Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκαν άλλες δύο ασύλητες σαρκοφάγοι στην Κορινθία



Ακόμα δύο σαρκοφάγοι εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους αρχαιολόγους της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας στο οικόπεδο των Κούρων. Οι ελπίδες για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας πολλαπλασιάζονται.

Ο έφορος αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Κίσσας, που έχει την επίβλεψη και τη γενική εποπτεία, αναφέρει πως οι δύο σαρκοφάγοι ήταν ασύλητες. Η μία περιλαμβάνει ανδρική ταφή. Η δεύτερη είναι μικρότερη, περί το 1,60 μ. και η ταφή σε αυτήν είναι μάλλον γυναικεία και έφερε ένδυμα το οποίο συγκρατούσαν στους ώμους σιδερένιες περόνες.

Και οι δύο σαρκοφάγοι είναι κτερισμένες με αγγεία: από μία πρόχου και από έναν σκύφο. Ο ένας σκύφος έχει μέσα και άλλο αγγείο και ίχνη χαλκού. Το περιεχόμενο θα διαπιστωθεί όταν ανοιχτεί. Ο πρώτος νεκρός είναι θαμμένος σε συνεσταλμένη στάση (στο πλάι) και ο δεύτερος σε στάση εκτάδην (ύπτια θέση).

Ο μικρότερος Κούρος απέκτησε όμως και ένα τμήμα της κόμης του. Ενα μικρό θραύσμα που έλειπε εντοπίσθηκε μέσα στα χώματα της ανασκαφής και θα συγκολληθεί. Ο έφορος αρχαιοτήτων θεωρεί όμως πως θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να πιστοποιηθεί ο ταφικός περίβολος του τύμβου στον οποίο ανήκαν όλες οι σαρκοφάγοι. Τα χώματα είναι εξαιρετικά αναμοχλευμένα λόγω επανειλημμένων αρόσεων.

Την ανασκαφή κάνει ο Γιώργος Γιαννακόπουλος, που έχει δουλέψει και με τον Κωνσταντίνο Τσάκο στο Μουσείο Πυθαγορείου. Επικουρικά, στην ανασκαφή μετέχει η Χριστίνα Πιπίλου. Τη σχεδίαση κάνει η Μαρία Καλλίρη, ενώ αρχιτεχνίτης είναι ο Βλάσης Γιώργαρης.

Τέλος, ο δήμαρχος Νεμέας, Χρήστος Χασικίδης, βοήθησε στέλνοντας εκσκαφικό μηχάνημα, ώστε να απομακρυνθεί το πρώτο στρώμα χώματος. Η συντήρηση γίνεται στο Μουσείο Κορίνθου.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε ήδη μια πρώτη συντήρηση των Κούρων, ώστε να είναι ευκολότερη η εξαγωγή συμπερασμάτων από την ειδική επιτροπή.


2 Ioυνίου 2010
Σαρκοφάγοι δίπλα στους κούρους
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δύο σαρκοφάγους με ταφές, που κατά πάσα πιθανότητα ανήκαν σε άνδρες. Η μία σαρκοφάγος, που ήταν ασύλητη, ''μίλησε'' για τη χρονολόγηση των ευρημάτων. Μια κύλιξ (αρχαίο αγγείο) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εργαστηρίων στο τρίτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Χρονολογείται ανάμεσα στο 530 και στο 510 π.Χ. και συμπαρασύρει τους Κούρους. Η άλλη σαρκοφάγος ήταν συλημένη.

Δίπλα τους εντοπίστηκαν το ένα δεξιό πόδι και τμήμα της πλίνθου που ανήκουν στον μεγαλύτερο Κούρο, καθώς και το δεξιό πόδι και του δεύτερου.
Τα στρώματα ήταν διαταραγμένα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: σε δημόσια έργα που έγιναν πριν από μερικές δεκαετίες, σε λαθραίες ανασκαφές ή ακόμη και στη μέθοδο που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για να βάζουν τις σαρκοφάγους στο χώμα.

Οι σκελετοί που εντοπίστηκαν μέσα στις δύο σαρκοφάγους είναι σε εκτεταμένη στάση και με τα κεφάλια ανατολικά. Στην περιοχή φαίνεται πως υπάρχει νεκροταφείο και μάλιστα παρόδιο. Οι πρώτοι τάφοι που έσκαψαν οι αρχαιολόγοι ανήκαν στην Ελληνιστική Εποχή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κίσσας, θεώρησε ότι αν δεν υπήρχαν επάλληλες ταφές, ο πυρήνας του αρχαϊκού νεκροταφείου θα πρέπει να βρισκόταν προς τα δυτικά.

Η μία σαρκοφάγος είχε συληθεί πριν από περίπου 30 χρόνια, κατά τη διάνοιξη αρδευτικών καναλιών στα όμορα οικόπεδα.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates