Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Επισκέψιμοι οι υπόγειοι ρωμαϊκοί δρόμοι της Βέροιας


Τα υπόγεια τριών πολυκατοικιών στη Βέροια θα λειτουργούν σύντοµα ως... µουσείο. Καθώς εκεί που έχουµε συνηθίσει να συναντάµε χώρους στάθµευσης και αποθήκες, κρύβουν ρωµαϊκούς δρόµους οι οποίοι αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής και απαλλοτριώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισµού & Τουρισμού.

Για πρώτη φορά, το υπόγειο της οικοδοµής ''Βελτσίδη'', στην οδό Μητροπόλεως της Βέροιας, θα είναι επισκέψιµο από σήµερα το απόγευµα από το κοινό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηµαθίας. Στο φυλασσόµενο υπόγειο οι επισκέπτες θα µπορούν να δουν και να περπατήσουν πάνω σε ένα από τα καλύτερα σωζόµενα τµήµατα της λεωφόρου των ρωµαϊκών δρόµων που κατέληγε στην Ευιαστική πύλη της αρχαίας πόλης και από εκεί, µέσω Βερµίου, στην αρχαία Ελίµεια.

Για µία εβδοµάδα κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να µπαίνουν στη στοά, µήκους 50 µέτρων, από φυλασσόµενη είσοδο, ανεξάρτητη από εκείνη της πολυκατοικίας.

Ο... υπόγειος (πλέον) ρωµαϊκός δρόµος είναι κατασκευασµένος από συναρµοσµένες µεγάλες λίθινες πλάκες, διαθέτει κράσπεδα, ενώ από τις δύο πλευρές του εκτιµάται πως υπήρχαν στοές µε καταστήµατα, όπως και στη σηµερινή οδό Μητροπόλεως, επάνω. Ήταν δε δρόµος αµαξιτός, όπως φανερώνουν τα ίχνη στις πλάκες, και δίπλα του ήταν οργανωµένο το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο της αρχαίας πόλης.



''Από την οδό Μητροπόλεως στην οδό της ρωµαϊκής µητροπόλεως'', θα είναι ο τίτλος της Έκθεσης της εικαστικού Μαρίας-Ανδροµάχης Χατζηνικολάου, που οργανώνει στο κτίριό του ο Δήµος Βέροιας, σε συνεργασία µε τη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Εκτός από την οδό Μητροπόλεως και στις οδούς Βενιζέλου, Εληάς, Ακαταµαχήτου, η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε τµήµατα του αρχαίου οδικού συστήµατος της Βέροιας, το οποίο έχει αναλογία προς τους σύγχρονους οδικούς άξονες. Έτσι έχει κατατεθεί από τον Δήµο, µελέτη στο Υπουργείο Πολιτισµού & Τουρισµού για χρηµατοδότηση ώστε να παραµένουν τα... ρωµαϊκά υπόγεια ανοιχτά στο κοινό όλο τον χρόνο.

Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο:

  1. ΕΜΕΙΣ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΑΜΕ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΑΝ ΣΑΝ ΤΕΡΑΤΑ

    ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates