Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ηφαίστειο πάγου ανακαλύφθηκε στον Τιτάνα



Μία ακόμη εντυπωσιακή ανακάλυψη έκανε το διαστημικό σκάφος ''Cassini'' που τα τελευταία χρόνια εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του. Το Cassini εντόπισε στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, ένα ηφαίστειο από το οποίο αντί για λάβα αναβλύζει... πάγος.

Το ηφαίστειο βρίσκεται νότια του ισημερινού του Τιτάνα, σε μια έρημο με αμμόλοφους την οποία οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Sotra Facula. Το ηφαίστειο έχει ύψος 1.500 μέτρων και η διαμόρφωση του τοπίου στην περιοχή σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι παρόμοια με εκείνη του ηφαιστείου Αίτνα στην Ιταλία και του ηφαιστείου Laki στην Ισλανδία. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι στον Τιτάνα μπορεί να υπάρχουν ηφαίστεια πάγου, αλλά δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία.

Τελικά το ραντάρ του Cassini κατάφερε να διεισδύσει μέσα στην πυκνή ομιχλώδη ατμόσφαιρα του Τιτάνα και να καταγράψει την τοπογραφία της Sotra Facula επιτρέποντας στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο τοπογραφικό χάρτη, ενώ ταυτόχρονα άλλα όργανα του σκάφους συνέλεξαν στοιχεία για τα υλικά που υπάρχουν στο έδαφος. Έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το ηφαίστειο και να έχουν στα χέρια τους τα τεκμήρια που πιστοποιούν την ''παγωμένη'' δραστηριότητά του.

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν τώρα να αναλύσουν τη σύσταση των υλικών που βγαίνουν από το εσωτερικό του ηφαιστείου, η οποία ίσως δώσει ενδείξεις για το πώς δημιουργήθηκε η ατμόσφαιρα του Τιτάνα ή και να αποκαλύψει αν τυχόν υπάρχουν ίχνη υπόγειας ζωής.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates