Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Χρηματοδότηση από τη Δ.Ε.Η. για τις αρχαιότητες της ΜεγαλόποληςΜπορεί η λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δ.Ε.Η. στη Μεγαλόπολη να έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αρχαιότητες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και στο θέατρο, που ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου, όμως για πρώτη φορά η ρυπογόνος εταιρεία προσφέρεται να επανορθώσει. Και μάλιστα με το εντυπωσιακό ποσόν των € 3,6 εκατ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και στη Δ.Ε.Η. ώστε να συντηρηθούν, να αναστηλωθούν και να αναδειχθούν τα αρχαία μνημεία της περιοχής.

Όπως αναφέρει η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κυρία Λίνα Μενδώνη ''Εξηγήσαμε στη διοίκηση της Δ.Ε.Η. το πρόγραμμα των έργων που έχουμε για τα μνημεία και εκείνοι συμφώνησαν να προσφέρουν ως χορηγία το ποσόν των € 3,3 εκατ. για την αναστήλωση του θεάτρου της Μεγαλόπολης και για την συντήρηση και ανάδειξη των καταλοίπων της αρχαίας πόλης και άλλες € 380.000 για τον αρχαιολογικό χώρο των Κυπαρισσίων''. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα κατατεθούν στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Εργων διότι σε αυτό είναι ενταγμένο το έργο αναστήλωσης του θεάτρου Μεγαλόπολης, ενώ οι εργασίες μπορεί να αρχίσουν άμεσα καθώς ήδη υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα γίνουν επίσης η μελέτη συντήρησης των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς, ευπρεπισμός του αρχαιολογικού χώρου και περίφραξή του (μετά από απαλλοτρίωση κόστους € 170.000), συντήρηση του ψηφιδωτού της μεγάλης ρωμαϊκής βίλας, καθώς και επισκευή του παλαιού στεγάστρου (κόστους € 200.000). Παράλληλα η Δ.Ε.Η. αναλαμβάνει το 50% της δαπάνης για την συντήρηση των κινητών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή προκειμένου να εκτεθούν στο μελλοντικό Μουσείο της Μεγαλόπολης,στο οποίο θα παρέχει και δωρεάν ρεύμα.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates