Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Εγκαινιάσθηκε το ψηφιακό Βιβλιοπωλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Εγκαινιάστηκε στις 16.10.2009, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης (Frankfurter Buchmesse), το Ψηφιακό Βιβλιοπωλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (bookshop.europa.eu).

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η σάρωση 12 εκατ. σελίδων και πλέον η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερες από 110.000 εκδόσεις, τις οποίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν.
Το ψηφιακό βιβλιοπωλείο προφέρει όλες τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν από την Υπηρεσία Εκδόσεων για λογαριασμό των θεσμικών και επικουρικών οργάνων και των άλλων οργανισμών της Ε.Ε. από το 1952 και μετά.
Τα αρχεία της Υπηρεσίας Εκδόσεων της ΕΕ αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια πραγματικό θησαυρό της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δημοσιεύσεις, όπως το διάγγελμα που εκφώνησε ο Ζαν Μονέ, πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, στην Κοινή Συνέλευση κατά την πρώτη της σύνοδο το Σεπτέμβριο του 1952 ή η γενική έκθεση για τη δραστηριότητα της Κοινότητας, στα γαλλικά από το 1953, βλέπουν και πάλι το «εικονικό» φως της μέρας.
«Η ψηφιακή βιβλιοθήκη απελευθερώνει τη μνήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το χαρτί με το οποίο ήταν δεσμευμένη από τις απαρχές της Ένωσης. Τα εκατομμύρια σελίδων, στις οποίες έχει πλέον πρόσβαση ο καθένας μας στις 23 επίσημες γλώσσες, καταδεικνύουν τη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει και να καλλιεργήσει την ιστορία της Ένωσης μέσα από τη γλωσσική της πολυμορφία» δήλωσε ο Ρουμάνος Leonard Orban, αρμόδιος επίτροπος σε θέματα πολυγλωσσίας.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Υπηρεσίας Εκδόσεων είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιοποίηση εξαντλημένων εκδόσεων. Το 2007 η Υπηρεσία Εκδόσεων εγκαινίασε μια υπηρεσία διάθεσης αρχείων PDF κατά παραγγελία, με την οποία οι χρήστες μπορούσαν να ζητούν την ανάκτηση και σάρωση δημοσιεύσεων από τα αρχεία.
Η ζήτηση ήταν τόσο υψηλή, ώστε σε έξι μήνες η υπηρεσία είχε ήδη κορεστεί. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, αποφασίστηκε να σαρωθεί με βιομηχανικούς ρυθμούς ολόκληρο το περιεχόμενο του αρχείου.
Το αποτέλεσμα -που επιτεύχθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια- είναι μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με περισσότερες από 14 εκατομμύρια σελίδες, σε μορφή αρχείων PDF βελτιστοποιημένη για το Διαδίκτυο, οι οποίες διατίθενται δωρεάν στο κοινό. Περιέχει περισσότερες από 12 εκατομμύρια σαρωμένες σελίδες ιστορικών εκδόσεων και περίπου 2 εκατομμύρια σελίδες πρόσφατων εκδόσεων.
Το Βιβλιοπωλείο της Ε.Ε., με εκδοτικούς ρυθμούς της τάξης των 1.600 νέων εκδόσεων ετησίως, αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για πολίτες, δημοσιογράφους, επαγγελματίες της εκπαίδευσης, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, εκδότες και κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, σε 50 περίπου γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγγελίας αντιτύπων σε χαρτί.

Τα περιεχόμενα του Βιβλιοπωλείου της Ε.Ε. θα καταστούν προσπελάσιμα επίσης μέσω της Europeana, όπου συμμετέχουν πολλές εθνικές βιβλιοθήκες και αρχεία της Ευρώπης. Το Βιβλιοπωλείο της Ε.Ε. θα συμπληρώσει, έτσι, τις εθνικές συλλογές της Europeana από τη σκοπιά των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Πηγή: Ιστοσελίδα in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates