Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκε Χάνι της βυζαντινής εποχής στα στενά των Τεμπών


Ύστερα από 3 ώρες περπάτημα με τα πόδια ή τα μουλάρια μέσα στην κοιλάδα, σε έναν δρόμο στενό και επικίνδυνο, οι ταξιδιώτες που κατηφόριζαν από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Λάρισα τη βυζαντινή περίοδο, έβρισκαν στη νότια έξοδο, κοντά στο σημερινό χωριό Ευαγγελισμός, ένα πανέμορφο χάνι.

Τα ερείπιά του αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών για το έργο Μαλιακός-Κλειδί, ανάμεσα στις δύο σήραγγες που θα παρακάμπτουν τα Τέμπη και, όπως είπε η αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και υπεύθυνη της ανασκαφής, Σταυρούλα Σδρόλια, ο χώρος θα καθαριστεί και θα αναδειχθεί, έτσι ώστε το χάνι να είναι ορατό από τον δρόμο που θα συνδέει τις σήραγγες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα, μήκους 72 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων, που χωρίζεται σε τρία μέρη, ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η ονομασία της περιοχής όπου εντοπίστηκε, ''Χάνι της Κοκόνας''.

Η κατασκευή είναι πολύ γερή και σταθερή, με ασβεστόχτιστα δάπεδα. Αν μάλιστα αναδειχθεί και το τμήμα νεκροταφείου που βρίσκεται κάτω από το κτίριο, τότε αποδεικνύεται ότι η περιοχή και το σημείο εκείνο είχε παλαιότατη κατοίκηση.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates