Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικός δεινόσαυρος





Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, που ονομάσθηκε Fruitadens Haagarorum, είναι ο μικρότερος δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Βόρεια Αμερική. Ο μικροσκοπικός Fruitadens ζύγιζε λιγότερο από ένα κιλό και ήταν μόλις 70 εκατοστά μακρύς. Τα απολιθώματα του Fruitadens, παρουσιάσθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες (Natural History Museum of Los Angeles), όπου εδώ και στο εξής θα εκτίθενται.

Ανακαλύφθηκαν στην  Φρούτα (Fruita) του Κολοράντο (Colorado) στα τέλη της δεκαετίας του  1970. Τα είδη μόλις πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν και ονομάσθηκαν από μια διεθνή επιστημονική ομάδα, καθοδηγούμενη από τον Dr.Richard Butler της Παλαιοντολογικής Συλλογής του Κράτους της Βαυαρίας (Bavarian State Collection for Paleontology) στο Μόναχο της Γερμανίας και περιλαμβανομένου του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δεινοσαύρων του Μουσείου Dr. Luis Chiappe. Ακόμη συμμετείχαν οι Dr.Laura Porro του Πανεπιστημίου του Σικάγο (University of Chicago),  Dr.Peter Galton του Πανεπιστημίου του Μπρίτζπορτ (University of Bridgeport;), Dr.Gregory Erickson του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα (Florida State University) και ο Dr.Don Henderson του Μουσείου Πλαιοντολογίας Royal Tyrrell (Royal Tyrrell Museum of Paleontology) στον Καναδά.



Ο Fruitadens έζησε στην ύστερη Ιουρασική Περίοδο (Jurassic) (εδώ και περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πίσω). Την περίοδο αυτή έζησαν κάποιοι από τους μεγαλύτερους γνωστούς δεινόσαυρους, και ο μικροσκοπικός δεινόσαυρος, με όπλο την ταχύτητά του, κατάφερε να επιζήσει ανάμεσά τους για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.



Πηγή: Natural History Museum of Los Angeles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates