Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Παγανιστικός τουρισμός για ''πρωτόγονη'' χαλάρωση


Μυστικισμός, τελετουργίες φυλών του Αμαζονίου και του Μεξικού, νηστεία, διαλογισμός μέσα σε δάση, πάνω σε βουνοκορφές ή δίπλα σε λίμνες και ποτάμια. Επίσης αναζητήσεις ''οραμάτων'' με τη συνδρομή παραισθησιογόνων μανιταριών και λατινοαμερικανών ''μάγων'' (σαμάνων), οι οποίοι ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη πρωτοστατώντας σε μια νέα μόδα: τον παγανιστικό τουρισμό.

Όλο και περισσότεροι νέοι από τον δυτικό κόσμο επιστρέφουν στον πρωτογονισμό για να χαλαρώσουν κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές ''άλλου τύπου'' στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Στη Γηραιά Ηπειρο, τέτοια θέρετρα πνευματικής ανάτασης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Νέοι με διάθεση να ζήσουν αυθεντικές εμπειρίες σε μέρη εξωτικά όπως ο Αμαζόνιος ή το Μεξικό, βλέποντας τα οικονομικά τους να τους εμποδίζουν, σπεύδουν σε ταξιδιωτικά γραφεία ή οργανώνονται μέσω Διαδικτύου και έναντι ενός σχετικά χαμηλού ποσού συμμετέχουν σε παρόμοιες τουριστικές αποδράσεις. Το κόστος κυμαίνεται από € 200,00 ως € 700,00 για κάθε τριήμερο, ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι οπαδοί του παγανιστικού τουρισμού μπορεί να μένουν σε σκηνές στημένες στη μέση μιας κοιλάδας ή σε μόνιμα καταλύματα ανάλογα με τη φύση κάθε εξόρμησης. Οι χώρες που προτιμώνται είναι, κατά βάση, μεσογειακές όπως η Ισπανία, αν και πολλά γραφεία ταξιδίων έχουν ανακαλύψει παρόμοιες τοποθεσίες στη βρετανική και στην ιρλανδική ενδοχώρα.

''Ένιωσα μια αληθινά εκπληκτική ενέργεια ανεβασμένη εκεί, στην κορυφή του βουνού'', εξηγεί μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ''Τhe Guardian'' μια Νεοϋορκέζα χρηματίστρια, 40 ετών, η οποία επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη. Συμμετείχε σε ομάδα 10 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ένας Γάλλος ποδοσφαιριστής, ένας Σλοβένος οικονομικός σύμβουλος και ο Φινλανδός νικητής του τηλεοπτικού διαγωνισμού ταλέντων Χ-Factor. Ολοι τους ανέβηκαν στα Πυρηναία με σκοπό να βρουν ένα κομμάτι από τον χαμένο εαυτό τους.

Οι τουρίστες ακολούθησαν μονοπάτια σε δύο τεράστια φαράγγια και έφτασαν έπειτα από έξι ώρες πεζοπορίας στην κορυφή του Μonte Ρerdido - του Χαμένου Βουνού. Εκεί τους ανέλαβαν σαμάνοι που ήρθαν από τη Λατινική Αμερική (με το αζημίωτο ασφαλώς), απόγονοι ιθαγενών. Τους ζωγράφισαν τα πρόσωπα και τους έδωσαν να πιουν ''αγιαχουάσκα'', ένα μαγικό και θεραπευτικό ποτό του Αμαζονίου, με ελαφρά ψυχεδελικές επιπτώσεις ''που αλλάζουν τα επίπεδα της ανθρώπινης συνειδητότητας''.

Κατόπιν, με παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές ή και με συνεδρίες χαλαρωτικής γιόγκα, τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονταν να ενεργοποιήσουν τις πηγές της εσωτερικής τους δύναμης ώστε να επιστρέψουν στο σπίτι τους πιο ''καθαροί''.


Παγανιστικός Τουρισμός στην Ευρώπη
Ηνωμένο Βασίλειο, Νόρφολκ (Norfolk): Οργανώνονται ''μυστικιστικά'' τριήμερα στην κοιλάδα του Γουένσουμ (Wensum), με τη βοήθεια σαμάνων από τη Λατινική Αμερική και ψυχεδελικών μανιταριών.

Ιρλανδία, Κλούνα (Clouna): Τρία μερόνυχτα σε ειδικό ''Κέντρο Αποτοξίνωσης από τη ζωή της πόλης και την τεχνολογία''.

Ισπανία, Λανσαρότ (Lanzarote): New Age τριήμερο, όπου οι συμμετέχοντες ''τονώνουν ψυχή και σώμα μέσα από αρχαίες θεραπείες''.

Ισπανία, Γρανάδα (Granada): Τετραήμερα διαλογισμού στα βάθη της Ανδαλουσίας, ανάμεσα σε πεύκα και φοίνικες, μακριά από κατοικημένες περιοχές.


Πηγή: Το Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates