Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Καστοριά, Σπηλιά του Δράκου: το πιο σύγχρονο Σπήλαιο στην Ελλάδα




Εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος είναι η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Στη σπηλιά έχει εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές.

Τα έργα ολοκληρώθηκαν και οι πύλες άνοιξαν για το κοινό ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, 29 Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Πολιτισμού και τον Πρόεδρο της Βουλής. ''Όλα αυτά συνυπάρχουν με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της σπηλιάς'', λέει ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης και επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησαν από το 1998.

Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Ο μύθος της περιοχής αναφέρει ότι ο δράκος φύλαγε τη σπηλιά και έριχνε φλόγες από το στόμα του σε όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977 ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985.



Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χλμ της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας. Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι (20) μέτρα από τις όχθες της λίμνης και είναι κλειστή με πόρτα που τοποθέτησε ο Δήμος Καστοριάς.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά (7) υπόγειες λίμνες, δέκα (10) αίθουσες, πέντε (5) διαδρόμους-σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45x17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες. Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18C, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Στη Σπηλιά του Δράκου, που είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοποιημένα στον Ελλαδικό χώρο, δεν έχουν βρεθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων ηλικίας 10.000 ετών. Η σπηλαία άρκτος είναι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες που έχουν ζήσει με βάρος που μπορούσε να φτάσει και μισό τόνο και ύψος περισσότερο από 2,5 μέτρα σε όρθια στάση.




Επισκέψιμη Διαδρομή
Έχει μήκος 300 μέτρα φυσικής διαδρομής ενώ η έξοδος του επισκέπτη γίνεται μέσω τεχνικής σήραγγας 35μ. Η φυσική ομορφιά της διαδρομής προέρχεται από τον πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο και τις 4 λίμες που συναντάμε στη διαδρομή. Στη διαδρομή ο επισκέπτης περνά όμορφες κατασκευασμένες γέφυρες (2 συμπαγείς και 1 πλωτή).

Η έξοδος γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας που ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος που μέσω φωτογραφικού υλικού γίνεται ενημέρωση για την ιστορία, τον μύθο, τις φάσεις κατασκευής-αξιοποίησης καθώς και για πληροφορίες σχετικά με τα σπήλαια σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
 
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10:30 π.μ. μέχρι 16:30 μ.μ.
Τηλ.: 24670-267 77
Τιμές εισιτηρίων: € 5,00 κανονικό, € 4,00 group άνω των 20 ατόμων, € 3,00 μαθητικό.

Πηγές: Aθηναϊκό Πρακτορείο Eιδήσεων, Δήμος Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates