Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφόρησε η νέα σειρά με αυτοκόλλητα χαρτάκια της Panini για τη Super League 2010-11 με την ''Εξέδρα των Σπορ''



Κυκλοφόρησε το album και η νέα σειρά με τα αυτοκόλλητα χαρτάκια της Panini για τη Super League 2010-11, σε συνεργασία με την εφημερίδα ''Εξέδρα των Σπορ'', γιορτάζοντας και τα 50 χρόνια εκδόσεων της εταιρείας από τη Μόντενα της Ιταλίας (1961-2011).

Μετά το περασμένο καλοκαίρι και την αποδοχή που είχε το εγχείρημα από τους αναγνώστες της εφημερίδας με τα albums για τα Παγκόσμια Κύπελλα, η ''Εξέδρα των Σπορ'', την περασμένη Κυριακή και τις τρεις επόμενες Κυριακές, θα προσφέρει δωρεάν το επίσημο album της Panini και τα πρώτα χαρτάκια για να ξεκινήσετε τη συλλογή σας.


Αρχές της δεκαετίας του 1980, παιδάκια του Δημοτικού τότε, τα χαρτάκια που μαζεύαμε, αποτελούν για πολλούς από εμάς αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας και των παιδικών μας αναμνήσεων. Ήταν η μυρωδιά του χαρτιού; Ήταν τα όμορφα σχέδια; Ήταν το συναίσθημα όταν άνοιγες το φακελάκι; Ήταν τα παιχνίδια που κάναμε;

Παίζαμε το ''πλακωτό'' ή ''αεροπορικό'' και όποιος πετούσε πιο μακριά το χαρτάκι του έπαιρνε όλα τα υπόλοιπα. Η λίστα με αυτά που μας έλειπαν ήταν σε ένα χαρτί που είχαμε πάντα μαζί μας και είχε πάνω τους αριθμούς με τις ελλείψεις από το album μας. Περιμέναμε το τέλος των μαθημάτων της ημέρας για να περάσουμε από το ψιλικατζίδικο. Δεν πηγαίναμε στα ίδια, γιατί ψάχναμε τα ''σπάνια'' και στο δικό μας έπειτα από κάποιο διάστημα πετυχαίναμε συνεχώς τα ίδια.


Σύντομο ιστορικό - Panini Spa.-Modena
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Τζιουζέπε Πανίνι (Giuseppe Panini) βρήκε στο Μιλάνο παλιά χαρτάκια με τις φιγούρες ποδοσφαιριστών που είχαν μείνει απούλητα από την έκδοση της ''Nannina''. Τις αγόρασε, τις έφτιαξε και τις πούλησε προς 10 λίρες τη μία.

Το 1961 θα αναλάβει όλες τις πτυχές της έκδοσης που γίνεται κάτω από τη σκέπη της νεοσύστατης εταιρείας Panini στη Μόντενα. Το πρώτο άλμπουμ είχε στο εξώφυλλο τον Νιλς Λίντχολμ της A.C. Milan, 289 φιγούρες σε 40 σελίδες και η αγορά του κόστιζε 30 λίρες και κάθε φακελάκι που είχε μέσα δύο χαρτάκια 10 λίρες.


Κάθε έκδοση ήταν βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία κάθε χρονιά. Οι ομάδες έβρισκαν πλέον τη δική τους θέση στο άλμπουμ, όπου υπήρχαν τουλάχιστον 14 παίκτες κάθε συλλόγου, ενώ αρκετοί άρχισαν να τυπώνονται με χρώμα.
 
Τη δεκαετία του 1970 κάθε album είναι διαφορετικό, με τους παίκτες να απεικονίζονται μέχρι το μπούστο τη μια χρονιά, την επόμενη οι φωτογραφίες να είναι ολόσωμες και την επόμενη σε κίνηση. Η καταλυτική καινοτομία έρχεται στο album της σεζόν 1971-72, όπου τα χαρτάκια παύουν να θέλουν κόλλα και έχουν την σημερινή μορφή τους και είναι αυτοκόλλητα.


Τα αυτοκόλλητα της Panini ήρθαν στην Ελλάδα το 1978. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε ήταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978, με το φακελάκι να έχει, όπως πάντα, πέντε αυτοκόλλητα και τότε να κοστίζει 5 δραχμές.

Το 1980, ο Γιάννης Διακογιάννης αναλαμβάνει την επιμέλεια του πρώτου Ελληνικού album και όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Ιταλία, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη έκδοση που αφορούσε το πρωτάθλημα της χώρας μας. Η έναρξη των αναμνήσεών μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates