Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο Περού



Ομάδα Περουβιανών αρχαιολόγων ανακοίνωσε την εύρεση 17 ανθρωπόμορφων ξύλινων αγαλμάτων, ηλικίας άνω των 500 ετών, στην πόλη Τσαν Τσαν (Chan Chan) του Περού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της προ-Κολομβιανής Εποχής, 570 χιλιόμετρα βορείως της Λίμα (Lima).

Ο Cristóbal Campana, διευθυντής μίας εκ των ομάδων, ανέφερε ότι τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν στην είσοδο του Παλατιού Ναν Αν (Ñan An), του νεότερου κτιρίου του αρχαιολογικού χώρου. Ανήκουν στην τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Τσιμού (Chimú), οι οποίοι κατακτήθηκαν από τους Ίνκας. Ο Campana είπε ότι τα αγάλματα, μήκους μεταξύ 60 με 70 εκατοστών, φαίνονται ότι είναι αρσενικά, αλλά εμφανίζουν σύμβολα και των δύο φύλων.
Στον ίδιο χώρο έχουν βρεθεί και άλλα αγάλματα μεταξύ 1997 και 2006, τα οποία όμως διαφέρουν, γιατί κρατούσαν όλα δόρατα, που σημαίνει ότι η συμβολική λειτουργία τους ήταν η προστασία. Ο Καμπάνα παρατήρησε επίσης ότι οι μύτες όλων των γλυπτών είναι κατεστραμμένες, ένα γεγονός που μπορεί να συνδέεται με ''αλλαγή κυβέρνησης ή καθεστώτος'', πιθανώς με την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Τσιμού από τους Ινκας.



Η πόλη Τσαν Τσαν, που βρίσκεται στην Κοιλάδα Μότσε (Moche) του Τρουχίλο (Trujillo) στο Περού, ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου των Τσιμού, και είχε την περίοδο της ακμής της, 60.000 κατοίκους σε μια έκταση 1.400 εκταρίων. Ο χώρος περιλαμβάνει παλάτια, διοικητικά κέντρα και ναούς σε μορφή πυραμίδας. Κατακτήθηκαν από τους Ίνκας γύρω στο 1470, λίγα χρόνια πριν την έλευση των Ισπανών στην περιοχή.
Από το 1986, στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς (World Heritage Site) της U.N.E.S.C.O., όπως και στον Κατάλογο με τους χώρους που κινδυνεύουν περισσότερο, εξαιτίας των βροχών και των υψηλών θερμοκρασιών της περιοχής.



Πηγές: E.F.E., U.N.E.S.C.O.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates