Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ιστορία πέντε αιώνων ελληνικής τυπογραφίας

Σελίδα από το ''Θείον και Ιερόν Ευαγγέλιον'', 1737

Τα ελληνικά ήταν η δεύτερη γλώσσα, μετά τα λατινικά, που τυπώθηκε. Οι πέντε αιώνες ελληνικής τυπογραφίας περικλείονται στο ''Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας. Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα'', που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και παρουσιάζεται σήμερα.

Το πρώτο δείγμα χρονολογείται από το 1475-1476 και είναι τα ''Ερωτήματα'' του Εμμανουήλ Χρυσολωρά, που τυπώθηκαν στη Βιτσέντζα από τον Τζιοβάνι ντα Ρένο. Το τελευταίο δείγμα είναι οι ''Δέκα λευκοί λήκυθοι'', από το Λιθογραφείο Β. Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα το 1956, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Κεφαλληνού και των μαθητών του.

Ο Γεώργιος Δ. Ματθιόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μας ξεναγεί σε ένα οδοιπορικό στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, από τα τυπογραφεία της αναγεννησιακής Ιταλίας στα ελληνικά τυπογραφεία της Βιέννης, της Γαλλίας, του Κέιμπριτζ και της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Διαφωτισμού, στα τυπογραφεία της Επανάστασης και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, και καταλήγει στους θρυλικούς τυπογράφους του Σεφέρη αδελφούς Ταρουσόπουλους και στους εκδότες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα: τον Δημητράκο, τον Ελευθερουδάκη, τον Γανιάρη, τον Γκοβόστη κ.ά.

Οι φωτογραφίες από εξώφυλλα και εκατοντάδες σελίδες ελληνικών βιβλίων με διακοσμημένα αρχιγράμματα, γραμματοσειρές που αναπαριστούν την αισθητική του χειρόγραφου κώδικα, εντυπωσιακά χαρακτικά και δειγματολόγια τυπογραφικών στοιχείων από το 1475 ως το τέλος του 20ού αιώνα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τόμου. Ανάμεσα σε αυτές, φωτογραφίες από σελίδες βιβλίων διάσημων τυπογράφων ( Μανούτιος, Μπόρτολι, Βεντότης, Ντιντό, Τζουλιάνι, Σάρος, Θεοδοσίου κ.ά.), άλλες διακοσμημένες με χαρακτικά του Γιάννη Κεφαλληνού και με ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου και άλλες σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιώργη Βαρλάμου.

Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης συνοπτική ιστορία πέντε αιώνων ελληνικού βιβλίου, λήμματα για σημαντικούς τυπογράφους και εκδότες και στοιχεία τυπογραφικής τεχνολογίας.

Συνοδεύεται από βιβλιογραφία και ευρετήριο. Οι φωτογραφίες του ανθολογίου προέρχονται από σπάνιες συλλογές βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού και από ιδιωτικές συλλογές. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία, την τυπογραφία και την τέχνη του βιβλίου στην Ελλάδα.

Το βιβλίο παρουσιάζεται σήμερα 10.3.2010 στις 19.00 στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, τηλ. 210-725 1979). Την παρουσίαση θα συνοδεύσει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους (20΄) ''Το ΑΓΛΑΟΝ. Η κλασική τυπογραφία'', του Γιάννη Στεφανάκι.


Ανθολόγιο Ελληνικής Τυπογραφίας - Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα
Κείμενα-επιμέλεια: Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος
Εισαγωγή: Δημήτρης Αρβανίτης
Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ISBN: 978-960-524-297-8
600 σελ.
Τιμή: 45 ευρώ

Πηγή: To Bήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates