Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το Μνημείο ''Η νίκη του Καλλιμάχου'' στο Μουσείο Ακρόπολης για πρώτη φορά συναρμολογημένο


Η ''Νίκη του Καλλιμάχου'' όπως παρουσιαζόταν στο παλαιό Μουσείο Ακρόπολης, αποτελούμενη από δύο κυρίως τμήματα, που είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές στον Ιερό Βράχο.

Το περίφημο μνημείο ''Η νίκη του Καλλιμάχου'' θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά συναρμολογημένο, στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη μάχη του 490 π.Χ.

Η ''Νίκη του Καλλιμάχου'', το αναθηματικό μνημείο που στήθηκε στην Ακρόπολη της Αθήνας μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, όπου ο Αθηναίος πολέμαρχος έπεσε γενναία μαχόμενος, πρόκειται να παρουσιασθεί για πρώτη φορά συναρμολογημένο από όλα τα υπάρχοντα θραύσματά του, σε τελετή που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στη 1 μετά το μεσημέρι στο Μουσείο Ακρόπολης.

Πρόκειται για μία από τις βασικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη που άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι άλλες τρεις είναι η Έκθεση ''Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα'', που θα εγκαινιασθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την όπερα του Παύλου Καρρέρ ''Μαραθών-Σαλαμίς'' (από 29 Οκτωβρίου) και το ''Μarathon Ρroject'' (31 Οκτωβρίου), ένας μαραθώνιος σκέψης και έκφρασης καλλιτεχνών και διανοουμένων στο Μουσείο Ακρόπολης, με συμμετέχοντες διάσημα ονόματα.

Χρωμολιθογραφία του Σ.Χρηστίδη που εικονίζει τη Νίκη να στεφανώνει τους Ολυμπιονίκες του Μαραθωνίου το 1896, Σπύρο Λούη και τον Καναδό Μ.Δ. Σέρινγκ

Φόρος τιμής από την πόλη της Αθηνάς στον ήρωα Καλλίμαχο, έναν από τους δέκα στρατηγούς, η ψήφος του οποίου μάλιστα έκανε τη διαφορά στην απόφαση της σύγκρουσης με τους Πέρσες το 490 π.Χ., ήταν το μνημείο που διασώθηκε ως σήμερα, σπασμένο σε δύο κύρια κομμάτια αλλά και σε πολλά θραύσματα. Σε παριανό μάρμαρο είχε σμιλευθεί αυτή η Νίκη, της οποίας λείπει το κεφάλι, καθώς και μικρό τμήμα του βραχίονα και του κορμού, ενώ σαφή είναι τα ίχνη από τα σημεία στερέωσης του περιδέραιου και των φτερών της αλλά και της μανίας αυτών που ήθελαν να την καταστρέψουν (πιθανώς οι Πέρσες το 480 π.Χ.).

Σε ύψος πέντε μέτρων έφθανε το μνημείο μαζί με τον κίονα, ο οποίος έφερε και επιγραφή. Και έτσι ακριβώς πρόκειται να στηθεί εκ νέου στην τεράστια αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών του μουσείου, μετά τη συγκόλληση των θραυσμάτων και την αναστήλωση του κίονα, που υλοποίησε ο καθηγητής κ.Μανόλης Κορρές. Η τελική εργασία μάλιστα θα γίνει μέσα στην αίθουσα δεδομένου του ύψους του μνημείου.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates