Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Αστερίξ ετών 50


Οι δημοφιλείς ήρωες κόμικς Αστερίξ (Astérix) και Οβελίξ (Obelix), δημιούργημα των Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) και Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), κλείνoυν τα 50 χρόνια έκδοσης στις 29 Οκτωβρίου και το γιορτάζουν με μια σειρά εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (I.F.A.) και των Εκδόσεων Mamouth Comix.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - Σίνα 31, Αθήνα και θα διαρκέσει ως τις 7 Νοεμβρίου. Στο μπιστρό του Ινστιτούτου ''Bistrot Paris-Athènes'' θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την Έκθεση με θέμα «Τα 50 χρόνια του Αστερίξ, ο Γαλάτης ήρωας μας!», μια εικαστική διαδρομή του πολυαγαπημένου ήρωα Αστερίξ στην Ελλάδα, εξώφυλλα, βινιέτες και ήρωες που συμπρωταγωνίστησαν με τον μικρόσωμο Γαλάτη, βιβλία και τη σχέση του με τη χώρα μας, αλλά και γκάτζετ και άλλες εκπλήξεις. Επιπλέον, ο Uderzo ετοιμάζει για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Αστερίξ, του Οβελίξ, του Πανοραμίξ και όλων των υπόλοιπων ηρώων ένα εορταστικό τεύχος για τις 22 Οκτωβρίου 2009.



Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., στο Auditorium του Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Αστερίξ ως παγκόσμιο φαινόμενο, για τη σχέση του με την Ελλάδα και την επιρροή του στα ελληνικά κόμικς. Βασικός ομιλητής θα είναι ένας άλλος μεγάλος των γαλλικών κόμικς, ο Ασντέ (Achdé), σχεδιαστής του «Λούκι Λουκ». Συνομιλητές του ο αναπληρωτής καθηγητής Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Σκαρπέλος, ο σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος) και ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης.

Σύντομο Ιστορικό
Ο Αστερίξ 'γεννήθηκε' στις 29 Οκτωβρίου 1959 και η πρώτη μικρή ιστορία του δημοσιεύτηκε (στα γαλλικά) στο γαλλικό περιοδικο «Pilote». Το πρώτο άλπουμ με τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» κυκλοφόρησε το 1961, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ.
Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά.
Στην Ελλάδα ο Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '60 από τις Εκδόσεις Σπανός. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Mamouth Comix.

Πηγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates