Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Athens Photo Festival 2010: Έκθεση φωτογραφίας του Pedro Meyer στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Balacera en el corral, Tombstone, Arizona, 1989

Την έκθεση του διεθνούς φήμης Μεξικανού φωτογράφου Πέντρο Μέγερ (Pedro Meyer) παρουσιάζει η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010. Η έκθεση, που επιχειρεί ένα ταξίδι στις Η.Π.Α., εγκαινιάσθηκε χθες και θα διαρκέσει ως τις 24 Νοεμβρίου 2010.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο ''A long and personal trip throughout the USA'' και τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου ανοιχτή συζήτηση παρουσία του φωτογράφου. Η έκθεση που φιλοξενείται στην Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζει φωτογραφίες από το ιδιαίτερα εκτενές ''ταξίδι'' του Μέγερ στις Η.Π.Α.: διήρκεσε 30 χρόνια αποφέροντας περισσότερες από 80.000 φωτογραφίες.

Εξαιτίας της ίδιας της φύσης των Η.Π.Α., μίας χώρας με διάφορες και διαρκώς μεταβαλλόμενες όψεις, ο ίδιος ο φωτογράφος θεωρεί σχεδόν αδύνατη την περιγραφή τους ως ολότητα. Γι' αυτό και οι φωτογραφίες του άλλοτε προσεγγίζουν την φωτογραφία ντοκουμέντου και τη φωτοειδησεογραφία και άλλοτε την φωτογραφία δρόμου.

Ο Πέντρο Μέγερ παράλληλα με την καλλιτεχνική του παραγωγή, εργάζεται για την ανάδειξη της νοτιοαμερικάνικης φωτογραφίας.

En búsqueda de la Libertad, Nueva York, N.Y., 1985

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1935, αλλά δύο χρόνια αργότερα οι γονείς του μετανάστευσαν στο Μεξικό, το οποίο και θεωρεί πατρίδα του.

Η δημιουργική του περίοδος άρχισε το 1963 όταν αποχώρησε από την μοναδική φωτογραφική ομάδα του Μεξικό και ίδρυσε το Mexican Council of Photography. Το 1976 δημιούργησε ένα διεθνές δίκτυο για την προώθηση της λατινοαμερικάνικης φωτογραφίας, ενώ το 1989 εργάστηκε για την ίδρυση του ιδρύματος Mother Jones για βράβευση εργασιών φωτοειδησεογραφίας.

Ασχολούμενος αποκλειστικά με τη φωτογραφία από το 1974 δίδαξε σε φωτογραφικές σχολές-εργαστήρια, εργάστηκε για σημαντικά περιοδικά, οργανισμούς και ιδρύματα και απέσπασε πολλά βραβεία και υποτροφίες.

Το 1990 το ενδιαφέρον του προσέλκυσε η σύγχρονη τεχνολογία και η επεξεργασία των φωτογραφιών με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Pedro Meyer, που επιδιώκει να συμβάλει στην προσεκτική μελέτη, ερμηνεία και έρευνα της φωτογραφίας στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών.

Στο συνολικό έργο του Μέγερ, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ξεχωρίζουν οι ενότητες για την σφαγή των φοιτητών στην Πόλη του Μεξικό πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, για τους Sandinistas της Νικαράγουα, για τους εργάτες των πετρελαιοπηγών του Μεξικό, για τις ''περιοδείες'' του στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

Jesús ahorra, Yuma, Arizona, 1984

PEDRO MEYER - A long and personal trip throughout the USA
Διάρκεια έκθεσης: 3-24.11.2010

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Αθήνα
Τηλ.: 210-368 0900

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-21.00
Σάββατο 10.30-14.00

Πηγή: Ελληνοαμερικανική Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates