Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η ρωμαϊκή οδός της Λάρισας


Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της αρχαίας Λάρισας, ήρθε στο φως, μερικές μόνο εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για δρόμο από μαρμάρινες πλάκες, ο οποίος χρονολογικά τοποθετείται στη ρωμαϊκή εποχή και συγκεκριμένα στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Ο δρόμος, με εμφανή τα βαθιά ίχνη από τα τροχοφόρα της εποχής, αποκαλύφθηκε σε οικόπεδο στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης. Αρχικά το ενδιαφέρον προσέλκυσαν υπολείμματα βυζαντινής οχύρωσης του 6ου αιώνα (πιθανότατα επί Ιουστινιανού).

Στη συνέχεια όμως η έρευνα έφερε στο φως τον ρωμαϊκό δρόμο, ο οποίος, όπως και ένα ακόμη τμήμα που είχε αποκαλυφθεί τη δεκαετία του '70 σε άλλο κοντινό σημείο, αποδίδεται στην εποχή του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου (63π.Χ.-14μ.Χ.).

Επί της αυτοκρατορίας του Οκταβιανού, άρχισε η περίφημη Pax Romana (Ρωμαϊκή ειρήνη), μια περίοδος δύο περίπου αιώνων, χωρίς σημαντικούς πολέμους. Το εύρημα εκείνο είχε θεωρηθεί τόσο σημαντικό, που οι πλάκες αποκολλήθηκαν, αριθμήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο χώρο του υπό ανέγερση Μουσείου στο Μεζούρλο, με σκοπό όταν ολοκληρωθεί να επανατοποθετηθούν επακριβώς στην είσοδο του, ως έκθεμα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates