Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κεραμεικός - Ακαδημία Πλάτωνος: Νέο Αρχαιολογικό Πάρκο ατην Αθήνα


Photo: Χάρης Ακριβιάδης

Αρχαιολογικό άλσος 130 στρεμμάτων αποκτά η Αθήνα στην περιοχή μεταξύ του Κεραμεικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Πρόκειται για την έκταση, που αρχίζει από την οδό Πειραιώς και φθάνει ως την οδό Κρατήλου όπου βρίσκεται το περιστύλιο της Ακαδημίας, ένα χώρο υψίστου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που τώρα καθίσταται δυνατόν να αναδειχθεί μέσω των απαλλοτριώσεων, οι οποίες αποφασίσθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Στην ουσία πρόκειται για μία αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η ενότητα και η συνολική έκταση του οποίου διακόπτεται σήμερα από παρεμβαλλόμενες ιδιοκτησίες.

Περί τα δέκα στρέμματα (9.740 τ.μ.για την ακρίβεια) αποφασίσθηκε να απαλλοτριωθούν. Μεταξύ αυτών και ένα τεράστιο οικόπεδο στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί κτίριο γραφείων πέντε ορόφων. Από αυτό απαλλοτριώνονται τα 5.520 τ.μ. (συνολική έκταση 6.668 τ.μ.) δεδομένου ότι εισχωρούν στον αρχαιολογικό χώρο ενώ βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και με την Ιερά Οικία, που είναι το σημαντικότερο μνημείο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Παράλληλα αποφασίσθηκαν οι απαλλοτριώσεις ορισμένων μικρών ιδιοκτησιών που βρίσκονται επί της οδού Φάωνος ενώ αντίθετα εξαιρέθηκαν αυτή τη φορά παλαιότερες κηρυγμένες απαλλοτριώσεις ακινήτων επί της οδού Πλάτωνος. Κι αυτό γιατί ο δρόμος που διέρχεται από το σημείο αυτό δεν μπορεί να καταργηθεί, έτσι τα οικόπεδα δεν θα είναι δυνατόν να ενταχθούν κι αυτά στον αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα σε 30 στρέμματά της, έχει χωροθετηθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης των Αθηνών, για το οποίο η Νομαρχία Αθηνών διέθεσε προσφάτως 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνταχθούν οι μελέτες ανέγερσης. Επιπλέον προγραμματίζεται σχέδιο ανάπλασης και ανάδειξης των μνημείων του Δημοσίου Σήματος και των άλλων παρόδειων νεκροταφείων της περιοχής.

Για την ανάπλαση και την αναβάθμιση αυτής της περιοχής συνεργάζονται το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Y.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. καθώς η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων ανέρχεται στα 3.617.790 ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν εξ ημισείας.

Πορεία αρχαιολογικής διαδρομής από τον Κεραμεικό μέχρι την Κρατήλου μέσω της οδού Πλαταιών πρόκειται να διαμορφώσει εξάλλου η Ενοποίηση στο πλαίσιο αυτών των δράσεων. Πρόκειται πάντως για μία πορεία χαραγμένη στην … άσφαλτο _επί του παρόντος τουλάχιστον _ αφού θα σημανθεί με χρωματιστές γραμμές αλλά και φυτεύσεις και ενημερωτικές πινακίδες.

Πηγή: Το Βήμα

1 σχόλιο:

  1. Άντε να δούμε!!!!!!!!
    Πότε περιμένουν να αναδείξουν την Ακαδημία του Μεγάλου Δασκάλου Πλάτωνα????????? ΟΕΟ?????????????????????????? ΕΛΕΟΣΣΣΣΣ!!! Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια το No2 στη λίστα των top αρχαιολογικών μνημείων που ΠΡΕΠΕΙ να δει ο επισκέπτης. (με πρώτο βέβαια την Ακρόπολη) Ο χώρος όπου δίδαξε ο Πλάτων, ο χώρος που μαθήτευσε και που δίδαξε ο Αριστοτέλης, ο χώρος όπου περπάτησαν κάποια από τα κορυφαία μυαλά του κόσμου που γέννησαν τόσες ιδέες, θα ΕΠΡΕΠΕ να χαίρει ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ. Αλλά έτσι γίνεται όταν οι ίδιοι οι νεοέλληνες, εμείς οι ίδιοι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ την ιστορία μας!! Αχχχ μεγάλε Πλάτωνα, σοφέ μου Σωκράτη και αγαπημένε μου Αριστοτέλη, αν ζούσατε σήμερα τι θα λέγατε για την κατάντια της Μητέρας της Δημοκρατίας? Αχ Αθήνα μου γλυκιά πως σ' έκαναν έτσι? Αχχχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates