Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Bud Spencer, ο ''ήρωας'' της παιδικής μας αθωότητας



Τον συνηθίσαμε στις ταινίες των 80s παρέα με τον Terence Hill να δέρνουν τον κόσμο ή στα περιβόητα σπαγκέτι γουέστερν... Φάγαμε ατελείωτες ώρες μπροστά στο video (VHS τότε, έτσι;), παρέα πιτσιρικάδες. Όμως ο Bud Spencer δεν είναι ακριβώς εκείνο που θυμόμασταν στο γυαλί... Για την ακρίβεια δεν λέγεται καν ''Bud Spencer'' αλλά για το όνομά του ας όψονται ένας ηθοποιός και μια μπύρα!

Η αλήθεια είναι ότι ο γεννημένος στις 31.10.1929 στην Santa Lucia της Napoli στην Ιταλία, Carlo Pedersoli δεν είναι άλλος από τον Bud Spencer. Ως Pedersoli έγραψε ιστορία στις πισίνες: Το 1950 έγινε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε τα 100 μέτρα ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1951 ενώ έφθασε μέχρι τα ημιτελικά στο ίδιο αγώνισμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 και της Μελβούρνης το 1956. Μάλιστα το 1954 κατέκτησε ως πολίστας το πρωτάθλημα Ιταλίας με την S.S. Lazio! Πάντως η κολυμβητική του καριέρα σταμάτησε απότομα το 1957.

O Carlo Pedersoli δεύτερος από αριστερά

Ο Pedersoli ήταν εντυπωσιακός με τα 194 εκατοστά του ύψους του αλλά και την εξαιρετική σωματική του διάπλαση. Το 1967 αποφάσισε ν’ αλλάξει το όνομά του και να συνδυάσει το... νέο του με τον αγαπημένο του ηθοποιό (Spencer Tracy) και την λατρεμένη του μπύρα (Budweiser). Έτσι ''γεννήθηκε'' ο Bud Spencer!

Τον πρώτο του ρόλο ως ηθοποιός τον ''κέρδισε'' το 1951 υποδυόμενος έναν Πρετωριανό φύλακα στο ιστορικό φιλμ ''Quo Vadis''. Βεβαίως τη μεγάλη του καριέρα την έκανε όταν ''ταίριαξε'' με τον Terence Hill κι άρχισαν να... δέρνουν τον κόσμο.


Στις 17 Ιανουαρίου του 2005 τιμήθηκε από την Ιταλική Κολυμβητική Ομοσπονδία με τον ''Χρυσό Αλιγάτορα'' (Caimano d'oro) για την προσφορά του στο άθλημα και δύο χρόνια αργότερα απέκτησε δίπλωμα προπονητή κολύμβησης και πόλο.

Πλέον στα 81 του χρόνια ο Bud Spencer ή Carlo Pedersoli ζει ήρεμα στην Ιταλία και μάλιστα ποτέ δεν άσκησε δικηγορία μιάς και σπούδασε νομικά!

Filmography
1951 Quo Vadis (as Carlo Pedersoli)
1954 Siluri umani (as Carlo Pedersoli)
1955 Un Eroe dei nostri tempi (as Carlo Pedersoli)
1957 Cocco di mamma, Il (as Carlo Pedersoli)
1957 A Farewell to Arms (as Carlo Pedersoli)
1960 Annibale (as Carlo Pedersoli)
1967 Dio perdona... Io no!
1968 Oggi a me... domani a te!
1968 Al di là della legge
1968 Ace High (Italian title: I Quattro dell'Ave Maria)
1969 Dio è con noi
1969 Un Esercito di cinque uomini
1969 La Collina degli stivali
1970 Lo chiamavano Trinità
1971 Il Corsaro nero
1971 ...continuavano a chiamarlo Trinità
1971 4 mosche di velluto grigio
1972 Torino nera
1972 Più forte, ragazzi!
1972 Si può fare... amigo
1972 Una Ragione per vivere e una per morire
1973 Anche gli angeli mangiano fagioli
1973 Piedone lo sbirro
1974 Porgi l'altra guancia
1974 Altrimenti ci arrabbiamo
1975 Piedone a Hong Kong
1976 I Due superpiedi quasi piatti
1976 Il Soldato di ventura
1977 Charleston
1978 Piedone l'africano
1978 Lo chiamavano Bulldozer
1978 Pari e dispari
1979 Sceriffo extraterrestre-poco extra e molto terrestre, Uno
1979 Piedone d'Egitto
1979 Io sto con gli ippopotami
1980 Chissà perché... capitano tutte a me
1981 Occhio alla penna
1981 Chi trova un amico, trova un tesoro
1982 Cane e gatto
1982 Banana Joe
1982 Bomber
1983 Nati con la camicia
1984 Double Trouble (Italian title: Non c'è due senza quattro)
1985 Miami Supercops
1986 Superfantagenio
1988 - 1989 Big man (TV Series)
1990 - 1993 Extralarge (TV Series)
1991 Un piede in Paradiso
1994 Botte di Natale
1997 Noi siamo angeli (Mini TV Series)
1997 Fuochi d'artificio
1997 Al limite
2000 Hijos del viento
2002 Tre per sempre
2003 Cantando dietro i paraventi
2005 Padre Speranza (TV)
2009 Mord ist mein Geschäft, Liebling

O Carlo Pedersoli δεύτερος από αριστερά

Olympic Games Results - Swimming

Games
City
Event Team Rank Medal
1952
Helsinki
Men's 100 metres Freestyle Italy
5 h1 r2/3
1952 Helsinki
Men's 4×200 metres Freestyle Relay Italy
5 h1 r1/2
1956
Melbourne Men's 100 metres Freestyle Italy
8 h1 r2/3

Men's 100 metres Freestyle

Games
City
Country Phase Unit Rank
T
1952
Helsinki
Italy Semi-Finals Heat One 5
58.9
1952
Helsinki
Italy Round One Heat Four 3 QU 58.8
1956
Melbourne
Italy Semi-Finals Heat One 8
59.0
1956
Melbourne Italy Round One Heat Four 3 QU 58.5

Men's 4×200 metres Freestyle Relay

Games
City
Team
Phase Unit Rank
T

1952
Helsinki Italy
Round One Heat One 5
9:17.9


Πηγές: Sentragoal, I.Μ.D.Β.

2 σχόλια:

Subscribe to updates