Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Photo of the Day - Κυκλάδες, Τήνος - Ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο του Εξώμβουργου

© 2010 epirotica

Κυκλάδες, Τήνος - Ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο του Εξώμβουργου
Ο βράχος του Εξωμβούργου βρίσκεται σε υψόμετρο 640 μ. και δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της Τήνου.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην Εποχή του Χαλκού, όταν κτίζεται το Κυκλώπειο τείχος του Ξώμπουργου. Η κατοίκηση στο βράχο συνεχίζεται και κατά τη Γεωμετρική εποχή και τους Σκοτεινούς αιώνες. Ο βράχος θα παραμείνει στην αφάνεια ως τα Βυζαντινά χρόνια που θα κατοικηθεί ξανά, φτάνοντας στο απόγειό του.

Το 1207 την Τήνο κατέλαβαν οι αδελφοί Ανδρέας και Ιερεμίας Γκίζη. Από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να οχυρώσουν το βράχο και να χτίσουν φρούριο. Το ''Κάστρο της Αγίας Ελένης'', όπως ονομάστηκε, πήρε την ονομασία του από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπήρχε στην κορυφή του. Μέχρι και τον τελευταίο απόγονο των Γκίζηδων, το 1390, το κάστρο της Τήνου φημιζόταν για την οχύρωσή του και την ασφάλεια που παρείχε στο λαό. Τους Γκίζηδες διαδέχτηκε η Βενετική Δημοκρατία.

Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα κατέλαβε για λογαριασμό του Σουλτάνου την Τήνο, η οποία, όμως, επαναστάτησε ζητώντας και πάλι τους Βενετούς. Έτσι, η Γαληνοτάτη επανέκτησε το νησί, το οποίο αποτέλεσε και τη μοναδική κτήση της στις Κυκλάδες. Το φρούριο ξαναχτίστηκε πιο δυνατό από ποτέ και σύμφωνα με τη σύγχρονη δόμηση στα μέσα του 16ου αι μ.Χ.

Το κάστρο της Τήνου άντεξε σε πολλές επιδρομές: Σαρακηνών, Τούρκων, Δυτικών κ.ά. Το 1715 έγινε η τελευταία επιδρομή, η οποία ήταν και καταστροφική. Με ειδική συνθήκη μεταξύ των διοικητών του νησιού και των Τούρκων, το νησί περιήλθε στους τελευταίους, οι οποίοι φρόντισαν να καταστρέψουν ολοσχερώς το κάστρο. Έτσι, το Κάστρο έπειτα από 508 χρόνια πέφτει.

Τότε ήταν, άλλωστε, που έλαβε και το σημερινό όνομά του το Εξώμβουργο ή Ξώμπουργο (πριν ονομαζόταν Κάστρο), από την ιταλική λέξη “soborgo” που σημαίνει προάστιο ή «έξω από το μπούργκο» (=μικρή πόλη).

Πηγή: Δήμος Εξώμβουργου

2 σχόλια:

  1. πανέμορφο...να βάλεις και κανένα βιντεο από το εξώμβουργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι σίγουρος?
    Καλύτερα τα videos από το Εξώμβουργο να μείνουν εκεί που είναι...
    ...στην αφάνεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates