Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού


Οι αρχαίοι Ορεστές, οι κάτοικοι του οροπεδίου που σχηματίζεται ανάμεσα στο Βόιο και τις Πρέσπες, τον Γράμμο και το Βίτσι, κατάφεραν να διατηρήσουν για περισσότερα από 1.000 χρόνια σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την πολιτική τους αυτονομία, αλλά και την πολιτιστική τους ταυτότητα, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές της ιστορικής τους μοίρας.

Αυτή την ιστορία με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες διηγούνται τα εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους Ορεστικού, το οποίο αποτελεί κόσμημα για όλη τη δυτική Μακεδονία.

Ξεχωριστό εύρημα-έκθεμα του μουσείου αποτελεί μία ασπίδα που αναγράφει τη γενική πτώση ''Αυδωλέοντος'' και αποτελεί τη μοναδική απόδειξη ότι και οι Παίονες, οι αρχαίοι κάτοικοι του νότιου τμήματος της Π.Γ.Δ.Μ., είχαν σχηματίσει σώμα φάλαγγας κατά τα πρότυπα της μακεδονικής, στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., ώστε να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.

''Ο εξελληνισμός τους είχε προχωρήσει τόσο, ώστε, όχι μόνο στα νομίσματά τους αλλά ακόμα και στις ασπίδες τους έφεραν περήφανα το όνομα του βασιλιά τους στην ελληνική γλώσσα'', ανέφερε ο Χαράλαμπος Τσούγγαρης, αρχαιολόγος της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.


Η μαρμάρινη σφίγγα που βρέθηκε κοντά στην Πεντάβρυσο Καστοριάς, χρονολογείται στο 470 π.Χ., ήταν τοποθετημένη στην κορυφή επιτύμβιας στήλης και αποτελεί μοναδικό εύρημα για τη Βόρειο Ελλάδα.

Για τον προϊστάμενο της ΚΘ’ Ε.Π.Κ.Α., Κώστα Σουέρεφ, το μουσείο αποτελεί ''νέο πόλο έλξης και βοηθά ώστε να κατανοήσουμε την ιστορία, που μέχρι τώρα ξέραμε διάσπαρτα κομμάτια της''.

Το μουσείο του Άργους Ορεστικού διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη καταγράφεται η προϊστορία των Ορεστών από τα ομηρικά χρόνια και ως περίπου το 550 π.Χ., όπου φαίνεται να είναι οργανωμένοι σε ένα χαλαρό σύνολο συγγενικών γενών που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Στο επόμενο στάδιο, από το 550 π.Χ. έως το 359 π.Χ. η Ορεστίδα μετασχηματίζεται σε ανεξάρτητο βασίλειο και ξεκινά εμπορικές επαφές με τη Νότια Ελλάδα, αρχικά με την Κόρινθο και τις αποικίες της.

Η τρίτη ενότητα αφορά τους Παίονες και η τέταρτη ξεκινά το 200 π.Χ. όταν η Ορεστίδα υποτάσσεται στους Ρωμαίους, οι οποίοι αντί να καταργήσουν την αυτονομία της, τη χαρακτηρίζουν ελεύθερη περιοχή!

Το νέο μουσείο καταλαμβάνει έκταση 600 τ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού, που παραχωρήθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Στοιχεία από: Έθνος, Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Ωραια!!Θα παμε επισκεψη με το σχολειο και θα κανουμε μαθημα εξω απο τους 4 τοιχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates