Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Έκθεση ''Λογοτέχνες και Καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960''




Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με τη συνεργασία της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) οργανώνει Έκθεση για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο της ελληνικής επικαιρότητας: το σχολικό βιβλίο, στο Μέγαρο Εϋνάρδου, στις 13 Ιανουαρίου 2010.

Η έκθεση εστιάζει στη συμβολή περίπου 25 γνωστών καλλιτεχνών και λογοτεχνών στη δημιουργία εγχειριδίων γλωσσικής διδασκαλίας κατά την εκατονταετία 1860-1960. Εκτός από τα πασίγνωστα, όπως το ''Αλφαβητάρι με τον Ήλιο'' (Κ. Μαλέας) και τα ''Ψηλά Βουνά'' (Ζ. Παπαντωνίου) ή ''Τα παιδάκια'' του Γιάννη Κεφαλληνού και το ''Αλφαβητάριο'' του Κώστα Γραμματόπουλου, παρουσιάζονται και βιβλία που έγραψαν γνωστοί λογοτέχνες (από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Στρατή Μυριβήλη) και εικονογράφησαν ονομαστοί καλλιτέχνες όπως οι Ι. Πλατύς, Γ.Στέρης, Π. Βυζάντιος, Λ. Μοντεσάντου, Τάσσος, Σπ. Βασιλείου.



Αποκαλυπτική είναι, εξάλλου, η προβολή έργων από δημιουργούς, των οποίων η ενασχόληση με το σχολικό βιβλίο είναι πολύ λιγότερο γνωστή, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Φωκίων Δημητριάδης ή η Ελένη Ουράνη ('Αλκης Θρύλος) και η Μυρτιώτισσα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται όχι μόνο τα ίδια τα εγχειρίδια αλλά και σχετικά τεκμήρια (προκηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας, μακέτες, τυπογραφικά δοκίμια, χειρόγραφα συγγραφέων, προσχέδια των καλλιτεχνών κλπ). Επειδή, μάλιστα, τα εκθέματα έχουν συγκεντρωθεί από 20 περίπου φορείς και συλλέκτες από όλη την Ελλάδα, συνθέτουν μια μοναδική και ανεπανάληπτη συλλογή.




''Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα Αναγνωστικά 1860-1960''
Μέγαρο Εϋνάρδου
Αγίου Κωνσταντίνου 20, Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου έως 14 Μαρτίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 10 π.μ.- 2 μ.μ.
Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ.
Πληροφορίες: 210-323 4267, 210-522 3101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης)
http://www.miet.gr/

Πηγή: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates