Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Γιορτή των Κάστρων στην Πρέβεζα



Το Λιμάνι της Πρέβεζας, © 2008 epirotica


Την πόρτα του στην κοινωνία άνοιξε την περασμένη Κυριακή το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και υποδέχθηκε τους πολίτες που ένωσαν την φωνή τους μαζί με τον Δήμο και τους φορείς της Πρέβεζας εκφράζοντας την βούληση όλων των δημοτών για Κάστρα ανοιχτά που θα μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η ''Γιορτή των Κάστρων'' πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ώρα 10 το πρωί στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και περιλάμβανε ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας και μουσικό πρόγραμμα από Πρεβεζάνους δημιουργούς.
Το Εργατικό Κέντρο, το Θεατρικό Εργαστήρι, η Θεατρική Σκηνή, το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.


Στόχος είναι η γιορτή να πάρει όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο χαρακτήρα και η «φωνή» της τοπικής κοινωνίας να φτάσει έως το γραφείο του νέου Υπουργού Άμυνας. Οι φορείς ενημερώθηκαν λεπτομερώς από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Κλάπα για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την διαδικασία παραχώρησης των πρώην Στρατοπέδων και σε ποιό στάδιο αυτή βρίσκεται σήμερα.
Όλοι τους, καταδίκασαν την ενέργεια της παραπομπής του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Κλάπα στην Δικαιοσύνη για τις εργασίες που πραγματοποίησε στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα υπογραμμίζοντας ότι τα Κάστρα ανήκουν στον λαό της Πρέβεζας και πρέπει να μετατραπούν σε χώρους πολιτισμού και καλλιτεχνικής Δημιουργίας.
 

«Το αίτημα της κοινωνίας για πλήρη απόδοση των Κάστρων στον Δήμο είναι υπερώριμο» σχολίασε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, υπογραμμίζοντας ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει ο Δήμος να φέρει σε πέρας την διαδικασία αυτή, θεωρείται ως ''μοντέλο'' για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 


Τα Κάστρα της Πρέβεζας
Η Πρέβεζα είναι χτισμένη στο στόμιο του Αμβρακικού Κόλπου, ως εκ τούτου από νωρίς είχε αναγνωρισθεί η στρατηγική θέση που κατέχει. Για τον καλύτερο έλεγχο του στενού, οι παλαιότεροι κατακτητές της έκτισαν τρία (3) Κάστρα. Ταξιδεύοντας, αρκετά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δεν έχω δει άλλη πόλη με τέτοιο αριθμό κάστρων. Τα Κάστρα που αναφέρθηκαν είναι τα Κάστρα του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Γεωργίου και το Φρούριο του Παντοκράτορα.
Σημειώνεται ότι ολόκληρη η πόλη της Πρέβεζας ήταν μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα τειχισμένη και περιτριγυρισμένη από φαρδιά τάφρο (ντάπια), η οποία σε πολλά σημεία της πόλης διατηρείται ως τις μέρες μας.

Το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα ή Ιτς Καλέ (Itch-Kale), που βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά της πόλης, κτίσθηκε από τους Οθωμανούς, στις αρχές του 18ου αιώνα. Προστατευόταν με τάφρο καθώς και με προτείχισμα από την πλευρά της θάλασσας, το οποίο κατεδαφίσθηκε μεταξύ 1920-30. Επισκευάσθηκε και ενισχύθηκε από τους Ενετούς, μετά την Συνθήκη του Πασσάροβιτς (Passarowitz), το 1718. Σε μερικά σημεία του βρίσκουμε αρχιτεκτονική μέλη από την Αρχαία Νικόπολη.

Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Γενή Καλέ (Yeni-Kale), χτίσθηκε από τον Αλή Πασά (Tepedelenli Ali Paşa) στις αρχές του 19oυ αιώνα, σε σχέδια του Γάλλου Συνταγματάρχη Gillaume και βρίσκεται στη Νότια πλευρά της πόλης, ακριβώς απέναντι από το Κάστρο του Ακτίου. Διατηρεί σχεδόν ακέραιο τον εξωτερικό περίβολο με τις κεκλιμένες οχυρώσεις.



Το Φρούριο του Παντοκράτορα βρίσκεται στο προάστειο του Παντοκράτορα και ονομάσθηκε έτσι από ένα εκκλησάκι που στέκει πάνω σε αυτό. Κτίσθηκε και αυτό από τον Αλή Πασά το 1807, σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Yaudocourt. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή.



Ήδη, από τα τέλη του 15ου αιώνα υπήρχε ένα ακόμη Κάστρο, το Κάστρο της Πρέβεζας (Castello della Prevesa) ή Μπούκα. Αποτελούσε ισχυρό οχυρό και εμφανίζεται σε πολλούς χάρτες του 16ου αιώνα. Η κατασκευή του ξεκίνησε από τους Οθωμανούς και ολοκληρώθηκε πιθανώς από τους Ενετούς στις αρχές του 16ου αιώνα, οι οποίοι το γκρέμισαν εκ βάθρων το 1699 όταν επέστρεψαν την πόλη πίσω, σύμφωνα με την Συνθήκη του Κάρλοβιτς (Karlowitz). Στη θέση του κτίσθηκε το θερινό Παλάτι (saray) του Αλή Πασά.

Πηγή Γιορτής Κάστρων: Δήμος Πρέβεζας
Πηγές Ιστορίας: Προσωπικές πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates