Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η ζωφόρος του Παρθενώνα στο Διαδίκτυο



Η ψηφιακή ζωφόρος του Παρθενώνα είναι πλέον εδώ. Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μυστικά της κατασκευής αυτού του μοναδικού έργου τέχνης, που φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία και τους βοηθούς του τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά και στο περιεχόμενο, στην ερμηνεία και στην ιστορία του.

Τρισδιάστατες απεικονίσεις, πληροφορίες και παιχνίδια για τα παιδιά επιστρατεύονται σε αυτή τη νέα εφαρμογή, για την οποία συνεργάστηκαν η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης - Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Υπενθυμίζεται επιγραμματικά ότι η ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μια συνεχής ανάγλυφη παράσταση με μορφές (378 άνθρωποι και θεοί και περισσότερα από 200 ζώα, κυρίως άλογα), που περιέτρεχε το επάνω μέρος του ναού, μέσα από την κιονοστοιχία του.



Όλοι οι σωζόμενοι λίθοι της, που βρίσκονται στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο (αλλά και τα σχέδια εκείνων που έχουν καταστραφεί αλλά διασώθηκαν από τους Κάρεϊ το 1674 και Στούαρτ το 1751), περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο συγκεντρωμένοι και υπομνηματισμένοι (ελληνικά και αγγλικά).
Και φυσικά, προ ή μετά, η επίσκεψη στο νέο Μουσείο Ακρόπολης ολοκληρώνει την εμπειρία. Οι ψηφιακές περιηγήσεις στη ζωφόρο του Παρθενώνα στις διευθύνσεις: www.parthenonfrieze.gr, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης www. ysma.gr.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates