Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η Φιλοτελική Συλλογή ''Αργοναύτες'' στο Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου


Φάκελλος αλληλογραφίας από το πρώτο ταξίδι Πειραιά-Νέας Υόρκης
του Υπερωκεάνειου ''Ελλάς''

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στο Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης προβολής της Φιλοτελικής Συλλογής ''ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ'', δωρεά Κωνσταντίνου και Ειρήνης Ανιτσά.

Πριν από την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του πρώτου γραμματοσήμου στην Ελλάδα (1861), το 1850 η είσπραξη ταχυδρομικών τελών γινόταν κατευθείαν από τον καπετάνιο του πλοίου στο οποίο ο αποστολέας εμπιστευόταν το γράμμα του.

Ο καπετάνιος το παραλάμβανε, έβαζε τη μονογραφή του και καθόριζε το ύψος καταβολής του τέλους ταχυδρόμησης. Με τη δημιουργία των ναυτιλιακών εταιρειών οι εφοπλιστές, θέλοντας να ελέγξουν αυτό το πρόσοδο των πλοίων τους, σοφίστηκαν ένα χαρτάκι το οποίο κολλούσαν στο αποστελλόμενο αντικείμενο. Αυτό υπήρξε η απαρχή του γραμματοσήμου.

Πολλές ιστορίες όπως αυτή ξετυλίγονται μέσα από τα εκθέματα της φιλοτελικής συλλογής ''Αργοναύτες'' που παρουσιάζεται επισήμως αύριο στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, με προβολές δώδεκα θεματικών ενοτήτων στο Δημοτικό ''Παρθεναγωγείο'' της πόλης.

Σαράντα πέντε χρόνια διήρκεσε η αναζήτηση γραμματοσήμων, φακέλων και σφραγίδων που ζωντανεύουν την ελληνική ναυτική ιστορία, από τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη Ανιτσά. Αποτέλεσμα, να συγκεντρωθεί μια συλλογή με χιλιάδες τμήματα η οποία αποτυπώνει γεγονότα και φωτίζει πρόσωπα που έδρασαν ως επί το πλείστον στη θάλασσα. Και το ζεύγος Ανιτσά αποφάσισε να τη δωρίσει στο Μουσείο του Γαλαξειδίου, έτσι ώστε να μπορούν να τη ''μοιραστούν'' με επισκέπτες, σπουδαστές, μαθητές και ειδικούς.

Χρειάσθηκαν τρία (3) χρόνια εντατικών εργασιών προκειμένου η Συλλογή ''Αργοναύτες'', παγκόσμιας εμβέλειας και μοναδικότητας, να εγκατασταθεί οριστικώς στη μεγάλη Αίθουσα της Ναυτικής Πινακοθήκης του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου. Ως γνωστόν, η Ναυτική Πινακοθήκη διαθέτει αξιόλογα έργα Ιταλών και Ελλήνων ζωγράφων, παραγγελία Γαλαξειδιωτών καραβοκύρηδων, την εποχή της μεγάλης άνθησης του Εφοπλισμού στη Γαλαξειδιώτικη Ναυτοπολιτεία.

Το κύριο σώμα της Συλλογής αποτελείται από 45 μεγαλόσχημους τόμους 10.000 περίπου σελίδων φιλοτελικού υλικού ναυτικού ενδιαφέροντος, όπως: Γραμματόσημα, φακέλους, σφραγίδες, ναυτικά έγγραφα και χαίρει παγκοσμίου φήμης. Στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, οι οποίες προβάλλουν τα μοναδικά εκθέματα της, τοποθετήθηκαν 360 κομμάτια τα οποία έχουν επιλεγεί ώστε να αντιπροσωπεύουν όσο το δυνατό το εύρος, την ποικιλότητα, την εμβέλεια και ιδιαιτέρως τη σπανιότητα της Συλλογής, ώστε να δένουν αρμονικά με τους μοναδικούς πίνακες του χώρου.

Η Συλλογή είναι επισκέψιμη και στην υποδοχή του Μουσείου διανέμεται Οδηγός των εκθεμάτων που έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες. Επίσης ένας δεύτερος Οδηγός σας ενημερώνει για την πολυμεσική παρουσίαση της.
 
Μέσα στην αίθουσα της Ναυτικής Πινακοθήκης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει και να παρακολουθήσει την προβολή τής συλλογής, μέσω πολυμεσικής (Multimedia) εφαρμογής.

Από τη Συλλογή παρουσιάζονται αποσπάσματα σε βίντεο δώδεκα θεματικές ενότητες όπως: ''Πειρατές'', ''Ιστιοφόρα'', ''Ποντοπόρα Πλοία'', ''Ναυάγια' κλπ. Επίσης σε βίντεο περιλαμβάνεται και η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με θέμα: ''Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέσα στους αιώνες''. Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή η οποία ξεκινά από τους Μίνωες και καταλήγει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με ακραίο επιστέγασμα τους ένδοξους, για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, Βαλκανικούς Πολέμους.

Η επίσημη παρουσίαση της Συλλογής ''Αργοναύτες'' θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010 με προβολή των δώδεκα παραπάνω θεματικών ενοτήτων, στο Δημοτικό Θέατρο ''Παρθεναγωγείο'' Γαλαξειδίου και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 στο Μουσείο.

Πληροφορίες

Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου
τηλ. 22650-415 58, 22650-417 95


Πηγές: Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates