Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Photo of the Day - Κυκλάδες, Τήνος - Φαλατάδος

© 2010 epirotica 

Κυκλάδες, Τήνος - Φαλατάδος

UEFA Europa League: Απαράδεκτος ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., 2-1 τη Maccabi Tel-Aviv F.C.


Ένας ''κάκιστος'' Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., ανέτρεψε το εις βάρος του 0-1 του ημιχρόνου έχοντας για κορυφαίο τον Zairi, επικρατώντας χθες με 2-1 της Maccabi Tel-Aviv F.C. στο, άδειο λόγω τιμωρίας, ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'' και πάει στη ρεβάνς του Τελ Αβίβ για να ''σφραγίσει'' την πρόκριση στα Play Offs του UEFA Europa League. 

Ο Lienen παρέταξε τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. με 4-2-3-1, όπως και ο ομόλογός του της Maccabi Tel-Aviv F.C. Yossef Mizrachi. Ο Νικοπολίδης προτιμήθηκε αντί του Pardo, ο Holebas αντί του Raúl Bravo, ο Derbyshire αντί του Óscar González σε σχέση με τον επαναληπτικό κόντρα στην K.S. Besa Kavajë, ενώ ντεμπούτο σε επίσημο αγώνα έκανε ο Rommedahl που αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ. Στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Άγγλος φορ, ενώ πίσω του έπαιζε ο Santo.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είχε μια φλύαρη υπεροχή καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ ημιχρόνου, καθώς η Maccabi Tel-Aviv F.C. του έδωσε χώρο και προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα. Η ανάπτυξη των ''ερυθρόλευκων'' γινόταν ως επί το πλείστον από τα άκρα. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή του Strauber, παρά τις εναλλαγές θέσεων των εξτρέμ και των επιθετικών.

Έτσι, αφού ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. ήταν ακίνδυνος, η Maccabi Tel-Aviv F.C. έκανε την ζημιά σε μια φάση που δεν... μύριζε γκολ. Γκαλίτσιος και Modesto δεν συνεννοήθηκαν, ο Νικοπολίδης δεν βγήκε να ''καθαρίσει'' τη φάση από την βαθιά μπαλιά του Sidibe και οι Ισραηλινοί κέρδισαν από το... πουθενά (αυστηρό) πέναλτι, έπειτα από χέρι του Γκαλίτσιου, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Medunjanin στο 18'.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση στο 44' έπειτα από κομπίνα σε φάουλ. Ο Mirallas Y Castillo εκτέλεσε φάουλ, ο Mellberg έδωσε την κεφαλιά-πάσα στον Dudu Cearense, ο οποίος πλάσαρε στην κίνηση όμως ο Strauber έδιωξε ενστικτωδώς, πραγματοποιώντας την απόκρουση του αγώνα.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κέρδισε κόρνερ, η μπάλα απομακρύνθηκε και οι Ισραηλινοί βγήκαν στην κόντρα εκμεταλλευόμενοι την αργή επιστροφή των αμυντικών, όμως ο Itzhaki ''σημάδεψε'' το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη...


Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δυο ομάδες, όμως ο Lienen αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την πρώτη του στο 52', καθώς ο Mirallas Y Castillo υπέστη τράβηγμα κι αντικαταστάθηκε από τον Zairi.
Η πρώτη καλή φάση για τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π. ήρθε στο 57' όταν ο Zairi ''τσίμπησε'' ωραία τη μπάλα για τον Derbyshire, ο οποίος με πλάτη στην εστία έκανε μια λόμπα, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο επόμενο λεπτό, ο Άγγλος άφησε το παιχνίδι, εμφανώς χολωμένος δίνοντας τη θέση του στον Μήτρογλου που πέρασε στην κορυφή της επίθεσης. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν για την ισοφάριση και στο 58' ο Dudu Cearense σούταρε δυνατά, όμως η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Στο 60' η Maccabi Tel-Aviv F.C. έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής με δεύτερη (αυστηρή) κίτρινη κάρτα στον Baning, έναν παίκτη-κλειδί που θα λείψει από τη ρεβάνς του Τελ Αβίβ.

Τελικά ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αριθμητική του υπεροχή με ένα γκολ-ποίημα του Zairi, ο οποίος σήκωσε τη μπάλα και με βολέ στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Strauber ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 67'.
Οι γηπεδούχοι ενέτειναν την πίεσή τους για να πάρουν προβάδισμα στο σκορ κι έχασαν δυο καλές ευκαιρίες με τους Rommedahl και Dudu Cearense. Τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ με τον Rommedahl να εκμεταλλεύεται τη σέντρα του Holebas και να κάνει το 2-1 στο 73' με συρτό πλασέ από το ύψος του πέναλτι.

Στο 82' ο Δανός έδωσε τη θέση του στον Ibagaza, με τον Αργεντινό μέσο να κάνει κι αυτός ντεμπούτο σε επίσημο ματς. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους ''ερυθρόλευκους'' να πανηγυρίζουν μια αγχωτική νίκη, που ωστόσο, του δίνει το πάνω χέρι ενόψει της ρεβάνς της 5ης Αυγούστου στο Τελ Αβίβ.



Olympiacos C.F.P. - Maccabi Tel-Aviv F.C.           2-1 (0-1)
67' Zairi, 73' Rommedahl - 18' pen. Medunjanin.

Olympiacos C.F.P. (Ewald Josef Lienen): Νικοπολίδης / Nikopolidis (c), Mellberg, Γκαλίτσιος / Galitsios, Modesto, Holebas, Dudu Cearense, Maresca, Mirallas Y Castillo (52' Zairi), Rommedahl (82' Ibagaza), Santo, Derbyshire (58' Μήτρογλου / Mitroglou).

Maccabi Tel-Aviv F.C. (Yossef Mizrachi): Strauber, Saban, Strool, Nivaldo, Baning, Gafney, Sidibé, Ziv, Itzhaki (72' Avidor), Medunjanin (82' Buzaglo), Colautti (62' Yeini).

Διαιτητής: Douglas McDonald (SCO)

Photos: In Time

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Photo of the Day - Κυκλάδες, Τήνος - Αγία Θάλασσα

© 2010 epirotica


Κυκλάδες, Τήνος - Αγία Θάλασσα

Ανασκαφές 30 ετών απέφεραν χρυσό και Ιστορία στην Άνω Μακεδονία

Χρυσά ενώτια (4ος-3ος αιώνας π.Χ.)
Άγιος Μάρκος Μαυροπηγής Κοζάνης

Πολυετείς ανασκαφικές έρευνες, εκατοντάδες εντυπωσιακά ευρήµατα, χιλιάδες στρέµµατα ανασκαφής (πολλά από τα οποία κάτω από τα πλούσια σε λιγνίτη εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας) αναδεικνύουν τη σχέση κατοίκησης και οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής που οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί ονοµάζουν Άνω Μακεδονία.

''Το αρχαιολογικό έργο στην Άνω Μακεδονία'' είναι ο τίτλος της πρώτης επιστηµονικής συνάντησης που διοργάνωσε η Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής Κοζάνης.

Στις 19 εισηγήσεις (τέσσερις από τις οποίες της ίδιας της προϊσταµένης της Λ΄ Εφορείας κ. Γεωργίας Καραµήτρου) αναδείχθηκαν η πολυετής ανασκαφική έρευνα και τα προβλήµατα (κυρίως µε την εξόρυξη λιγνίτη από τη Δ.Ε.Η.), καθώς και σειρά νέων εντυπωσιακών ευρηµάτων.

''Η Δυτική, όπως λέγεται από τον πολύ κόσµο, ή Ανω Μακεδονία όπως λεγόταν στην αρχαιότητα αξίζει όχι ένα αλλά εκατό συνέδρια προκειµένου να γνωστοποιηθεί στην επιστηµονική κοινότητα ο αρχαιολογικός πλούτος της και η δουλειά χρόνων από εκατοντάδες ανθρώπους. Όσον αφορά τον τίτλο (Άνω Μακεδονία), τον χρησιµοποιούµε προκειµένου να αναφερθούµε στους τέσσερις αυτούς νοµούς αλλά και πιθανότατα σε περιοχές εκτός των σηµερινών ελληνικών συνόρων, καθώς στην αρχαιότητα -αντίθετα απ΄ ό,τι φαίνεται- οι όροι Άνω και Κάτω Μακεδονία δεν είναι γεωγραφικοί αλλά ιστορικοί και µε συγκεκριµένο περιεχόµενο. Άνω Μακεδονία ήταν η ορεινή Μακεδονία που περιελάµβανε τους Νοµούς Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών και εκτεινόταν βόρεια µέχρι τη λίµνη Αχρίδα και τα όρη Ντάντουνα, Μπάµπουνα και Ντρεν. Ο όρος χρησιµοποιούνταν σε αντιδιαστολή µε την Κάτω, την πεδινή Μακεδονία. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., η Άνω Μακεδονία ήταν σταθµός της πορείας των ελληνικών φύλων, Μακεδόνων και Δωριέων. Το πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο της Άνω Μακεδονίας ήταν υψηλό πολύ πριν από την εποχή του Φιλίππου'', δηλώνει η κ. Γεωργία Καραµήτρου.

Στον Αλιάκµονα
Εκατοντάδες ευρήµατα (χρυσά, επιχρυσωµένα, ασηµένια, χάλκινα, πήλινα και µεταλλικά), εκατοντάδες ταφές και στοιχεία για «ιδιαίτερα» και δυσερµήνευτα ταφικά έθιµα (οπές χιλιοστών στα κρανία αλλά και απανθρακωµένοι σπόροι δηµητριακών -προσφορά ως τελετουργικό ταφής) εντόπισαν οι 30ετείς και πλέον ανασκαφικές αρχαιολογικές έρευνες σε εκατοντάδες στρέµµατα γης της Ανω Μακεδονίας.

Από την Εποχή του Χαλκού, ίσως και πολύ νωρίτερα (ορισµένα ευρήµατα στην πεδιάδα της Πτολεµαΐδας ανάγονται στη Νεολιθική εποχή -περί το 6000 π.Χ.- και αφορούν στον αρχαιότερο ίσως οικισµό των Βαλκανίων) µέχρι και τα βυζαντινά χρόνια (περί το 1000 µ.Χ.) χρονολογούνται µε βάση τα εντυπωσιακά ευρήµατα οι κατοικήσεις στην περιοχή.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται επίσης η ευµάρεια των κατοίκων. Εντοπίστηκαν στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος της Δήµητρας Γρεβενών, νότια του ρου του Αλιάκµονα, ίχνη µιας εντυπωσιακής αγροικίας συνολικής έκτασης περίπου 750 τ.µ. και 11(!) δωµατίων, η ανέγερση της οποίας ανάγεται στην Ελληνιστική εποχή και είναι πιθανή η συνέχιση της χρήσης να φτάνει στα πρώτα βυζαντινά χρόνια.

Ασημένιο κρατηρόσχημο αγγείο (4ος-3ος αιώνας π.Χ.)
Άγιος Μάρκος Μαυροπηγής Κοζάνης

Από την Εποχή του Χαλκού κατοικείται σύµφωνα µε τα πρώτα συµπεράσµατα της µελέτης των ευρηµάτων και ολόκληρη η περιοχή της Εορδαίας (θέσεις Κουρί, Αναρράχη, Μαυροπηγή κλπ.), όπου σύµφωνα µε τους ανασκαφείς εξαιρετικής τεχνικής θεωρούνται τα σύνολα των νέων ευρηµάτων (αργυρά αγγεία πόσης που αποτελούνται από έναν κάνθαρο, µία αρύταινα και µία φιάλη, που περιείχε τέσσερα µικρότερα αγγεία).

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, οι λαβές των αγγείων µπορούν να συγκριθούν µε ανάλογες από το Βοτονόσι της Ηπείρου και γενικά ως προς το σχήµα (σώµα και λαβές) οι σκύφοι είναι παρόµοιοι µε σκύφο από ένα σύνολο έξι αργυρών αγγείων που εντοπίστηκε στον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα. Στον κάνθαρο του εσωτερικού της φιάλης και κάτω από το χείλος υπάρχει µε στιγµές η επιγραφή ''ΑΝΤΙΟΧΟΥ'' (προφανώς όνοµα του κατόχου).

Κρανία µε οπές ενός χιλιοστού
Στην περιοχή Μαυροπηγή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται ήδη τα λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η., και στο νεκροταφείο που ανασκάφηκε στη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων (περίπου 70 ασύλητες λαξευµένες στο έδαφος ταφές που εντάσσονται στον 4ο-3ο αι π.Χ. µε δεκάδες κτερίσµατα ειδικά στις γυναικείες), ως εξαιρετικά ενδιαφέρον κρίνουν οι αρχαιολόγοι το γεγονός της ύπαρξης οπών (µόλις ενός χιλιοστού) στα κρανία τριών συνολικά σκελετών. Οι οπές πιθανολογείται (λόγω του µικρού µεγέθους τους αποκλείεται να προέρχονται από εγχείρηση) ότι έγιναν µετά θάνατον, στο πλαίσιο άγνωστου προς το παρόν ταφικού εθίµου της περιοχής.

Πηγή: Τα Νέα

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Photo of the Day - Κυκλάδες, Τήνος - Άγιος Ρωμανός

© 2010 epirotica

 Κυκλάδες, Τήνος - Άγιος Ρωμανός

(Vid) ''Μαχαιροβγάλτης'', η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη



''Σπιρτόκουτο'', ''Η Ψυχή στο Στόμα''. Μεγάλες επιτυχίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου με κοινό τους γνώρισμα τον Γιάννη Οικονομίδη. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης ''ξαναχτυπά'' και μας βάζει σε κατάσταση αναμονής για τη νέα του ασπρόμαυρη ταινία ''Μαχαιροβγάλτης''.

Πρωταγωνιστεί, εκτός των άλλων, ο Βαγγέλης Μουρίκης, έχοντας προηγουμένως δώσει τα διαπιστευτήριά του στον αριστουργηματικό ''Βασιλιά'' του 2002, ''Η Ψυχή στο Στόμα'' (2005), ''Ψυχή Βαθιά'' (2009) για να αναφέρουμε κάποιες από τις δουλειές του.

Ο Νίκος ζει σε μια βρώμικη επαρχιακή πόλη. Ο Νίκος γεμίζει το νεκρό χρόνο με εφηβικές παρέες. Ο Πατέρας του Νίκου πεθαίνει. Ο Νίκος μόνος. Ο θείος του Νίκου τον “παίρνει” μαζί του στην Αθήνα. Να κάνει μια νέα αρχή, να ζήσει, ν’ αναπνεύσει. Ο Νίκος στην Αθήνα. Νέα αρχή, νέα ζωή, νέα ασφυξία, νέος θάνατος, ο θάνατος της δύσης. Της Άγριας Δύσης.

Ο Οικονομίδης δεν δείχνει καμία συμπάθεια για τον ήρωά του, ίσως γιατί κυριότερο μέλημα του είναι να κάνει μια μεταφορά, να εξομοιώσει την ιστορία μιας χώρας με ένα πρόσωπο, παρά να δημιουργήσει ταύτιση με τον θεατή και κατ’ επέκταση να τον ανακουφίσει, γι’ αυτό και χτίζει ένα πορτρέτο αγενές, αμόρφωτο, χωρίς προοπτικές και όνειρα, καιροσκόπο, έναν νεκροζώντανο που γυρίζει άσκοπα, ένα ''προνομιούχο'' απόβλητο. Γιατί όμως μοιάζει τόσο οικείος; Μάλλον γιατί η Ελλάδα είμαστε εμείς…

Με pulp αφετηρία (το αρχετυπικό ερωτικό τρίγωνο του νουάρ) και το φάντασμα του αγγλικού kitchen sink δράματος να δίνει το παρόν σε κάθε πλάνο, ο Οικονομίδης φτιάχνει την πιο σύνθετη μέχρι τώρα ταινία του, μια τραγική κωμωδία για τους “ανθρώπους-ζώα” (ο άνθρωπος-κροκόδειλος που τρέφεται από -και με- πτώματα, ο εξημερωμένος άνθρωπος-σκύλος, που γαβγίζει διαρκώς χωρίς όμως να δαγκώνει), με μια εικονογραφία που αγγίζει την αφαίρεση (οι σπουδαίες σκηνές στην Πτολεμαΐδα) διατηρώντας στο ακέραιο το σήμα κατατεθέν του σινεμά του, τον ρεαλισμό. Τον δικό του ρεαλισμό, αυτόν που υπηρετεί, κοντά είκοσι χρόνια τώρα, από τις μικρού μήκους ταινίες του μέχρι και τον φετινό ''Μαχαιροβγάλτη''.

Έξοχα φωτογραφημένος (σε ασπρόμαυρο), με υποδειγματικές ερμηνείες από όλο σχεδόν το καστ, με ένα χιούμορ κατάμαυρο που σε “χτυπάει” εκεί που δεν το περιμένεις και σκηνοθετημένος με οικονομία και ακρίβεια, ο ''Μαχαιροβγάλτης'' είναι μια ευχάριστη έκπληξη, για μια (ελληνική) σεζόν που τις χρειάζεται επειγόντως.

Άρθρο του Νίκου Πιάστρα στο
maxairovgaltis.wordpress.com

Ο ''Μαχαιροβγάλτης'' θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου 2010 στο 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις 4 Νοεμβρίου 2010 στις αίθουσες, σε διανομή Feelgood Entertainment.

Το επίσημο trailer της ταινίας

Μαχαιροβγάλτης / Knifer (2010)

Οfficial Site: http://maxairovgaltis.wordpress.com/
Tagline: ...πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο!
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 108'
Γλώσσα: Ελληνικά
Χώρα: Ελλάδα, Κύπρος
Εταιρεία Διανομής: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 4/11/2010

Συντελεστές:
Βαγγέλης Μουρίκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Βουλγαράκης, Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος.

Πηγές: Maxairovgaltis, Cine

Σοβαρά δυσεπίλυτα προβλήματα παρουσιάζει η Μονή Δαφνίου



Αδύναμη είναι η Μονή Δαφνίου σε περίπτωση νέου σεισμού. Ο,τι και να κάνουν οι επιστήμονες, όσο και να προσέξουν το σημαντικό αυτό μνημείο, να παρέμβουν, να το αναστηλώσουν, να το συντηρήσουν, δεν μπορούν, λόγω της ίδιας της φύσης του, να το κάνουν άτρωτο. Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού έκανε αρκετά από το 1999, οπότε και ο μεγάλος σεισμός επέφερε πολύ μεγάλες φθορές. Από το 2004 και μετά, ωστόσο, ελάχιστα έγιναν.

Αλλά δεν είναι νόνο ο χαμένος χρόνος που πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχουν προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να θεραπευθούν. Η αιτία εγκατάλειψης της μονής, λένε οι επιστήμονες, ήταν ακριβώς ότι έπειτα από σεισμούς παρουσίαζε εκτεταμένες βλάβες. ''Σε μια μελλοντική ισχυρή σεισμική καταπόνηση, το μνημείο ενδέχεται να εμφανίσει εκ νέου ρηγματώσεις, παρόμοιες με αυτές μετά τον σεισμό του 1981'', ανέφερε ο Νίκος Δεληνικόλας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ο κ. Δεληνικόλας παρουσίασε τη μελέτη ωρίμανσης για τη δεύτερη φάση αποκατάστασης του Καθολικού, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει σύντομα, μετά και την έγκριση της μελέτης. Κατά το διάστημα εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν το Καθολικό και ο Αρχαιολογικός Χώρος σαν επισκέψιμο εργοτάξιο.

Σήμερα υπάρχει γενική συμφωνία ότι το Δαφνί κτίστηκε τον 11ο αι. και επεκτάθηκε τον 13ο. Ο κ. Δεληνικόλας ανέφερε: ''Οι επόμενες φάσεις επεμβάσεων ταυτίζονται με την ιστορική παθολογία, αφού κυρίως βλάβες προκάλεσαν από τον 13ο αι. μέχρι σήμερα τις πολυάριθμες επεμβάσεις αποκατάστασης και ανοικοδόμησης''. Στις καταρρεύσεις και φθορές που ακολούθησαν θα πρέπει να προσθέσουμε και την αρπαγή, που είχε το γνωστό ονοματεπώνυμο: ο Λόρδος Έλγιν έκλεψε ιωνικούς κίονες και τους μετέφερε στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης θα γίνουν ''εργασίες κατασκευής ενισχυτικών διατάξεων υπό μορφή περιδέσεων, ελκυστήρων, αφανών διαφραγμάτων στη στέψη των τοίχων κ.λπ., που θα συμβάλουν στην κατά το δυνατόν βελτίωση της συνολικής συμπεριφοράς του μνημείου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των σημερινών αποκλίσεων και παραμορφώσεων και επομένως και ο κίνδυνος μελλοντικών τοπικών καταρρεύσεων. Στη δεύτερη αυτή φάση θα ενταχθούν και όλες οι εργασίες μορφολογικής, αισθητικής και λειτουργικής αποκατάστασης του μνημείου''. Επίσης, θα επανατοποθετηθούν τα ψηφιδωτά.


Καμπανάκι για τα ψηφιδωτά
''Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις θέσεις των επανατοποθετούμενων ψηφιδωτών οι βλάβες που θα προκληθούν πιθανόν να είναι πιο σοβαρές, λόγω του ότι όλες οι ρηγματώσεις της τοιχοποιίας θα μεταφερθούν σε αυτά μέσω των ισχυρών και άκαμπτων κονιαμάτων του υποστρώματός τους, ενώ πιθανόν να υπάρξει μεγάλη απώλεια ψηφίδων ακόμη και χωρίς ύπαρξη ρηγμάτωσης, όπως συνέβη και στον σεισμό του 1981'', έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο εισηγητής.
''Η σοβαρότητα των βλαβών στα ψηφιδωτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο στήριξής τους στην τοιχοποιία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για τον τρόπο ανάρτησης όσων έχουν ήδη αποτοιχιστεί'', κατέληξε.


Πηγή: Έθνος

Οι σκύλοι προβλέπουν τις αντιδράσεις μας και αποδεικνύονται ''κλέφτες''


© 2007 epirotica

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. πραγματοποίησε πειράματα με δεκάδες σκύλους σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τη συμπεριφορά που αναπτύσσουν όσον αφορά την τροφή τους.

Είδαν ότι οι σκύλοι, αν θέλουν να κλέψουν τροφή, αναπτύσσουν στρατηγικές και τακτικές ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί προσπαθώντας να την αρπάξουν όσο πιο αθόρυβα είναι εφικτό. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα τετράποδα αντιλαμβάνονται το πώς σκέπτονται οι άλλοι για εκείνα, κάτι που ως τώρα δεν είχε αποδειχθεί.

Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθετούσαν τροφή σε δύο μπολ στα οποία ήταν τοποθετημένα κουδουνάκια. Το κουδούνι όμως μόνο του ενός μπολ ήταν ενεργοποιημένο να χτυπά όταν υπήρχε κάποια επαφή σε αυτό ενώ το άλλο το είχαν απενεργοποιήσει.

Όπως αποδείχθηκε, οι σκύλοι αντιλαμβάνονταν γρήγορα τι συνέβαινε. Έτσι, όταν ήθελαν να φάνε αλλά καταλάβαιναν ότι κάποιος τους βλέπει, πήγαιναν και έπαιρναν ίσες ποσότητες τροφής και από τα δύο μπολ. Οταν όμως διαπίστωναν ''κενό'' στην παρακολούθηση, έσπευδαν και άρπαζαν όσο πιο αθόρυβα μπορούσαν τροφή από το μπολ με το απενεργοποιημένο κουδούνι.

Πηγή: Το Βήμα

Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων στη Νάξο



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων στη Νάξο και αναμένεται η επίσημη παραλαβή τους από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Λίνα Μενδώνη σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουλίου 2010.

Το έργο αποκατάστασης αφορά ένα σύνολο μνημείων το οποίο αποτελείται από: το αρχαίο υδραγωγείο Μελάνων –Νάξου, ένα αρχαίο ιερό συνδεόμενο με τις πηγές του και τα γύρω αρχαία λατομεία, δύο κολοσσικά ημίεργα αγάλματα κούρων στα λατομεία και τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη διαδρομή του υδραγωγείου.

Το αρχαίο υδραγωγείο αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Κατασκευάσθηκε πριν από το τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα με γραμμή κουμπωτών πηλοσωλήνων μήκους 11 χιλιομέτρων, τύπου ανάλογου με τα γνωστά αθηναϊκά υδραγωγεία της ίδιας εποχής. Στους χρόνους της Ρωμαιοκρατίας η γραμμή των σωλήνων αντικαταστάθηκε με κτιστή αύλακα, που έμεινε σε χρήση μέχρι τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Δώδεκα χαρακτηριστικά τμήματα του υδραγωγείου συντηρήθηκαν, προστατεύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επισκέψιμους χώρους με κατάλληλη πρόσβαση και πλούσια πληροφόρηση.


Η λατρεία στο ιερό των πηγών ξεκίνησε τον 8ο π.Χ. αιώνα με ένα μικρό μονόχωρο ναό. Τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα προστέθηκαν δύο ακόμη ναϊκά οικοδομήματα. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του είναι ότι δίπλα στη λατρεία μιας θεότητας του νερού και της ευφορίας σ' αυτό λατρεύθηκαν δύο ήρωες, προστάτες των τεχνιτών που δούλευαν στα αρχαία λατομεία της ίδιας περιοχής. Η δουλειά και τα αφιερώματά τους στο ιερό αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του πρωτοπόρου έργου των Ναξίων μαρμαροτεχνιτών στην ανάπτυξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής.

Από τα δύο κολοσσικά αγάλματα κούρων, ο ήδη επισκέψιμος κούρος του Φλεριού εντάχθηκε με απαλλοτρίωση σε έκταση που σώζει χαρακτηριστικές λατομίες, ώστε να συνειδητοποιεί ο επισκέπτης τη θέση του μέσα στο λατομείο. Ο δεύτερος κούρος που βρισκόταν ψηλότερα στο βουνό, έγινε προσβάσιμος χάρη στην κατασκευή ενός πλακόστρωτου διαδρόμου.

Κοντά στο τελευταίο τμήμα του υδραγωγείου η έρευνα έδειξε ότι τα περιορισμένα ερείπια χριστιανικού ναού του Αγίου Στεφάνου ανήκαν σε μια μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική μήκους 23,5 μ., με περισσότερες φάσεις στην ιστορία της. Ο χώρος απαλλοτριώθηκε, το σύνολο του μνημείου προστατεύθηκε από την καταστροφική γεωργική δραστηριότητα, και με μερική αναστήλωση και κατάλληλη διαμόρφωση των ερειπίων η Νάξος απέκτησε ένα σπουδαίο μνημειακό χώρο της εποχής αυτής.

Για το μνημειακό σύνολο δημιουργήθηκαν δύο κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών. Σε αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου Κουρουνοχωρίου, που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στεγάσθηκε μια συλλογή χαρακτηριστικών ευρημάτων από το ιερό των πηγών και το υδραγωγείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει περαιτέρω πληροφόρηση. Το έργο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Νοτίου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

(Vid) ''L’Exploration Inversée - le tour de France de deux Papous'' ή o κόσμος μας στα μάτια των ''πρωτόγονων''



Πολύ πρόσφατα, μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, έχοντας στο νου έναν ''τύπο'' που ζούσε μεγάλα διαστήματα του έτους μαζί με φυλές ιθαγενών ανά τον κόσμο, σκεφτόμουν πως θα ήταν αν γινόταν το αντίστροφο.

Δηλαδή, αν άνθρωποι ενός διαφορετικού ''πρωτόγονου'' πολιτισμού έρχονταν να ζήσουν για λίγο καιρό στον δικό μας τεχνολογικά ''αναπτυγμένο'' κόσμο. Και όλως τυχαίως, προχθές βράδυ βλέποντας τηλεόραση ''έπεσα'' επάνω σε ένα εκπληκτικό ντοκυμαντέρ που πρόβαλε η ΕΤ3. Πως έχει η ιστορία!

Ο Polobi και ο Mudeya είναι οι πρωταγωνιστές μας. Ο έξυπνος, αστείος, περίεργος, αρχηγός του πολέμου και ο σοφός, προσεκτικός και οξυδερκής αρχηγός της ειρήνης αντίστοιχα.


Δύο άνθρωποι που προέρχονται από την φυλή των Παπούα της Νέας Γουινέας, καλεσμένοι του φωτογράφου Marc Dozier ξεκινούν μια διαδρομή στην καρδιά ενός πολύ περίεργου πολιτισμού: του Γαλλικού. Από τους διαδρόμους του παριζιάνικου μετρό, ως τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων, αυτοί οι ταξιδιώτες που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου, γνωρίζουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Δύναμη, εργασία, γυναίκες, γαστρονομία. Είναι τόσο ενθουσιασμένοι που θέλουν να αγγίξουν, να γευτούν και να δοκιμάσουν τα πάντα.

Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις τους που πολλές φορές κινούνται στα όρια του κωμικού, αλλά και οι απόψεις τους σχετικά με την πολιτική, την αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής τους και το κατά πόσο είναι ελεύθεροι οι ''λευκοί'' στον δικό τους κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή των Marc Dozier και Jean-Marie Barrère, κυκλοφόρησε το 2007 με τον τίτλο ''L’ Exploration Inversée - le tour de France de deux Papous'' (ελληνικός τίτλος ''Αντίστροφη Εξερεύνηση'').

Photo gallery της εξερεύνησης των Παπούα εδώ.

Απόσπασμα από το YouTube MrBelboli Channel


English version
''L’Exploration Inversée - le tour de France de deux Papous''
Two tribesmen from Papua New Guinea head off on an expedition in the heart of a strange and entirely new kind of civilization: they want to explore everything, taste everything, and try everything - an absurd and wonderful marathon to discover France.

Palobi and Mudeya come from a tribe of Papua New Guinea. One is War Chief, funny and curious; the other is the Peace Chief, wise and observant.

Invited by their friend photographer Marc Dozier, they launch on an expedition in the heart of a very strange civilization: France. From the depths of the Parisian metro to the snow-covered peaks of the Alps, these travelers from the other side of the world are confronted with a completely new reality: power, work, women, gastronomy, the French are obviously completely nuts!



''Άγνωστη και μακρινή, αυτή η φυλή είναι η πιο εντυπωσιακή από όσες έχουμε παρατηρήσει. Περίεργοι άνθρωποι οι Γάλλοι''.
Polobi και Mudeya, εξερευνητές της Παπούα

''Unknown and remote, this tribe is the most extraordinary one that we have ever observed. A strange people called the French''.
Polobi  and Mudeya, Papuan explorers

Τυπική διαδικασία για τον Ολυμπιακό Σ.Φ.Π., 6-1 την K.S. Besa Kavajë




Με τον Mirallas Y Castillo να είναι ο κορυφαίος των ''ερυθρόλευκων'' μαζί με τον Derbyshire που άλλαξε την εικόνα της ομάδας με την είσοδό του στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. νίκησε χθες με 6-1 την K.S. Besa Kavajë στο, άδειο λόγω τιμωρίας, ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'' και με συνολικό σκορ 11-1 προκρίθηκε στον Γ’ Προκριματικό Γύρο του UEFA Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει την ισραηλινή Maccabi Tel-Aviv F.C.

Το 6-1 συνιστά τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το συνολικό σκορ 11-1 το μεγαλύτερο σκορ ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης.

Στο α' ημίχρονο οι γηπεδούχοι δεν είχαν πλουραλισμό στο παιχνίδι τους, δεν μπορούσαν να περάσουν μια κάθετη πάσα στην άμυνα που φιλοδώρησαν με πέντε γκολ προ μιας εβδομάδας, ενώ κι από τα πλάγια η ανάπτυξη ήταν ανύπαρκτη. Ακόμα κι όταν γύρω στο 30' ο Mirallas Y Castillo με τον Zairi άλλαξαν πλευρές η εικόνα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. δεν παρουσίασε βελτίωση.

Ο Lienen μετά την απόδοση των παικτών του στο α’ μέρος, έκανε την ομάδα πιο επιθετική ρίχνοντας στο ματς τους Derbyshire και Μήτρογλου στις θέσεις των Zairi και Óscar González αντίστοιχα. Ο Άγγλος έπαιξε αριστερό εξτρέμ, ο «Γερμανός» πήγε στην κορυφή της επίθεσης κι ο Santo έπαιξε πίσω του.


Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. ξεκίνησε με γκολ από τα... αποδυτήρια (46') στο β’ μέρος με τον Dudu Cearense να νικάει από τα 25 μέτρα τον Bakaj με δυνατό σουτ. Ωστόσο, η απάντηση των Αλβανών ήταν άμεση, καθώς ισοφάρισαν με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Lazarevski δύο λεπτά αργότερα.

Οι ''ερυθρόλευκοι'' που έδειξαν μεγαλύτερη διάθεση απ’ ό,τι στο α’ ημίχρονο κι έχασαν σωρεία ευκαιριών, ανάκτησαν άμεσα το προβάδισμα με πλασέ του Derbyshire από το ύψος της περιοχής στο 53', ενώ δυο λεπτά αργότερα ο Dudu Cearense δεν κατάφερε να σημειώσει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα εξ’ επαφής.

Λίγο έλειψε ο δείκτης του σκορ να ανέβει ακόμα περισσότερο στο 66', όταν ο Derbyshire βγήκε στην κόντρα έβγαλε ωραία μπαλιά στον Mirallas Y Castillo που κοντρόλαρε εξαιρετικά με το στήθος, μπήκε στην περιοχή, έκανε τη λόμπα, όμως η μπάλα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι του εξουδετερωμένου Bakaj.

Το σκορ έκλεισαν οι Maresca (75', 90'), Dudu Cearense (78') και Φετφατζίδης (88').


Olympiacos C.F.P. - K.S. Besa Kavajë          6-1 (0-0)
46', 78' Dudu Cearense, 53' Derbyshire, 75', 90' Maresca, 88' Fetfatzidis - 48' Lazarevski.

Olympiacos C.F.P. (Ewald Josef Lienen): Pardo, Mellberg, Γκαλίτσιος / Galitsios, Raúl Bravo, Holebas, Zairi (46' Derbyshire), Dudu Cearense (c), Maresca, Mirallas Y Castillo, Óscar González (46' Μήτρογλου / Mitroglou), Santo (70' Φετφατζίδης / Fetfatzidis).

K.S. Besa Kavajë (Shpëtim Duro): Bakaj, Aliju, Ferizović, Jakupi (76' Hoxha), Lazarevski, Osmani, Hadžibulić, Poçi (c), Dhëmbi (71' Shtini), Cikalleshi (85' Tragaj), Marco dos Santos.


Διαιτητής: Lee Probert (ENG)

Photos: In Time

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Πλούσια τα φετινά αρχαιολογικά ευρήματα στη νησίδα Δεσποτικό Αντιπάρου



Είναι ένα από τα 22 κυκλαδίτικα ιερά που είναι αφιερωµένα στον Απόλλωνα και ένα από τα πλέον σηµαντικά του αρχαίου ελληνικού κόσµου, καθώς θεωρούνταν ο πιο µεγάλος αντίπαλος της Δήλου.

Περισσότερα από 10.000 τ.µ. αρχαιολογικών ανασκαφών στη Μάντρα Δεσποτικού, στην ακατοίκητη νησίδα, δυτικά της Αντιπάρου αποκαλύπτουν τα µυστικά του σπουδαίου αρχαϊκού ιερού και φέτος φέρνουν τους αρχαιολόγους ένα βήµα πιο κοντά στην αρχική του εικόνα.

''Πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα πανελλήνια ιερά µε εµβέλεια που έφτανε ώς την Κρήτη, τη Συρία και την Παλαιστίνη'', λέει ο ανασκαφέας του χώρου Γιάννος Κουράγιος. ''Η κεντρική του θέση το καθιστούσε εξίσου σηµαντικό ιερό µε εκείνο της Δήλου'', συνεχίζει για το ιερό που ίδρυσαν οι Παριανοί στα αρχαϊκά χρόνια ώστε να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Αναπαράσταση του Ιερού

Πλούσια η φετινή ανασκαφική σοδειά έφερε στο φως το κεφάλι κούρου, που χρονολογείται περί το 580 π.Χ. σε φυσικό µέγεθος. Αν και δεν σώζεται σε καλή κατάσταση, θεωρείται πολύ σηµαντικό εύρηµα για δύο λόγους: πρώτον, επειδή είναι το πέµπτο κεφάλι κούρου που βρέθηκε στην Αντίπαρο (έχει βρεθεί και µιας κόρης) και αφού µέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου µόνον ένας αρχαϊκός κούρος µε το κεφάλι του (σήµερα στο Μουσείο του Λούβρου).

Και δεύτερον, διότι σε συνδυασµό µε τα περίπου 45 τµήµατα γλυπτών που έχουν ώς τώρα εντοπιστεί διαπιστώνεται πως πρόκειται για ένα πλούσιο ιερό µε πολλά αναθήµατα. Άλλωστε ανάµεσα στα φετινά ευρήµατα είναι και ένα µαρµάρινο δάχτυλο πιθανότατα από το λατρευτικό σύµπλεγµα του Απόλλωνα και της Αρτέµιδος, µαζί µε µια ακέραια σιδερένια αιχµή δόρατος, τρία χάλκινα νοµίσµατα και θραύσµατα ενός ερυθρόµορφου κρατήρα αττικού εργαστηρίου της εποχής του πλούσιου ρυθµού (5ος αι. π.Χ.).

Τρεις αρχαϊκοί τοίχοι δε, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη έρχονται να συµπληρώσουν την εικόνα του νότιου συγκροτήµατος του ιερού, το οποίο αποτελούνταν από 11 δωµάτια και ένα είδος λουτρού και εν συνεχεία µετατράπηκε σε κάστρο για να προστατέψει το νησί από τους Γάλλους πειρατές, ενώ στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται η ανακάλυψη της ταυτότητας ενός πηγαδιού.

Αν και είχε εντοπιστεί από το 2007 µόλις φέτος διαπιστώθηκε πως ήταν µια δεξαµενή βάθους 3,4 µ. και διάµετρο 2,6 µ. καθώς τα τοιχώµατα και ο πυθµένας του ήταν επενδεδυµένα µε κονίαµα. ''Πιθανότατα χρησιµοποιούνταν για τη συγκέντρωση βρόχινου νερού ώστε να καλύψει τις αυξηµένες ανάγκες του ιερού'', εκτιµά ο κ. Κουράγιος, που υποθέτει πως αργότερα µετατράπηκε σε πηγάδι στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν καµένα οστά ζώων.

Πηγή: Τα Νέα

Ανακαλύφθηκε πλοίο του 18ου αι. στα θεμέλια των Δίδυμων Πύργων / Centuries-old Hull Uncovered at Ground Zero, New York

Photo by Mark Lennihan (A.P.)

Εκεί που άλλοτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, στο Σημείο Μηδέν της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, ήρθε στο φως κομμάτι από το παρελθόν: το ξύλινο κύτος πλοίου πιθανώς του 18ου αιώνα.

Το εύρημα, που έχει μήκος 10 μέτρων, εντόπισαν πρώτοι οι εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Στη συνέχεια έσπευσαν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι σκάβοντας στην περιοχή εντόπισαν και μια άγκυρα, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι ανήκει στο εν λόγω πλοίο.

Στο εξής το λόγο έχει η περαιτέρω έρευνα. Τμήμα από τα δοκάρια του πλοίου θα σταλούν στο εργαστήριο για να βρεθεί η ακριβής ηλικία του σκάφους με τη βοήθεια της δενδροχρονολόγησης.


English version
Archaeologists at Ground Zero in lower Manhattan, New York are racing to dig out what appears to be remains of the wooden hull of a stubby 18th century ship that construction crews stumbled upon earlier this week as they prepared foundations for the new World Trade Centre complex.

It has been almost 30 years since such a significant remnant of New York’s ocean-going past has been found beneath its pavements. As work continues unabated at the site, archeologists with a firm already hired to document finds of interest there, spearheaded efforts for the hull’s removal to safe ground and more detailed analysis.

''We noticed curved timbers that a back hoe brought up'', Molly McDonald of the company AKRF, said. ''We quickly found the rib of a vessel and continued to clear it away and expose the hull over the last two days''.

The section measures about 32 feet long and may have been dumped along with other landfill to expand the lower end of Manhattan into what used to be the waters of the Hudson River. In a stroke of luck for the archeologists, the weather in New York since Tuesday has been damp. Had the hull’s ribs been exposed to bright sun they might have started to decompose immediately.

A large anchor has also been uncovered, but it’s not clear if belongs to the ship. Digging through layers of mud and oyster shell, they have also found a semi circular steel collar on a brick base that may have been inside the vessel as some kind of oven or primitive steam boiler.

Πηγές / Sources: Arxaiologia, The Independent

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Αποκατάσταση του Μνημείου του Οκταβιανού στην Αρχαία Νικόπολη της Πρέβεζας



Μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική ναυμαχία και ένα ιστορικό μνημείο θα ξεδιπλώνονται σύντομα στα μάτια των επισκεπτών της Αρχαίας Νικόπολης στην Πρέβεζα.

Εκεί όπου ο Οκταβιανός Αύγουστος έστησε τα περιφανή σημάδια της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη Ναυμαχία του Ακτίου. Ακόμη και τα έμβολα των πλοίων του στόλου τους είχε περιλάβει στην κατασκευή.

Από το μνημείο, που το περιγράφουν οι αρχαίοι περιηγητές (o βωμός έχει διαστάσεις 22μ. επί 4,5μ. και φέρει δύο ζωφόρους), δεν σώζονται σήμερα και πολλά. Οι καταστροφές που υπέστη ξεκινούν από τον 3o αιώνα μ.Χ. με τις επιδρομές των Ερούλων και φτάνουν έως και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιελάμβανε μια στοά σε σχήμα Π, έναν μεγάλο βωμό και, πιο κάτω, αναλημματικούς τοίχους με αναβαθμούς (όπου είχαν ενσωματωθεί και τα έμβολα) και έναν ναΐσκο αφιερωμένο στους θεούς-προστάτες του νικητή αυτοκράτορα: στον Ποσειδώνα, τον Άρη και τον Απόλλωνα. Προς τιμήν του τελευταίου, μάλιστα, μέσα στη στοά φυτεύονταν δάφνες σε γλάστρες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από τις ανασκαφές.

Ο Έφορος αρχαιοτήτων Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζάχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης, παρουσίασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες για την αποκατάσταση του λόφου επί του οποίου εδράζεται το μνημείο και του ίδιου του μνημείου.

Το Κ.Α.Σ. έχει εγκρίνει τη μελέτη για το μουσείο, όπως ενέκρινε και για το μνημείο αλλά και για τη βόρεια νεκρόπολη. Η συνολική χρηματοδότηση για τη Νικόπολη από το Ε.Σ.Π.Α. φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Ιστορία
Η Ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.) ήταν ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και το ναυτικό της Κλεοπάτρας από την άλλη, που έγινε στο Άκτιο, λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Πρέβεζας. 

Η ναυμαχία ήταν συνέπεια του εμφύλιου πόλεμου ανάμεσα στον Γάϊο Οκτάβιο και τον Μάρκο Αντώνιο, που διεκδικούσαν, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. Τελείωσε με την ήττα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και τη διαφυγή τους.

Μνημείο Αυγούστου
Πριν από εκατό περίπου χρόνια, περίπου 1.500 μέτρα βόρεια από την Νικόπολη, σε μια πλαγιά κάτω από τους λόφους της σημερινής κοινότητας Νικόπολη (Σμυρτούλα) βρέθηκε το κρηπίδωμα του Βωμού -ή Μνημείου- του Αυγούστου, πού χτίστηκε αφιερωμένο στους θεούς Άρη και Ποσειδώνα.

Το Μνημείο ανασκάφθηκε το έτος 1911 από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δυστυχώς τα Ιταλικά στρατεύματα λεηλάτησαν το χώρο, είτε με σκοπό την κατασκευή οχυρωματικών έργων στο λόφο, είτε με σκοπό την αρχαιοκαπηλία.

Το Μνημείο Αυγούστου ήταν κτίριο μήκους 62 μ. και πλάτους 45 μ. όπου ο Αύγουστος είχε δώσει εντολή να τοποθετηθούν, σε ειδικά λεξευμένες «θήκες», 36 πραγματικά ακρόπρωρα (έμβολα) διαφόρων μεγεθών από πλοία της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου. Τα έμβολα έχουν συληθεί ή αφαιρέθηκαν μεταγενέστερα για να κοπούν νομίσματα ή να κατασκευασθούν άλλα μεταλλικά αντικείμενα, επί Θεοδοσίου.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές η διακόσμηση μνημείων με έμβολα πλοίων ύστερα από νικηφόρα ναυμαχία αποτελούσε παλαιά συνήθεια των Ρωμαίων. Το πιο φημισμένο μνημείο αυτού του είδους ήταν το βήμα της Αγοράς (Forum) στην Αρχαία Ρώμη γνωστό ως Rostra (έμβολοι).

Σημειωτέον ότι παγκοσμίως έχει βρεθεί μόνο ένα μεταλλικό έμβολο αρχαίου πολεμικού πλοίου, στην παραθαλάσσια πόλη Αθλίτ (Athlit) του Ισραήλ.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του Μνημείου Αυγούστου, βρέθηκε από την ομάδα Ζάχου ένα υπόλειμμα μεταλλικού εμβόλου περί τα 50 κιλά το οποίο αφαιρέθηκε προσεκτικά και φυλάσσεται για να εκτεθεί στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικοπόλεως.

Στο Μνημείο Αυγούστου έχουν επίσης βρεθεί αρκετά θραύσματα μιας τεράστιας αναθηματικής επιγραφής στα λατινικά. Μετά από χρόνια ερευνών τελικά η επιγραφή συναρμολογήθηκε και σήμερα το κείμενο έχει ως εξής: ''Vacat Imp. Caesar Divi Juli f Victoriam Consecutus Bello Quod Pro Republica Gessit In Hac Regione Consul Quintum Imperator Septimum Pace Parta Terra Marique Neptuno et Marti Castra ex Quibus Ad Hostem Insequendum Egressus Est Navalibus Spoliis Exornata Consacravit Vacat''.
Μετάφραση: ''Ο αυτοκράτωρ στρατηγός Καίσαρ, γιός του θεϊκού Ιουλίου, μετά τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου πού διεξήγαγε υπέρ της δημοκρατίας σε αυτή την περιοχή, όταν ήταν ύπατος για πέμπτη φορά και στρατηγός για έβδομη, μετά την εδραίωση της ειρήνης στην στεριά και τη θάλασσα, αφιέρωσε στον Ποσειδώνα και στον Άρη το στρατόπεδο από όπου εφόρμησε κατά του εχθρού, το οποίο τώρα κοσμείται με λάφυρα των πλοίων''.

Πηγές: Έθνος, Wikipedia

Άνετα ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. 0-5 την K.S. Besa Kavajë στα Τίρανα



Το ζητούμενο από το πρώτο και ασυνήθιστα πρόωρο φετινό επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. για τον Β' Προκριματικό Γύρο του UEFA Europa League, δεν ήταν τόσο η χθεσινή νίκη επί της ούτως ή άλλως χαμηλής δυναμικότητας αλβανικής K.S. Besa Kavajë στο ''Stadiumi Kombëtar Qemal Stafa'' των Τιράνων.

Και μπορεί η τελική επικράτηση να ήρθε με χαρακτηριστική άνεση και με το εμφατικό 0-5, πλην όμως αυτό που μετράει περισσότερο είναι τα στοιχεία που έδειξαν οι ''ερυθρόλευκοι''.

Όσο νωρίς, λοιπόν, κι αν είναι για εξαγωγή συμπερασμάτων, όσο μεγάλη κι αν ήταν η διαφορά ποδοσφαιρικού επιπέδου ανάμεσα στις δύο ομάδες, υπήρξαν κάποια πράγματα που αν μη τι άλλο, άφησαν υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως, για παράδειγμα, οι ''αυτοματισμοί'' που έβγαλαν στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες του Lienen, με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και αποκορύφωμα τη φάση του πρώτου γκολ, όταν Maresca, Zairi, Mirallas Y Castillo και Óscar González ''έκρυψαν'' την μπάλα, πριν ο τελευταίος την στείλει στα δίχτυα στο 19'.

H επιστροφή του (εξαφανισμένου πέρυσι) Dudu Cearense που θύμισε την πρώτη του εξαιρετική χρονιά, έτρεξε πολλά χιλιόμετρα και πιστώνεται τη μαγική κάθετη πάσα στο δεύτερο γκολ του Óscar González στο 30' και το ασύλληπτο σουτ στο τρίτο (47').


Στα θετικά, το πρώτο δείγμα γραφής του Holebas που έδειξε ότι μπορεί να παίξει με άνεση όλη την αριστερή πλευρά, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα και στον Mirallas Y Castillo να αφήσει κατά μέρος το ρόλο του πλάγιου χαφ και να κινηθεί περισσότερο στον άξονα.

Εξίσου θετική η εκτελεστική δεινότητα του Óscar González που βρέθηκε δύο φορές φάτσα με το γκολ και το πέτυχε ισάριθμες, η έντονη δραστηριότητα του Maresca στη μεσαία γραμμή, αλλά και η όρεξη του Santo που ήθελε πολύ να σκοράρει και τα κατάφερε τελικά εις διπλούν στο 70' και στο 84'.

Όλα αυτά, βέβαια, με την (απαραίτητη) αίρεση ότι η K.S. Besa Kavajë ήταν στην καλύτερη περίπτωση επιπέδου Β’ Εθνικής και ότι δεν κατόρθωσε να φανεί ούτε μια φορά απειλητική για την εστία του Νικοπολίδη που ούτε κι ο ίδιος θα θυμάται, πότε άλλοτε πέρασε τόσο εύκολο ευρωπαϊκό βράδυ.

Η πίεση που δέχθηκε ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. από την αλβανική ομάδα ήταν από ελάχιστη ως ανύπαρκτη, αφού άλλωστε οι Αλβανοί έδειξαν ότι προτεραιότητά τους ήταν περισσότερο να αποφύγουν το διασυρμό, παρά να διεκδικήσουν κάτι καλό.

Άλλωστε, και το σύστημα που παρέταξε ο Duro διευκόλυνε κατά πολύ τους ''ερυθρόλευκους'', αφού η άμυνα ζώνης λίγο έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, έδωσε την ευκαιρία στους μέσους, αλλά και τους αμυντικούς του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. να ανεβαίνουν με κάθε ευκαιρία.


K.S. Besa Kavajë - Olympiacos C.F.P.          0-5 (0-2)
19', 30' Óscar González, 46' Dudu Cearense, 70', 84' Santo.

K.S. Besa Kavajë (Shpëtim Duro): Shehi (c), Aliju, Ferizović, Jakupi, Lazarevski, Osmani (81' Shtini), Mihani (70' Hoxha),  Poçi, Dhëmbi, Cikalleshi (65' Hadžibulić), Marco dos Santos.

Olympiacos C.F.P. (Ewald Josef Lienen): Νικοπολίδης / Nikopolidis (c), Γκαλίτσιος / Galitsios, Modesto, Raúl Bravo, Holebas, Zairi (75' Φετφατζίδης / Fetfatzidis), Dudu Cearense (84' Κατσικογιάννης / Katsikoyiannis), Maresca, Mirallas Y Castillo, Óscar González (67' Μήτρογλου / Mitroglou), Santo.

Διαιτητής: David Fernández Borbalán (ESP)

Photos: In Time

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ανακάλυψη μεταβυζαντινού νεκροταφείου στο Παλαιόκαστρο Σερρών

 

Αρχαίο νεκροταφείο έφεραν στο φως τα σκαφτικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας για τα έργα του ΧΥΤΥ, στην περιοχή 'Νεράιδα' Παλαιοκάστρου Σερρών.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, πιθανολογείται ότι πρόκειται για μεταβυζαντινό νεκροταφείο.

Τα έργα για τον ΧΥΤΥ στην περιοχή θα συνεχιστούν, υπό την καθημερινή παρουσία και εποπτεία αρχαιολόγου, ενώ έχει αποκλειστεί το σημείο όπου εντοπίστηκε το νεκροταφείο, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες κι ανασκαφές για την ακριβή χρονολόγησή του.

Πηγή: Καθημερινή

''Τούρκος'' ο Καραγκιόζης μετά από απόφαση της U.N.E.S.C.O.


Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η U.N.E.S.C.O. στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.

Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Άμπου Ντάμπι των Η.Α.Ε. και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.

Η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της U.Ν.Ε.S.C.Ο., χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδας, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια  Νεότερου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην U.Ν.Ε.S.C.Ο. Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο Υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην U.Ν.Ε.S.C.Ο. ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.

Πηγή: In

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Με το ''Σκαγιοποιείο Αναιρούση'' ανοίγει το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης στη Σύρο



Ήδη από το 1889 λειτουργούσε ως εργοστάσιο ''κυνηγετικών σφαιριδίων''. Η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα βιομηχανική κληρονομιά της Σύρου αναδεικνύεται μέσα απ΄ αυτό το επιβλητικό κτίριο με τον περίπου 20 μέτρων ψηλό πύργο ψύξεως μολύβδου, που μετατράπηκε σε μουσείο για να «διηγηθεί» τις εποχές όπου η σκληρή πραγματικότητα αναδείκνυε την αυθεντικότητα των πραγμάτων.

Με το Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση, που υπέστη τις απαραίτητες επεμβάσεις οι οποίες επιτρέπουν στον επισκέπτη του να πληροφορηθεί με βιωματικό τρόπο τη διαδικασία παραγωγής σκαγιών από μόλυβδο, ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 11 Ιουλίου (ώρα 19.30) το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού-Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (ΚΕ.ΤΕ.ΠΟ.-Β.Μ.Ε.).

''Σήμερα το Σκαγιοποιείο Αναιρούση διασώζεται αυτούσιο με σημαντικό τμήμα του αυθεντικού μηχανολογικού εξοπλισμού και θεωρείται από το βρετανικό Ινστιτούτο Ιronbridge η πληρέστερη μονάδα στο είδος της σε ολόκληρη την Ευρώπη'', αναφέρει ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθυντής του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού. Στον επισκέπτη αρχικά δίνονται πληροφορίες σχετικές με την επιχείρηση μέσα από αντίγραφα εγγράφων της που μπορεί να μελετήσει επί τόπου.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στον πύργο ψύξης εκτίθενται τώρα στο ισόγειο μαζί με ένα σχετικό βίντεο, ώστε ο επισκέπτης να εξοικειωθεί με τον χώρο του πύργου, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σκαγιών, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό. Στην έκθεση ωστόσο ο πύργος έχει αναδειχθεί με τη βοήθεια μιας εικαστικής προβολής, εμπνευσμένης από τις διαρκείς ριπές μολύβδου από ψηλά, στη βάση του, σε μια λεκάνη με νερό. Η εικαστική ερμηνεία της μουσειολογικής προσέγγισης συνεχίζεται.


Μέρος των συλλογών ξυλουργικών και σιδηρουργικών εργαλείων που δώρισαν στο βιομηχανικό μουσείο τους τελευταίους μήνες συριανοί μάστορες, αφού τα χρησιμοποίησαν επί δύο και τρεις γενιές στο μικρό παρακείμενο αποθηκάκι, όπου οι φωνές ανθρώπων που δούλεψαν στο Σκαγιοποιείο τον προσκαλούν σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Στη συνέχεια της πορείας του ο επισκέπτης μπορεί να δει αλλά και να δουλέψει τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διαλογή και το γραφήτωμα των σφαιριδίων από μόλυβδο. Η έκθεση τελειώνει με μια σύντομη ενημέρωση του επισκέπτη σχετικά με τη διανομή των προϊόντων του μικρού εργοστασίου Αναιρούση, καθώς και με αναφορά σε άλλα αντίστοιχα εργοστάσια με τον χαρακτηριστικό πύργο ψύξης ανά τον κόσμο.

Το κτίριο το 1989 κρίθηκε διατηρητέο από τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια αγοράστηκε από τον Δήμο Ερμούπολης με σκοπό να αποτελέσει τμήμα του ΚΕ.ΤΕ.ΠΟ.-Β.Μ.Ε. και του μουσειακού συγκροτήματος που αναδεικνύει τη βιομηχανική κληρονομιά της Σύρου.

Το 2010 υπό τη διεύθυνση του Κωστή Μπιτζάνη καταρτίστηκε μουσειολογική-αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ οι επεμβάσεις περιορίστηκαν στις ελάχιστες απαραίτητες εργασίες στήριξης στον πύργο ψύξης του μολύβδου, στην αντικατάσταση της φθαρμένης στέγης, στη διάσωση του εξοπλισμού και στον καθαρισμό του εσωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπιτζάνη ''στο βιομηχανικό μουσείο προετοιμάζεται πυρετωδώς έκθεση για το ναυάγιο του ατμόπλοιου “ΠΑΤΡΙΣ” και την ιστορία της συριανής ατμοπλοΐας όπου θα εκτεθούν για πρώτη φορά τα αντικείμενα που ανελκύστηκαν το 2006 από το ναυάγιο του τροχήλατου “ΠΑΤΡΙΣ”''. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ στο πλαίσιο των μελετών που εκπονεί το μουσείο εντάσσονται οι συλλογές ξυλουργικών και σιδηρουργικών εργαλείων που δώρισαν στο βιομηχανικό μουσείο τους τελευταίους μήνες συριανοί μάστορες, αφού τα χρησιμοποίησαν επί δύο και τρεις γενιές.

Σύρος, Ερμούπολη
Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού-Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
ώρα 19.30


Πηγή: To Bήμα

(Vid) ''Δίολκος για 1.500 χρόνια'' ή όταν τα καράβια έβγαιναν στη στεριά



Eνα εικονικό «ταξίδι» από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο με το πλοίο της Κερύνειας μπορεί να κάνει σήμερα κανείς μέσα από μια ταινία εικονοκινητικής τεχνικής (animation), παραγωγής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η ταινία, διάρκειας 22 λεπτών με τίτλο ''Δίολκος για 1.500 χρόνια'', περιγράφει με εκλαϊκευμένο τρόπο το τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, το οποίο επέτρεπε στα πλοία να περάσουν από τον έναν κόλπο στον άλλο χωρίς να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ταινίας ανήκει στον πολιτικό μηχανικό, καθηγητή του Ε.Μ.Π. και πρόεδρο της Ε.Μ.Α.Ε.Τ., Θεοδόση Τάσιο. Ο ίδιος πραγματοποίησε την επιστημονική μελέτη και την ιστορική έρευνα, έγραψε και εκφώνησε το σενάριο, ενώ την τεχνική παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν οι Ν. Μήκας και Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: 
Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και 
Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010).


Τα τρία μέρη της ταινίας ''Δίολκος για 1.500 χρόνια''
από το YouTube TCGDSDA Channel

Στην ταινία προβάλλεται το πλοίο που προσεγγίζει έναν λιμενίσκο στη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου. Εκεί θα ξεκινήσει η διαδικασία ανέλκυσής του στη στεριά. Τραβιέται με σκοινιά στην ξηρά πάνω σε έναν επικλινή ξύλινο υποδοχέα και σέρνεται στην άμμο με τη βοήθεια βαρούλκου και τροχαλίας. Στη συνέχεια αφαιρούνται κάποια τμήματά του, όπως τα κατάρτια και τα πανιά, ώστε να είναι πιο ελαφρύ και η μετακίνησή του ευκολότερη.

Έπειτα θα το ανεβάσουν πάνω σε έναν τοίχο, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα, και στη συνέχεια μέσω μιας τροχήλατης πλατφόρμας θα τοποθετηθεί πάνω σε έναν δρόμο στρωμένο με μεγάλες λίθινες πλάκες, τον Δίολκο.

O Δίολκος σήμερα

Αυλάκια
Οι τροχοί μπαίνουν μέσα σε λαξευμένους υποδοχείς (αυλάκια) και με το τράβηγμα των σκοινιών το πλοίο κινείται σε μια διαδρομή μήκους 6-7 χιλιομέτρων για να φτάσει στην ακτή του Σαρωνικού.Το σενάριο του Τάσιου δεν αποτελεί μια «στεγνή» περιγραφή της συγκεκριμένης μηχανικής μεθόδου.

Εμπλουτίζεται από μια σειρά άλλες ιστορικές πληροφορίες, που το κάνουν ευχάριστο για τον θεατή. Έτσι βλέπουμε τον πλοίαρχο να επισκέπτεται τον ναό του Ποσειδώνα, τους ναύτες να διασκεδάζουν με το μουσικό όργανο «ύδραυλις», τη χρήση του γερανού, με τον οποίο κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας. Από την ταινία δεν λείπει και το ειδύλλιο.

''´Hταν μια καλή διδακτική ευκαιρία να παρουσιαστούν και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας. Είναι πράγματα που ο κόσμος δεν τα ξέρει και οι αρχαιολόγοι δεν τα προβάλλουν'', λέει  ο κ. Τάσιος και συμπληρώνει: ''Ο Δίολκος θα μπορούσε να σώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση αν ο Νέρων και οι νεότεροι δεν τον είχαν καταστρέψει στην προσπάθεια να φτιάξουν τον πορθμό (σ.σ. Ισθμό της Κορίνθου). 
Ευτυχώς που ένα κομμάτι του βρίσκεται στο Λουτράκι, στην περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Σχολής Μηχανικών, και διασώζεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το τμήμα που βρίσκεται από την πλευρά του Σαρωνικού έχει εγκαταλειφθεί και κάθε τόσο οι πέτρες του μνημείου χάνονται στη θάλασσα. Είναι ντροπή! Πρόκειται για σημαντικότατο μνημείο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και μέχρι σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να το διασώσει''.


Ιστορία - Χαρακτηριστικά
Λιθόστρωτος δρόμος που χρησιμοποιείτο για την από ξηράς μεταφορά πλοίων, πάνω σε τροχοφόρο όχημα ("Ολκός νεών") από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντιστρόφως.

Η κατασκευή της Διόλκου προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο. Το δυτικό άκρο του ανακατασκευάσθηκε στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα. Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά μικρών, κυρίως πολεμικών σκαφών. Τέτοια χρήση βεβαιώνεται από τις πηγές ως τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Αποκαλύφθηκε το δυτικό του τμήμα σε μήκος 255 μ. στην πλευρά της Πελοποννήσου και σε μήκος 204 μ. στην Στερεά Ελλάδα μέσα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μηχανικού.

Το πλάτος του είναι 3,40 - 6,00 μ. Είναι στρωμένος με κανονικούς πώρινους κυβόλιθους και στο μέσον του φέρει δύο αυλακώσεις σε απόσταση 1,50 μ. Στο δυτικό άκρο του κατέληγε σε λιθόστρωτη αποβάθρα.

Πηγές: Έθνος, Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Historypin: Όταν μια φωτογραφία μας ταξιδεύει στον χρόνο...




Μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης We Are What We Do και του προγράμματος Historypin δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν μια αναδρομή στον χρόνο γυρίζοντας πίσω στο παρελθόν στους δρόμους και στις γειτονιές που προσφέρει το Google Maps.

Χάρις στα διαθέσιμα αρχεία και σε προσωπικές συλλογές ο χρήστης μπορεί να δει τις εικόνες του σήμερα μέσω του Google Maps και με την τεχνολογία και τον μοχλό αναζήτησης του Street View να κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν, στις αρχές του 20ου αιώνα για παράδειγμα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να προσθέσει ή να κοιτάξει ένα στιγμιότυπο από το σήμερα ή από το χθες.

Διαθέσιμη σήμερα σε μορφή Beta, η εν λόγω ιστοσελίδα προσφέρει στον χρήστη περισσότερες από 9.000 εικόνες, από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου.

Για την ιστοσελίδα Historypin...
Για την ιστοσελίδα We Are What We Do...


Πηγή: Ελευθεροτυπία
Photos: Historypin

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Άνοιξε το Μουσείο της Ρωµαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη



Ένα καινούριο µουσείο απέκτησε η Θεσσαλονίκη, ύστερα από πολυετείς εργασίες ''κατ-έγερσής'' του (πρόκειται για υπόγειο χώρο). Ουσιαστικά είναι ένα µουσείο της πόλης, καθώς στον χώρο του παρουσιάζονται ευρήµατα που αφορούν 23 αιώνες ''ζωής'' της (από τον 3ο π.Χ. αιώνα έως και τον 20ό µ.Χ.).

Η ίδρυση και η δηµιουργία του µουσείου είχαν ανακοινωθεί προ δεκαπενταετίας, µετά τη δηµοσιοποίηση σειράς εντυπωσιακών ευρηµάτων στον χώρο. Η Ρωµαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 2ου αιώνα µ.Χ. και αποτέλεσε µέχρι τον 5ο αιώνα το διοικητικό κέντρο της πόλης. Η αποκάλυψή της έγινε µε τις ανασκαφές του 1962, ενώ οι εργασίες ανάδειξής της άρχισαν το 1989 και δηµιούργησαν έναν σηµαντικό επισκέψιµο χώρο στην καρδιά της πόλης.

Η λειτουργία του µουσείου ανακοινώθηκε εκτάκτως και απροειδοποίητα το περασµένο Σάββατο από το Υπουργείο Πολιτισµού & Toυρισμού, παρά το ότι οι εργασίες κατασκευής και «στησίµατος» των εκθεµάτων ήταν ολοκληρωµένες εδώ και έναν χρόνο. Η ανέγερση και η έκθεση αρχαιοτήτων σε αυτό έγιναν στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στο νέο µουσείο παρουσιάζονται εντυπωσιακά εκθέµατα κυρίως της ρωµαϊκής περιόδου, όπως το ελληνιστικό βαλανείο, το αρχαίο πορνείο που βρέθηκε στον χώρο, η καθαυτό κατασκευή της Αγοράς, τα πρώτα δηµόσια οικοδοµήµατα µέσα στον 1ο αιώνα µ.Χ., το νοµισµατοκοπείο, το ωδείο κ.ά.

Πέρα από τα στοιχεία για τα κτίρια της Αγοράς, παρουσιάζεται η κρήνη που ανασκάφηκε πρόσφατα και σχετίζεται µε τη Στοά Μαγεµένων, ενώ στη διαχρονική παρουσίαση του χώρου εντάσσονται και ευρήµατα µετά την εγκατάσταση των Ισπανοεβραίων (16ος αιώνας), όπως και στοιχεία για την πυρκαγιά του 1917.

Το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης και του μουσείου του είναι 08.30 π.μ.- 3 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη καθημερινά εκτός Δευτέρας.

Πηγή: Τα Νέα
Subscribe to updates