Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αραβικά νομίσματα του 7ου αιώνα ανακαλύφθηκαν στο Anklam της Γερμανίας


Θησαυρός αραβικών νομισμάτων που καλύπτουν το διάστημα από τον πρώιμο 7ο μέχρι τον πρώιμο 9ο αι. μ.Χ. αποκαλύφθηκε σε αγροτική περιοχή κοντά στο Anklam της Γερμανίας.

Πρόκειται για 82 αργυρά νομίσματα, πολλά από τα οποία σώζονται τμηματικά και προέρχονται από τη Β. Αφρική, και τη Μέση Ανατολή (Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν). Το εξαιρετικά σπάνιο για τη Γερμανία εύρημα ήλθε στο φως με τη βοήθεια ανιχνευτή μετάλλων, από μικτή ομάδα αρχαιολόγων που αποτελείται από ερασιτέχνες εθελοντές, μέλη των τοπικών αρχαιολογικών αρχών και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Greifswald. Εκτός από το θησαυρό, στο χώρο, έκτασης 20 μ. x 25 μ., βρέθηκαν επίσης αργυρό περιβραχιόνιο και τρεις ράβδοι αργύρου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θέση ταυτίζεται με εγκατάσταση Σλάβων του πρώιμου Μεσαίωνα και κρίνεται ιδιαίτερα στρατηγική καθώς συνορεύει με περιοχές εγκατάστασης Βίκινγκς. Όσο για τα νομίσματα, αντιπροσωπεύουν την έκταση των μεσαιωνικών εμπορικών δρόμων από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τις ακτές της Βαλτικής και αποτελούν ένδειξη του ρόλου των διάφορων ευρωπαϊκών φύλων στο εμπόριο.


O θησαυρός θα πρέπει να έφτασε στο Anklam μέσω των ποτάμιων οδών του Δνείπερου και του Βόλγα ή και της παράκτιας οδού της Μαύρης Θάλασσας. Η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Σλάβων και Βίκινγκς, που έχει ήδη πιστοποιηθεί, θα πρέπει εδώ να έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς οι θαλασσοπόροι Βίκινγκς ίσως είχαν εμπλακεί στη μεταφορά του πολύτιμου φορτίου, πριν αυτό περάσει σε σλαβικά χέρια.

Κατά την ανταλλαγή αυτή πάντως, η αξία των νομισμάτων δεν θα ήταν χρηματική – όπως στη Μέση Ανατολή – αλλά καθαρή, καθώς ως αργυρά αντικείμενα θα θεωρούνταν πολύτιμα και με βάση τα δεδομένα της ανταλλακτικής οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η πρακτική τμήσης αρκετών από τα νομίσματα αλλά και η συνύπαρξή τους με άλλα αργυρά αντικείμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό βάρος των αργυρών ευρημάτων εκτιμάται ότι αναλογούσε στην αγορά τεσσάρων βοδιών ή και ενός σκλάβου.

Πηγή: Earth Times
Photo: dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates