Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης 2009 - Πρώτη η Νορβηγία, 25η η Ελλάδα

 
Πρώτη στη λίστα των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Human Development Index - H.D.I.) παρέμεινε και φέτος η Νορβηγία, σύμφωνα με την Έκθεση του 2009 για το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (U.N.D.P.).

Ανάμεσα σε 182 χώρες-μέλη του Ο.Η.Ε., οι άνθρωποι που ζουν στη Νορβηγία, στην Αυστραλία, στην Ισλανδία, τον Καναδά και την Ιρλανδία διαθέτουν τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ). Στην τελευταία θέση του πίνακα βρίσκεται ο Νίγηρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, ανάμεσα στις χώρες με πολύ υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Ο υπολογισμός του Δ.Α.Α. γίνεται βάσει του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση, του ποσοστού του αλφαβητισμού του πληθυσμού, του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων και εκτιμάται σε δολάρια.

Το προσδόκιμο ζωής στο Νίγηρα είναι τα 50 χρόνια, περίπου 30 χρόνια λιγότερο από αυτό της Νορβηγίας, ενώ το κάθε δολάριο που κερδίζει ένας άνθρωπος στην αφρικανική χώρα αντιστοιχεί σε 85 δολάρια στη σκανδιναβική χώρα. Μεγάλο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Ιάπωνες με 82,7 χρόνια, ενώ το Αφγανιστάν έχει 43,6 χρόνια.

Το Λιχτενστάιν διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το οποίο φτάνει τα 85,383 δολάρια. Οι πιο φτωχοί είναι οι κάτοικοι της Δημοκρατίας του Κονγκό όπου το ετήσιο κατα κεφαλήν εισόδημα ήταν 298 δολάρια.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Τζαμάικα.

Πηγές: UNDP, Ημερησία

1 σχόλιο:

Subscribe to updates