Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ο Οίκος Fitch υποβαθμίζει τα ''Support Rating Floors'' πέντε Τραπεζών



Στην υποβάθμιση των "support rating floors" της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της EFG Eurobank Ergasias, της Τράπεζας Πειραιώς και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Αγροτικής Τράπεζας (ATE Bank) προχώρησε η Fitch Ratings, ως αποτέλεσμα της χθεσινής υποβάθμισης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (Issuer Default Rating - I.D.R.) της Ελλάδας σε ΄A-΄ από ΄A΄ προηγουμένως.

Η Fitch πιστεύει ότι "η τάση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών παραμένει αμετάβλητη, αλλά η ικανότητά της να το πράξει έχει μειωθεί, μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Α-". Πιο αναλυτικά, ο οίκος υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αγροτικής Τράπεζας σε ΄BBB΄ από ΄BBB+΄ και ΄F3΄ από ΄F2΄, αντίστοιχα. Το outlook παραμένει αρνητικό. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει το Support Rating Floor σε BBB από BBB+.
Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι η μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα των υπόλοιπων τεσσάρων τραπεζών βασίζεται στην ατομική οικονομική τους ισχύ και δεν θίγεται από την υποβάθμιση της Ελλάδας.

Η Fitch προχώρησε εξάλλου στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε προγράμματα και χρεόγραφα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού κράτους σε ΄A-΄ από ΄A΄.
Για την Εθνική Τράπεζα, ο οίκος επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας "A-", το "negative" outlook, την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "F2" και την ατομική αξιολόγηση "B/C".
Για την Eurobank επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας "A-", το "negative" outlook, την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "F2" και την ατομική αξιολόγηση "B/C".
Για την Alpha Bank επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας "A-", το "negative" outlook, την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "F2" και την ατομική αξιολόγηση "B/C".
Για την Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας "A-", το "negative" outlook, την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "F2" και την ατομική αξιολόγηση "B/C".

Και για τις τέσσερις, ωστόσο, η Fitch υποβαθμίζει το Support Rating Floor. Για την ΕΤΕ από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ, για τη Eurobank σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ, για την Alpha Bank σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ και για την Τρ. Πειραιώς σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ.

Πηγές: Capital.gr, FitchRatings.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates