Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ανεξάρτητο Εμιράτο με δικό του νόμισμα στην ΚρήτηΟι Άραβες που κατέκτησαν την Κρήτη τη βυζαντινή περίοδο ήταν πρόσφυγες από την Ανδαλουσία της Ισπανίας και δημιούργησαν εμιράτο με δικά τους νομίσματα.

Τα νέα ιστορικά δεδομένα για την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη (824/826-961) παρουσίασε πρόσφατα σε επιστημονικό συμπόσιο στο Ηράκλειο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών & Αφρικανικών Σπουδών (Ι.ΕΑ.Α.Σ.), αραβολόγος Βασίλης Χρηστίδης. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και το Ι.ΕΑ.Α.Σ.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία από αραβικές πηγές, το διάστημα 824-826 οι Άραβες κατέκτησαν την Κρήτη εξαιτίας τυχαίας συγκυρίας. ''Σαράντα αιγυπτιακά πλοία έπλευσαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χωρίς να συναντήσουν ούτε ένα βυζαντινό πολεμικό πλοίο. Η θάλασσα ήταν άδεια, γιατί, όπως τονίζει ο Βυζαντινός ιστορικός Σκυλίτζης, ο βυζαντινός στόλος είχε καταστραφεί λόγω της επανάστασης του Θωμά. Οι Άραβες που κατέλαβαν την Κρήτη δεν αποτελούσαν μέρος του αραβικού στόλου ούτε ήταν πειρατές, αλλά ισπανικής καταγωγής, αστοί μουσουλμάνοι πρόσφυγες, που είχαν εκδιωχθεί από τον εμίρη της Ανδαλουσίας Χάκαμ Α΄ (796-826)''.

Έτσι, ορισμένοι Ισπανοί μουσουλμάνοι εγκαταστάθηκαν στη Φεζ του Μαρόκου, όπου διακρίθηκαν ως τεχνίτες και έμποροι, ζώντας σε μια ξεχωριστή περιοχή με χαρακτηριστικό τούς ''θαυμάσιους κήπους'' τους. Οι υπόλοιποι πήγαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου εκδιώχθηκαν πάλι και αναχώρησαν για την Κρήτη με τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι Αιγύπτιοι τους προμήθευσαν 40 πολεμικά πλοία, για να διευκολύνουν την κατάκτηση του νησιού, αλλά τους απαγορεύτηκε να μεταφέρουν Αιγύπτιους.

Οι Ανδαλούσιοι μουσουλμάνοι, όπως ανέφερε ο κ. Χρηστίδης, επικαλούμενος αραβικές πηγές, μετέτρεψαν τη μακρινή επαρχία της Κρήτης σε ανεξάρτητο ισλαμικό ακριτικό κράτος, το οποίο μόνο τυπικά αναγνώριζε τη σύνδεση με το σουνιτικό χαλιφάτο της Βαγδάτης. ''Το εμιράτο της Κρήτης ανέπτυξε διεθνές εμπόριο εισαγωγών και εξαγωγών και κατασκεύασε δικά του νομίσματα, όπου τυπικά αναφέρονται και τα ονόματα των Αββασιδών χαλιφών. Παράλληλα, αναπτύχθηκε πολιτιστικά και οι αραβικές πηγές αναφέρουν πολλά ονόματα διαπρεπών νομικών και άλλων διανοουμένων, οι οποίοι έζησαν στην αραβοκρατούμενη Κρήτη. Δυστυχώς μόνο λίγα αποσπάσματα διατηρήθηκαν στις αραβικές πηγές από τα έργα τους...''.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates