Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

''Ψυχή Βαθιά'' του Παντελή Βούλγαρη


Στις 22 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη με τίτλο «Ψυχή Βαθιά», η οποία είναι η ενδέκατη ταινία μεγάλου μήκους του γνωστού σκηνοθέτη. Πέντε χρόνια μετά τις «Νύφες», ο Βούλγαρης παρουσιάζει μια ταινία, η οποία πραγματεύεται τη σκληρή πραγματικότητα του Εμφυλίου Πολέμου και των ανθρώπινων καταστάσεων και συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτό καθώς δεν έχει νικητές και ηττημένους, παρά μόνο ανθρώπινες, τραγικές ιστορίες να διηγηθεί.
Ο Παντελής Βούλγαρης ανέτρεξε, για την έρευνα που έκανε, σε επίσημα ντοκουμέντα, επιστημονικές μελέτες, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, που συχνά απέδιδαν απροσδόκητα αποτελέσματα, αφορμές για στοχασμό και αναστοχασμό πάνω στα γεγονότα.

Η Υπόθεση
Στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου δύο αδέλφια έχουν επιστρατευτεί: ο Ανέστης από τον Εθνικό στρατό και ο Βλάσης από το Δημοκρατικό στρατό.
Μεγαλωμένα στα χωριά και τα βουνά της περιοχής, χρησιμοποιούνται ως οδηγοί, σε άγνωστα και δύσβατα μονοπάτια και περάσματα.
Μαζί τους ο καπετάν-Ντούλας, η πολυβολήτρια Γιαννούλα, ο ανθυπολοχαγός Τριαντάφυλλος, ο ταξίαρχος Τσαγκλής, ο Καλαματιανός δεκανέας, η 14χρονη αντάρτισσα Φούλα και δεκάδες στρατιώτες και αντάρτες, όλοι τους πολύ νέοι που σκοτώνουν και σκοτώνονται σ’ αυτόν τον παράλογο πόλεμο.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία στις εξής τοποθεσίες: Απόσκεπο, Αρρένες, Βίτσι, Βυσσινιά, Γράμμος, Καζάνι, Καστοριά, Κορέστεια, Κρανιώνα, Λιθιά, Μάνκοβιτς, Μαύροβο, Μαυρόκαμπος, Νεστόριο, Οξυά, Πολυκάρπι, Πολυκέρασο, Σιδεροχώρι, Τυχιό, Χαλάρα και Χάρος.

Στην "Ψυχή Βαθιά" συμμετέχει ο μεγάλος μας ηθοποιός Θανάσης Βέγγος μ’ έναν τιμητικό ρόλο.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι τρεις νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί: ο Χρήστος Καρτέρης, Γιώργος Αγγέλκος και Άννα Παρτσάνη.
Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Γεώργιος Σιμεωνίδης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Κώστας Κλεφτόγιαννης, Μάριος Ποντίκας, Μίλτος Πολυβίου, Ian Robertson, Βασίλης Νανάκης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Κλέα Σαμαντά, Ιούλιος Τζιάτας, Γιώργος Τζώρτζης και Αργυρώ Αποστολίδη.

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κώστας Αθουσάκης, Ντάνυ Μπόλντα.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής,
Σκηνογραφία: Απόστολος Βέττας
Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου
Mοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Mουσική: Γιάννης Αγγελάκας.
Σπέσιαλ εφέ: Alpha Stunts (Βουλγαρία)
Διανομή: Village Films


Το τρέιλερ της ταινίας:



Παντελής Βούλγαρης - Φιλμογραφία
1965 Ο ΚΛΕΦΤΗΣ μικρού μήκους
1966 Ο ΤΖΙΜΗΣ Ο ΤΙΓΡΗΣ μικρού μήκους
1969 Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ ντοκιμαντέρ
1972 ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ μεγάλου μήκους
1973 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ μεγάλου μήκους
1976 HAPPY DAY μεγάλου μήκους
1980 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ μεγάλου μήκους
1982 Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ σειρά για την ελληνική τηλεόραση
1985 ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ μεγάλου μήκους
1988 Η ΦAΝΕΛΛA ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΙA μεγάλου μήκους
1991 ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μεγάλου μήκους
1995 ΑΚΡΟΠΟΛ μεγάλου μήκους
1998 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ μεγάλου μήκους
2004 ΝΥΦΕΣ μεγάλου μήκους

3 σχόλια:

  1. Έχει και time lapse, παίζει και ο αγαπημένος ο Βαγγέλης ο Μουρίκης (Ψυχή στο στόμα, Βασιλιάς, Κλέφτες, Μαχαιροβγάλτης, Κάθαρση κλπ) άρα νομίζω ότι πρέπει να πάμε να το δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι δύσκολο το θέμα που καταπιάστηκε ο Βούλγαρης.
    Ελπίζω να αξίζει τον κόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το'χω δει ακόμα. 'Δειλιάζω' λίγο να σας πω την αλήθεια. Πονάει ο εμφύλιος. Και ζούνε πρωταγωνιστές του. Με προβληματίζει ότι έχει γυριστεί με επιτόπια έρευνα του σκηνοθέτη (θετικά και με επιφυλάξεις παρόλο ότι έχω εμπιστοσύνη σε γενικές γραμμές στη μέχρι τώρα δουλειά του). Το'χει δει κάποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates