Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

''Τούρκος'' ο Καραγκιόζης μετά από απόφαση της U.N.E.S.C.O.


Την τουρκική υπηκοότητα έδωσε η U.N.E.S.C.O. στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.

Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Άμπου Ντάμπι των Η.Α.Ε. και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.

Η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της U.Ν.Ε.S.C.Ο., χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδας, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια  Νεότερου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην U.Ν.Ε.S.C.Ο. Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο Υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην U.Ν.Ε.S.C.Ο. ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία.

Πηγή: In

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates