Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε στην Κέρκυρα το Μουσείο Μουσικής ''Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος'' αφιερωμένο στη δράση της Φιλαρμονικής Εταιρείας


Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μουσικής ''Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος'', αφιερωμένο στη δράση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Μουσικά όργανα εποχής, προσωπογραφίες, μαθητολόγια, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να δει και να ακούσει ο επισκέπτης του Μουσείου Μουσικής ''Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος'' της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, το οποίο άνοιξε τις πύλες του μόλις πριν από μερικές ημέρες. Το μουσείο, μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας, βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Φιλαρμονικής και τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με την εφετινή επέτειο των 170 χρόνων από τη γέννηση του ιδρύματος.

''Η ίδρυση του μουσείου αποτελούσε διακαή πόθο της διοίκησης της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας'', εξηγεί ο μουσικολόγος κ. Κώστας Καρδάμης, επιμελητής του μουσείου και του Αρχείου του Ιδρύματος. ''Η ιδέα γεννήθηκε το 2000. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς προσέφερε τη μουσειολογική μελέτη. Το επόμενο βήμα ήταν η εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων. Τελικά, το κόστος έφθασε στις € 500.000, ποσό προερχόμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού''.

Τo μoυσείο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας μέσα στους περίπου δύο αιώνες αδιάκοπης δράσης της προσφέροντας την ευκαιρία στους ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με τις απαρχές της μουσικής ζωής στα Επτάνησα- και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα- τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα, το μουσείο τιμά με την ονομασία του τον πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο (1795-1872), συνθέτη του εθνικού ύμνου, ο οποίος υπήρξε η ψυχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, φέροντας τον τίτλο του ''ισοβίου προέδρου και διευθυντή της Μουσικής''.


Το μουσείο αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες απεικονίζουν τις δραστηριότητες και την ιστορία του ιδρύματος: η ίδρυση, η διοίκηση και η οργάνωση, το εκπαιδευτικό έργο, οι συναυλίες, η μπάντα, τα πρόσωπα και τα έργα τους. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι παρτιτούρες του Μάντζαρου, του Σπυρίδωνα Σαμάρα, του Παύλου Καρρέρ κ.ά., η συλλογή με μουσικά όργανα εποχής, ενθυμήματα του αρχιμουσικού Σπυρίδωνα Δουκάκη, καθώς και εικαστικά έργα καλλιτεχνών όπως ο Σπ.Προσαλένδης και ο Άγγελος Γιαλλινάς.

170 χρόνια Ιστορίας
Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, γνωστή στο νησί ως ''Παλαιά Φιλαρμονική'', ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1840 από περίοπτα μέλη της κερκυραϊκής κοινωνίας. Η γέννησή της εναρμονίστηκε με το γενικό κλίμα ίδρυσης λεσχών και εταιρειών που ανθούσε εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.

Αφορμή για την ίδρυσή της φαίνεται ότι έδωσε η απόφαση της αγγλικής διοίκησης να παύσει η αγγλική στρατιωτική μπάντα να συνοδεύει τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού. Μετά τον Μάντζαρο, εκλεκτοί Κερκυραίοι διετέλεσαν πρόεδροι της Φιλαρμονικής, όπως ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Πέτρος Βράιλας-Αρμένης και ο Άγγελος Γιαλλινάς.

Η μπάντα της Φιλαρμονικής ήταν εκείνη που απέδωσε πρώτη τον Εθνικό Ύμνο αλλά και τον Ολυμπιακό Υμνο του Κερκυραίου Σπυρίδωνα Σαμάρα το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας.


Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας
Μουσείο Μουσικής ''Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος''
Νικηφόρου Θεοτόκη 10, 491 00, Κέρκυρα
Τηλ.: 26610-392 89, 26610-387 65

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά
(από Δευτέρα ως Σάββατο, 09.30-13.30)

Ακολουθεί το επίσημο Φυλλάδιο του Μουσείου


Στοιχεία από: Το Βήμα, Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates