Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών




Αν έχετε κουρασθεί από τα ίδια και τα ίδια και ψάχνετε για κάτι διαφορετικό, μια καλή λύση για περιήγηση προσφέρει ένας άγνωστος στους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας, χώρος. Μια πρωτότυπη, επιμορφωτική και συνάμα διασκεδαστική βόλτα για μικρούς και για μεγάλους, που νιώθουν μικροί. Το, άγνωστο στους πολλούς, Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αθήνας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία δύο υπαλλήλων του Ο.Σ.Ε., του Χριστόδουλου Χριστοδούλου και του Γιώργου Νικάκη, και άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 1979. Ο επισκέπτης θα κάνει μια ρομαντική περιήγηση στην πολύχρονη και σημαντική ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και Τροχιοδρόμων, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, χάρτες και πολύτιμα αυθεντικά εκθέματα.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωριστή θέση έχει η "Τίρυνθα", η παλαιότερη διασωθείσα ατμάμαξα στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκε στη Γερμανία στο εργοστάσιο «Krauss & Co.» και τέθηκε σε κυκλοφορία το 1884. Το βάρος της ατμάμαξας κενής είναι σχεδόν 10 τόνοι, ενώ με πλήρη εφόδια ξεπερνούσε τους 13 τόνους.



Επίσης το μοναδικής αξίας βαγόνι, που χρησιμοποιούσε ως καπνιστήριο ο Σουλτάνος Αμπντουλ Αζίζ (Abdülaziz I), που έπεσε στα χέρια του Ελληνικού Στρατού κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Προέρχεται από τον συρμό του Σουλτάνου, που αποτελούνταν από πέντε οχήματα: τον κοιτώνα, το σαλόνι, το καπνιστήριο, το υπασπιστήριο και το μαγειρείο. Από αυτά σώζεται μόνο το καπνιστήριο. Ο συρμός αποτελούσε δώρο της Αυτοκράτειρας Ευγενίας της Γαλλίας στο σουλτάνο Αβδούλ Αζίζ. Κάτοχός του υπήρξε και ο διαβόητος Σουλτάνος Αμπντουλ Χαμίτ Β' (Abdülhamid II). Ο εξωτερικός διάκοσμος με τα χρυσά αραβουργήματα και τις στριφτές κολόνες, αλλά και η σκαλιστή οροφή στο εσωτερικό συνθέτουν ένα βαγόνι μοναδικής αισθητικής.

Τέλος το βασιλικό όχημα που προσέφερε το 1888 η Εταιρεία του Σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς στον Γεώργιο Α΄ με την ευκαιρία της 25ετηρίδας της βασιλείας του. Ένα υπερπολυτελές όχημα με ξύλινες επενδύσεις στους εσωτερικούς τοίχους, σατέν σαλόνια σε βεραμάν απόχρωση, βελούδινες πορφυρές μοκέτες και περίτεχνα φωτιστικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ιστορικά τραμ της Παραλίας του Πειραιά.

Διεύθυνση: Σιώκου 4, 10443 Αθήνα (κάθετος της οδού Λιοσίων στο 299)
Τηλ.: 210-512 6295
Website: Ο.Σ.Ε.
email: press@osenet.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή 09:00 - 13:00 & Τετάρτη 17:00 - 20:00, Δευτέρα κλειστά
Eίσοδος ελεύθερη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates