Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Το Τείχος του Βερολίνου ''ξαναπέφτει'' είκοσι χρόνια μετά





Το Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer), άλλοτε μισητό σύμβολο της διαιρεμένης πόλης, έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989. Είκοσι χρόνια μετά ''ξαναχτίζεται'' για να ξαναπέσει. Χίλια κομμάτια ντόμινο, βάρους 20 κιλών και ύψους 2,5 μέτρων το καθένα, που θα ξεκινούν από την Πλατεία Πότσνταμ (Potsdamer Platz) και θα σταματούν στην Πύλη του Βραδεμβούργου (Branderburger Tor), θα πέσουν θεαματικά στις 9 Νοεμβρίου 2009 συμβολίζοντας την Πτώση του Τείχους. Όλα αυτά θα γίνουν στα πλαίσια των εορτασμών από τη συμπλήρωση 20 ετών από το σημαντικό αυτό γεγονός (20 Jahre Mauerfall). Ευκαιρία για ένα τριήμερο διαφορετικό στο underground Βερολίνο.

Από τον Μάρτιο του 2009 οι νέοι του Βερολίνου είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στην 'Δράση Ντόμινο' σχεδιάζοντας ένα από αυτά και έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους εορτασμούς του Φεστιβάλ Ελευθερίας που κορυφώνεται στις 9 Νοεμβρίου στη γερμανική πόλη.
Οι σχεδιαστές της Δράσης Ντόμινο, πολιτικοί και φιλοξενουμένοι από όλο τον κόσμο θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Ο πρώην Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Hans-Dietrich Genscher, ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Laureates Kofi Annan, ο Mikhail Gorbachev θα είναι μεταξύ των φιλοξενουμένων.

Το φεστιβάλ θα αρχίσει με μια υπαίθρια συναυλία στην Pariser Platz. Μετά τη συναυλία, θα πραγματοποιηθεί η συμβολική πτώση του τείχους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στους εορτασμούς δίνοντας άλλο χρώμα την ξεχωριστή αυτή ημέρα.



Σύντομο ιστορικό
To Τείχος του Βερολίνου, ήταν τμήμα των ενδογερμανικών συνόρων, δηλ. των συνόρων που χώριζαν τη Γερμανία σε δύο κράτη, στην περιοχή του Βερολίνου. Από την ανέγερσή του στις 13 Αυγούστου 1961 μέχρι την πτώση του στις 9 Νοεμβρίου 1989 χώριζε το Δυτικό Βερολίνο από το Ανατολικό και τη γύρω περιοχή της Ανατολικής Γερμανίας.
Υπήρξε το γνωστότερο σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου και της διαίρεσης της Γερμανίας, ως επιστέγασμα του αποκλεισμού του Βερολίνου που είχε αρχίσει το 1948. Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο μέσα από τις καλά φρουρούμενες συνοριακές εγκαταστάσεις του Τείχους θανατώθηκαν τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 2 Έλληνες, από βίαιες ενέργειες των ανατολικογερμανικών δυνάμεων ασφάλειας. Γνωστότερο σημείο του το λεγόμενο Checkpoint Charlie, φυλάκιο ελέγχου του Τομέα των Η.Π.Α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates