Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Κύματα τσουνάμι από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έφτασαν στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου



Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ισραηλινών, Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα τσουνάμι που σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας ως τις ακτές του σημερινού Ισραήλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού ''Geology'' της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής (Geological Society of America - G.S.A.) και έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τη θαλάσσια γεω-αρχαιολόγο Beverly Goodman-Tchernov του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Εϊλάτ (The Interuniversity Institute for Marine Sciences in Eilat) στο Ισραήλ και τους Hendrik Dey, Eduard  Reinhardt, Floyd McCoy και Yossi Mart.

Η ανακάλυψη έγινε όταν οι επιστήμονες μελετούσαν το βυθό σε απόσταση 10-20 μέτρων από την ακτή της Καισάρειας με σκοπό την εύρεση των αιτίων για την καταστροφή του αρχαίου λιμανιού της, πιθανώς από σεισμούς ή κύματα τσουνάμι. Βρέθηκαν ίχνη από δύο μεταγένεστερα τσουνάμι (ένα της ρωμαϊκής κι ένα της βυζαντινής εποχής) και τελικά πρόσεξαν ότι υπήρχαν ενδείξεις για ένα ακόμα αρχαιότερο τσουνάμι.
Φερτά στοιχεία και ιζήματα πάχους 40 εκατοστών αναγνωρίστηκαν,  χρονολογήθηκαν και έδειξαν ότι εναποτέθηκαν από κύμα τσουνάμι που δημιουργήθηκε την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1630–1550 π.Χ. περίπου), δηλαδή την εποχή που θεωρείται ότι εξερράγη το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Σύμφωνα με τη νέα γεωλογική έρευνα, το τσουνάμι ήταν τόσο ισχυρό που έφτασε ως τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας τις παράκτιες τοποθεσίες και τους πληθυσμούς τους.
Η έρευνα παρουσίασε νέα μέσα ανακάλυψης, ταυτοποίησης και μελέτης ιζημάτων από παλαιοτσουνάμι στο παράκτιο περιβάλλον βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση, διαχείριση και προετοιμασία για το μέλλον.

Πηγή: Περιοδικό 'Geology', τεύχος Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates