Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο ''Λέων του Μεταξουργείου'' από το Δημόσιο Σήμα της αρχαίας Αθήνας



Το Δημόσιο Σήμα, ένας μνημειακός χώρος της αρχαίας Αθήνας, έρχεται και πάλι στο φως. Τέσσερις ταφές, που ανήκαν σε αυτό το σημαντικό παρόδιο νεκροταφείο, αποκάλυψε σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης στο Μεταξουργείο η αρχαιολόγος Χάρις Στούπα. Η ίδια, που είχε ανακαλύψει και το πολυάνδριο των νεκρών του Πελοποννησιακού Πολέμου, εντοπίζοντας έτσι τον χώρο που όλοι αναζητούσαν επί δύο αιώνες.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού πρόκειται να αναβαθμίσει όλη την περιοχή, συνδέοντας τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Είναι μια συνέχιση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, η οποία θα συζητηθεί σύντομα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τη Νικολέττα Βαλάκου, διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το Κ.Α.Σ. γνωμοδότησε προχθές ομόφωνα υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου, καθώς το εύρημα κρίνεται σημαντικό. Η κ.Στούπα και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών, Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, έκαναν αναλυτική παρουσίαση.

Εντοπίστηκαν τέσσερις θήκες, εκ των οποίων οι τρεις είχαν συληθεί. Χάρη σε κάποια στοιχεία που διέφυγαν της προσοχής των αρχαιοκαπήλων, αλλά και χάρη στην επιτάφιο λήκυθο και στο τέταρτο μνήμα, οι ταφές χρονολογούνται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Τουλάχιστον ο ένας από τους νεκρούς ήταν επιφανής, όπως μαρτυρά ο λέων που είχε ανεγερθεί επί του τάφου. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα μήκους 2 μ. και ύψους 1,5 μ. Ο ένας νεκρός έφερε κακώσεις στο κρανίο.

Το ταφικό συγκρότημα εντοπίστηκε σε παράδρομο του Δημοσίου Σήματος, με πλάτος 3 μ. Διαθέτει ταφικό περίβολο, κάτι που ίσως σημαίνει ταφή οικογένειας (μαζί με τους επιφανείς νεκρούς ήταν δυνατόν να θάβονται και στενοί συγγενείς). Βρέθηκαν, επίσης, τα αναλήμματα της αρχαίας οδού, καθώς και ένα στρώμα καταστροφής από τους Ερούλους.

Η ανασκαφή στο οικόπεδο βαίνει προς το τέλος της. Ίσως οι πληροφορίες που πήραν οι επιστήμονες εμπλουτιστούν και άλλο. Σίγουρο είναι πως περισσότερα ευρήματα και συμπεράσματα πρόκειται να συναντήσουν οι αρχαιολόγοι στην οδό Σαλαμίνος. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση του διπλανού οικοπέδου από αυτό που φιλοξενεί το πολυάνδριο. Και επειδή βρισκόμαστε ακριβώς έξω από τις πύλες του Κεραμεικού, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, αναμένεται πως οι πληροφορίες θα έχουν μεγάλη αξία. 


Η Σκευοθήκη του Φίλωνος
Περισσότερο από μισό εκ. ευρώ είναι οι αντικειμενικές τιμές της οικονομικής εφορίας για το εμβαδού 330 μ. οικόπεδο της οδού Μυκάλης. Αυτό δεν εμπόδισε το Κ.Α.Σ. να ομοφωνήσει ως προς την αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης. Η κακή κατάσταση της χώρας, ωστόσο, μαζί με το γεγονός πως μεγάλο τμήμα ενός άλλου μνημείου έχει ενσωματωθεί σε υπόγεια πολυκατοικιών, οδήγησαν το συμβούλιο να εγκρίνει την κατάχωση της Σκευοθήκης του Φίλωνος στον Πειραιά.

Η Σκευοθήκη του Φίλωνος συγκαταλεγόταν στα πιο θαυμαστά έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι διαστάσεις της ήταν 130 x 18 μέτρα. Κτίστηκε από τον Φίλωνα στα μισά περίπου του 4ου αι. π.Χ. Το Κ.Α.Σ. ζήτησε κατάχωση και ανέφερε ότι, σε περίπτωση μελλοντικής οικοδόμησης, το μνημείο θα πρέπει να μπει στο υπόγειο.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates