Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Βρέθηκαν εργαστήρια της παλαιολιθικής εποχής στις όχθες του Αξιού Ποταμού


Αυτοσχέδια εργαστήρια κατεργασίας λίθινων εργαλείων της μέσης παλαιολιθικής εποχής εντοπίστηκαν σε τρία σημεία στις όχθες του Αξιού Ποταμού, στο Κιλκίς και στην Πέλλα.

Στο Πολύπετρο και στη Γοργόπη Κιλκίς βρέθηκαν πάνω από 500 υποπροϊόντα κατεργασίας πέτρας, ενώ στη Ραχώνα Πέλλας περίπου 70 λίθινα τέχνεργα (εργαλεία) της μέσης παλαιολιθικής εποχής, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχε εκεί εργαστήριο μέχρι και πριν από 40.000 χρόνια. ''Θέσεις κοντά σε μικρούς παραπόταμους, που καταλήγουν στον Αξιό, αποτελούσαν πάντα ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία παλαιολιθικών καταυλισμών ακόμη και πριν από 1 εκατ. χρόνια. Κοντά στις όχθες των ποταμών οι άνθρωποι μπορούσαν να βρουν εύκολα τροφή (κυνηγώντας ζώα και μαζεύοντας καρπούς από τα δέντρα), έτσι επέλεγαν εκείνα τα σημεία για να φτιάξουν εργαστήρια κατεργασίας της πέτρας και δημιουργίας λίθινων τέχνεργων'', ανέφερε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας, Ανδρέας Ντάρλας.

Αυτές τις τρεις θέσεις στην Πέλλα και στο Κιλκίς ερευνά εδώ και καιρό ο κ.Ντάρλας και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην ΚΓ’ Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που ξεκινά την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στη Θεσσαλονίκη. Στη Ραχώνα της Πέλλας έγιναν επιφανειακές έρευνες που έδειξαν ότι υπήρχε ανθρώπινη παρουσία και μάλιστα οργανωμένη σε μόνιμους, όχι εποχικούς, καταυλισμούς.

Ο κ. Ντάρλας μάζεψε περίπου 70 λίθινα εργαλεία, αλλά και υποπροϊόντα κατεργασίας της πέτρας. Οπως μας είπε, στο σημείο εκείνο, στις όχθες του Αξιού πολλοί άνθρωποι διέμεναν και εκμεταλλεύονταν τις δυνατότητες που τους έδινε η φύση. Συγκεκριμένα μάζευαν καρπούς από τα δέντρα και κυνηγούσαν άγρια ζώα, όπως ελάφια, άλογα, αγριογούρουνα, και χρειάζονταν όπλα σκληρά, φτιαγμένα από πέτρα.

Περισσότερα ευρήματα βρέθηκαν στο Πολύπετρο και στη Γοργόπη Κιλκίς και στις δύο, όμως, αυτές θέσεις βρέθηκαν υποπροϊόντα κατεργασίας της πέτρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν καταυλισμοί εκεί, αλλά οι άνθρωποι από άλλα σημεία πήγαιναν, επεξεργάζονταν την πέτρα και επέστρεφαν στις αρχικές τους θέσεις.

''Στο Πολύπετρο υπήρχε κατάλληλη πρώτη ύλη για τα εργαλεία αυτά, αφού είχε ποτάμιες αποθέσεις με μεγάλα βότσαλα από ηφαιστειακά πετρώματα. Οι άνθρωποι πήγαιναν για πρώτη ύλη όλες τις εποχές, από την αρχαιότητα μέχρι και τους μεσαιωνικούς χρόνους'', είπε ο κ. Ντάρλας. Το ίδιο συνέβαινε και στη Γοργόπη, αφού και το σημείο αυτό ήταν τόπος κατεργασίας της πρώτη ύλης και μάλιστα με την τεχνική της άμεσης κρούσης, δηλαδή με μόνο μία πέτρα έφτιαχναν το εργαλείο που ήθελαν.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates