Ένα ''πολύχρυσο'' σάβανο ήταν το φετινό εντυπωσιακό εύρημα του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στην αρχαία Ελεύθερνα της Κρήτης. Μαζί, ένα κόσμημα μοναδικής ομορφιάς, μια θεά-μέλισσα-άνθος. Τρεις χιλιάδες χρυσά ελάσματα συγκροτούσαν το πρώτο. Το δεύτερο είναι μόλις 2-3 εκατοστά, αλλά εξίσου τεράστιο ως προς τη μοναδικότητα και τη σημασία του.
Μία από τις τελευταίες μέρες της ανασκαφικής περιόδου, η σκαπάνη έφερε στο φως τάφο με ένα μεγάλο πιθάρι. Στο εσωτερικό του πιθαριού, δυο σκελετοί, μιας γυναίκας περί τα 25- 27 και ενός αγοριού περί τα 17. Το χώμα ήταν διάσπαρτο από χρυσά ελάσματα.
Οι αρχαιολόγοι περισυνέλεξαν 2.984 χρυσά ελάσματα και θα προσπαθήσουν να ανασυστήσουν το ύφασμα που τύλιγε τους νεκρούς (λευκό, από λινάρι ή μαλλί λέει ο κ. Σταμπολίδης) και τα σχέδια με το χρυσό που είχαν ραφτεί επάνω του σαν πλάκες.
Οι βελονιές είναι πάντως ευδιάκριτες, και προσθέτουν συγκίνηση στο εύρημα. Τα φύλλα σχηματίζουν ανάμεσά τους κύκλους, ρόμβους, τετράγωνα και κάτι που μοιάζει με περίτμητες μορφές. Επίσης, ήταν ευδιάκριτος ένας μικρός σκαραβαίος. Αλλωστε ο χρυσός είναι ή αιγυπτιακής προέλευσης ή μικρασιατικής. Μια πλάκα 800 κιλών κρατούσε την είσοδο κλειστή για 27 αιώνες. Από το 680- 670 π.Χ. οπότε και ετάφησαν οι νεκροί, μέχρι σήμερα, κανείς και τίποτα δεν τάραξε την ησυχία τους. Εκτός από τα νερά, που μετακίνησαν τα κτερίσματα.
Περίοπτη θέση ανάμεσα στα τελευταία κατέχει ένα κόσμημα, που από πίσω θυμίζει κρινάκι. Από μπροστά, όρθιο έχει τη μορφή γυναίκας - πιθανώς θεάς. Δαιδαλική κεφαλή με φενάκη (περούκα) χέρια-στήμονες που κρατούν τους μαστούς και φτερά με λουλούδια. Στην αντιστροφή του, η θεά εξαφανίζεται και εμφανίζεται ένα άνθος. Ενας ''γρύλος'' όπως τον λένε στην Κρήτη. Πολύσημο.
Ο κ. Σταμπολίδης το συνδέει με τον θησαυρό του Κροίσου αλλά και με το περιδέραιο της Εφεσίας Αρτέμιδος. Πρέπει να μελετήσει όμως τα ευρήματα επισταμένως για να πει τι είδους ταφή έχουμε στον συγκεκριμένο τάφο της Ορθής Πέτρας. Οι συνεργάτες του Εύα Μητάκη, Νίκος Μαραγκουδάκης και Κατερίνα Σκουρλή τον βοηθούν στο δύσκολο έργο του.
386 χάντρες
Τριακόσιες ογδόντα έξι χάντρες από ήλεκτρο, φαγεντιανή, ορεία κρύσταλλο, αμέθυστο, κορνεόλι κ.ά. βρέθηκαν μέσα στον ταφικό πίθο. Επίσης, μια σιδερένια πόρπη στην οποία διασώθηκε μέρος από το ύφασμα που συγκρατούσε.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου