Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Νύχτα των Κεραυνών που ''τρόμαξε'' την Αθήνα




Το βράδυ των κεραυνών ''τρομοκράτησε'' τους Αθηναίους. Καταιγιδοφόρα νέφη έφεραν βροντές και αστραπές που έκαναν τη νύχτα... μέρα. Δορυφορικές εικόνες της Ελλάδας την ώρα των καταιγίδων δείχνουν μια λευκή λάμψη να καλύπτει την Αττική, όπως και περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, προχθές στην περιοχή της πρωτεύουσας σημειώθηκαν εκατοντάδες κεραυνοί, οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 20 ανά ώρα και ανά 10 χιλιόμετρα. Το ίδιο έντονα ήταν και τα φαινόμενα στα νότια τμήματα των νομών Σερρών και Χαλκιδικής.

''Στην Αττική είχαμε κατά βάση τρεις πυρήνες καταιγίδων που ενοποιήθηκαν και ακολούθως εντάθηκαν διότι υπήρξε ψύξη των κορυφών των καταιγιδοφόρων νεφών'' επισημαίνει ο μετεωρολόγος της Ε.Μ.Υ. κ. Θ.Κολυδάς. Οι αστραπές τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο. ''Πρόκειται για ένα σπάνιο για την περιοχή μας καιρικό φαινόμενο. Ο προχθεσινός αριθμός των καταιγίδων ήταν υπερβολικά υψηλός. Ήταν κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά στην περιοχή μας με αυτόν τον ρυθμό και με αυτή την ένταση'' αναφέρει ο εκτελών χρέη προέδρου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μ.Πετράκης.

Το ρεκόρ κεραυνών που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα (2 Ιουλίου 2006) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο κ. Κ.Λαγουβάρδο, ήταν περισσότεροι από 70.000 κεραυνοί. Στατιστικά, οι θερινοί κεραυνοί είναι πιο επικίνδυνοι, διότι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους.

''Προχθές οι κεραυνοί ήταν πάρα πολλοί, διότι ενώ “κατέρρεε” από τη μία μεριά ο ένας πυρήνας της καταιγίδας, από την άλλη μεριά στα θερμά νερά του Σαρωνικού γεννιόταν ένας άλλος. Οι κεραυνοί, ή αλλιώς αστροπελέκια, είναι τα πιο επικίνδυνα ατμοσφαιρικά φαινόμενα, καθώς αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλες δυνάμεις, μιας και τα φορτία των εκκενώσεων αυτών είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων Βολτ'' αναφέρει ο κ. Κολυδάς, ο οποίος εξηγεί τη διαφορά μεταξύ κεραυνών και αστραπών: ''Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που μπορεί να συμβούν μέσα στο ίδιο το σύννεφο ονομάζονται αστραπές και αυτό δηλώνει ότι η καταιγίδα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης''. Όταν παρατηρούνται εκκενώσεις από το σύννεφο προς τη γη ή αντίστροφα, ονομάζονται κεραυνοί.

Πώς γεννιούνται οι αστραπές και οι βροντές
Ο υγρός και θερμός αέρας που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή πάνω από την ξηρά όταν αναγκάζεται σε ανοδικές κινήσεις- λόγω στροβιλισμού ή όταν συναντά φυσικά εμπόδια- ψύχεται. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και στα μεγάλα ύψη δημιουργούνται οι πρώτοι κόκκοι χαλαζιού ή γενικότερα οι πρώτοι παγοκρύσταλλοι. Τότε, όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, αρχίζει η κάθοδος αυτής της στερεάς μάζας, η οποία, συναντώντας τους υδρατμούς, αυξάνεται σε όγκο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα και όταν πια τα ανοδικά ρεύματα δεν μπορούν να συγκρατήσουν την «παγωμένη» μάζα τότε αυτή πέφτει με τη μορφή χαλαζιού.

''Το νερό στη στερεά μορφή του (είτε χαλαζιού είτε παγοκρυστάλλων), λόγω τριβής, αποβάλλει ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού, το οποίο κάποια στιγμή δημιουργεί ηλεκτρικές εκκενώσεις, είτε μεταξύ των νεφών, είτε μεταξύ νέφους-εδάφους'' σημειώνει ο μετεωρολόγος. Ανάμεσα στην επιφάνεια του εδάφους και στο κάτω μέρος του νέφους μπορεί να δημιουργηθεί τάση 20 ή ακόμη και 30 εκατομμυρίων Βολτ.

Οι κεραυνοί που πέφτουν δεν ακολουθούν τον συντομότερο (οπτικά σε εμάς) δρόμο, αλλά εκείνον που διευκολύνει περισσότερο τα ηλεκτρικά φορτία να κινηθούν. Γι΄ αυτό η λάμψη του κεραυνού που τελικά βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι ευθεία αλλά τεθλασμένη. Ο αέρας ο οποίος περιβάλλει τον κεραυνό θερμαίνεται απότομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της βροντής.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates