλαιοντολογική συλλογή Σιάτιστας Κοζάνης θα μπορεί το κοινό να επισκέπτεται σε λίγους μήνες, σε χώρο του ανακαινισμένου Τραμπάντζειου Γυμνασίου.

Η δημιουργία της συλλογής ξεκίνησε το 1906 με πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του σχολείου αυτού και τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συλλογή απολιθωμάτων τα οποία βρέθηκαν στη γύρω περιοχή, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται κυρίως από προβοσκιδωτά (μαστόδοντες, μαμούθ και ελέφαντες) τα οποία έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει μοντέλα τα οποία είναι ακριβείς επιστημονικές παραστάσεις, βασισμένες στα απολιθωμένα λείψανα των ζώων, και αποτελούν έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη Remie Bakker, υπό τις οδηγίες της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Ευαγγελίας Τσουκαλά και του Dick Mol, συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Natuurhistorisch Museum) του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.


Κεντρικό έκθεμα είναι ένα μοντέλο (σε κλίμακα 1:3) το οποίο αναπαριστά τον ελέφαντα με τους ίσιους χαυλιόδοντες (Elephas antiquus), είδος το οποίο ζούσε στη Βόρεια Ελλάδα στη διάρκεια του Πλειστόκαινου. Παράλληλα, με τη συνδρομή γραφικών αναπαραστάσεων οι επισκέπτες θα έχουν σαφή εικόνα αυτών των εξαφανισμένων ζώων, ενώ θα εξηγούνται και οι λόγοι εξαφάνισής τους από την Ευρώπη.


Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας - Σύντομο ιστορικό
Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας ιδρύθηκε το 1888 από τον απόδημο Σιατιστινό, έμπορο σιτηρών από τη Ρουμανία, Ιωάννη Τραμπαντζή.

Προικοδοτήθηκε για τη λειτουργία του από τον ιδρυτή του, αφού δεν υπήρχε χρηματοδότηση από κανένα επίσημο φορέα. Άλλωστε, η περιοχή όπως και ολόκληρη η Μακεδονία την εποχή εκείνη ήταν κάτω από Οθωμανική διοίκηση.

Στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο δίδαξαν σπουδαίοι εκπαιδευτικοί, που πέρα από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, παρουσίασαν σπουδαίο ερευνητικό και συγγραφικό έργο.

Στοιχεία από: Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates