Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Πρέβεζα - Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

 
Ύστερα από δεκαετίες και δεκαετίες πρόχειρης και μη επαρκούς αποθήκευσης, προστασίας και ανάδειξης για το ευρύ κοινό, επιτέλους οι αρχαιότητες που προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, έξω από την Πρέβεζα, βρήκαν το καινούριο μόνιμο 'σπίτι' τους. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, που άνοιξε επίσημα τις πύλες του τον Αύγουστο που μας πέρασε.


Σύντομο Ιστορικό



Μέχρι το 1940 το Αρχαιολογικό Μουσείο Πρέβεζας στεγαζόταν στο τζαμί του Αγ.Ανδρέα ή Νέο Τζαμί (Yeni Camii), που βρισκόταν απέναντι από τον παλαιό κινηματογράφο 'Όασις', στην οδό Περδικάρη. Δυστυχώς το τζαμί βομβαρδίστηκε από Ιταλικά αεροπλάνα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπέστη μεγάλες καταστροφές, αλλά και λεηλασίες αρχαιοτήτων. Έτσι τα ερείπιά του γκρεμίστηκαν μεταπολεμικά και στο χώρο αυτό εγκαινιάστηκε στις 20.2.1957 από τον Βασιλιά Παύλο A' η Λέσχη Προσκόπων που υπάρχει ως και σήμερα. Στη είσοδο στέκονται ακόμη δύο γρανιτένιοι κίονες του οθωμανικού Τζαμιού  και στην πίσω πλευρά σώζεται οθωμανική κρήνη.


 
Το 1965 το Υπουργείο Πολιτισμού έκτισε ένα μικρό κτίριο εντός των παλαιοχριστιανικών τειχών της Νικόπολης, κοντά στη Βασιλική Α' Δουμετίου με σκοπό τη στέγαση του (παλαιού) Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Αποτελείται από ενα μικρό προθάλαμο και δύο συνεχόμενες αίθουσες και απέχει 7 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα.



Το Νέο Μουσείο

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Β΄ Κ.Π.Σ. και με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων (Δ.Ε.Ε.Μ.Π.Κ.) του ΥΠ.ΠΟ. μεταξύ των ετών 1999~2001 (ομάδα αρχιτέκτονικής μελέτης Δ.Κατζουράκης, Η.Παπαγιαννόπουλος, Ε.Τσαούσης, Γρ.Τσαμπέρης). Μετά τη διοικητική παράδοση του κτιρίου προς χρήση στην -αρμόδια τότε-  ΙΒ΄ Ε.Π.Κ.Α., τον Δεκέμβριο του 2003, πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, ενώ συμπληρωματικές οικοδομικές και Η/Μ εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΕΕΜΠΚ το 2005~2006. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2006, οπότε το κτίριο παραδόθηκε στη νεοσύστατη ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α.
Το κτίριο του Μουσείου, συνολικής επιφάνειας 2.150τ.μ., ανεγέρθηκε σε οικόπεδο έκτασης 20 περ. στρεμμάτων, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Πρέβεζας. Περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 200τ.μ. έκαστο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους διοίκησης, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους εξυπηρέτησης κοινού (εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο, αναψυκτήριο) και ξενώνα.

Στόχος της Έκθεσης είναι να προβάλει με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας κατά τη μακρόχρονη διάρκεια ζωής της ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής Νικόπολης. Κεντρική μουσειολογική ιδέα της Έκθεσης αποτελεί η παρουσίαση της ταυτότητας και της διαχρονικότητας της Νικόπολης και έχει σκοπό να προβληθεί η ιδιαίτερα σημαντική θέση της πόλης ανάμεσα σε δύο αυτοκρατορίες και δύο πρωτεύουσες και η πορεία της μέσα στο χρόνο, όπως προκύπτει από τις δύο εκφάνσεις του βίου, το δημόσιο και τον ιδιωτικό.



 Έτσι, στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζεται η γένεση και η πορεία της πόλης στο χρόνο και προβάλλεται η μεγαλοπρεπής ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική Νικόπολη. Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται η ζωή στην πόλη και προβάλλεται η όψη της πόλης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρείται η προσέγγιση των κατοίκων, που έζησαν σε αυτή και άφησαν πίσω τους εξαιρετικά και καθημερινά έργα.
Για την ανάπτυξη της έκθεσης χρησιμοποιούνται, εκτός από τις δύο κύριες αίθουσες, οι διάδρομοι του Μουσείου και οι εξωτερικοί, υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι, χώροι του Μουσείου.
Στόχος της ΛΓ΄ Ε.Π.Κ.Α. είναι το Νέο Μουσείο Νικόπολης αφενός να ενταχθεί στο δίκτυο διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης και αφετέρου να συνδεθεί λειτουργικά με την καθημερινή πολιτιστική ζωή του τόπου και τη σύγχρονη πολιτιστική δράση, αλλά και να αναδειχτεί η εκπαιδευτική του διάσταση, με την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates