Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σύνδεση της Κολχίδας με την Ιωλκό μετά από μελέτες Αρχαίων Χρυσών Αντικειμένων



Χρυσό περιδέραιο, θέση ''Καζανάκι'' - Βόλος

Στο Μουσείο του Λούβρου εξετάστηκαν πρόσφατα τέσσερα δείγματα χρυσού που βρέθηκαν στη Γεωργία, σε σχέση με μερικές ψηφίδες από αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε μυκηναϊκό τάφο στη θέση ''Καζανάκι'' στο Βόλο, και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση. Και τα δύο αντικείμενα, το ελληνικό και το γεωργιανό, φαίνεται πως έγιναν από αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού της Κολχίδας.

Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε περισσότερα δείγματα. Αν η περαιτέρω έρευνα δείξει τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε μια καθαρή απόδειξη ότι οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ο αγώνας κατάκτησης της γνώσης μιας πλουτοπαραγωγικής μεθόδου που επηρέαζε από τότε τον κόσμο και το Χρυσόμαλλο Δέρας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας περισυλλογής του χρυσού. Γι' αυτό έκαναν το ταξίδι τους ώς τη μακρινή Κολχίδα οι Αργοναύτες, όπως οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πάντα. Ωστόσο, η εργαστηριακή εξέταση του χρυσού θα προσφέρει τις αποδείξεις που χρειάζονται οι επιστήμονες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιθυμεί και η ανασκαφέας του τάφου του Βόλου Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών.

Στα αρχικά στάδια της έρευνας στα εργαστήρια του Λούβρου είχε γίνει σαφές ότι ο χρυσός είναι ποταμίσιος. Ο χρυσός είχε μαζευτεί με τη μέθοδο του δέρματος των αιγοπροβάτων, πρακτική γνωστή στις προϊστορικές κοινωνίες.


Χρυσά αντικείμενα, Vani-Γεωργία

Τα ευρήματα από τη Γεωργία, βρέθηκαν σε τάφο στην πόλη Βάνι (Vani), 41 χλμ. νοτιοδυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας Κιουτάισι (Kutaisi). Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα των ευρημάτων της ανασκαφής, από το Ινστιτιούτο Σμιθσόνιαν (Smithsonian Unstitute).
Στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας όπου τοποθετείται η Κολχίδα, υπάρχει ποταμίσιος χρυσός. Επίσης κοντά στον Βόλο έχουμε τον Γαλλικό ποταμό. Οπότε ο ποταμίσιος χρυσός θα μπορούσε να είναι και ελληνικός.

Η έρευνα αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό. Η καθυστέρησή της οφείλεται στους Γεωργιανούς που λόγω του πολέμου με τη Ρωσία έστειλαν μόλις προ ολίγων μηνών τα χρυσά αντικείμενα που τους είχαν ζητηθεί για τον συγκριτικό έλεγχο με τα ελληνικά.

Τα ευρήματα του μυκηναϊκού τάφου στο Καζανάκι Βόλου (ανάμεσά τους και ένα χρυσό περιδέραιο με χίλιες ψηφίδες), χρονολογούνται από το τέλος του 15ου αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα π.Χ. σύμφωνα με τις ραδιοχρονολογήσεις του ''Δημόκριτου''. Το ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια περίοδο οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οικοδομήθηκαν τα πρώτα ανακτορικά συγκροτήματα γύρω από τον μυχό του Παγασητικού κόλπου. Είναι δηλαδή μια περίοδος μεγάλης προόδου στην πρώιμη αυτή εποχή.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Μα όλοι οι μύθοι δεν είχαν πάντα βάση; Πόσο μάλλον ένα "χρυσόμαλλο" δέρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates