Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Ολλανδία


Πως θα σας φαινόταν εσάς (εμάς) τους λάτρεις της φωτογραφίας, όταν μια μέρα που βγαίνατε για φωτογράφηση, 'πιάνατε' ένα φλεγόμενο μετεωρίτη πάνω από τα κεφάλια σας, ένα φαινόμενο που μπορεί να δει κάποιος, αν είναι τυχερός, κάθε 20 με 25 χρόνια. Ακούς Βασίλη και Πέτρο;

Όταν ο ερασιτέχνης φωτογράφος Robert Mikaelyan βγήκε να φωτογραφήσει ένα παλαιό Oλλανδικό εργοστάσιο ζάχαρης την προγούμενη Τρίτη, συνέλαβε μια σπάνια εικόνα: μια τεράστια φλεγόμενη βολίδα στον ουρανό. Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ολλανδία και τη Γερμανία ανέφεραν την εμφάνιση φλεγόμενων βολίδων στον ουρανό γύρω στις 7 μ.μ. τοπική ώρα, στις 13 Οκτωβρίου.

Ο Mikaelyan κατόρθωσε να 'πιάσει' διάφορες φωτογραφίες της βολίδας καθώς ταλαντεύθηκε χαμηλά πέρα από τη πόλη του Γκρόνινγκεν (Groningen), στα βόρεια της Ολλανδίας, και άρχισε να διαλύεται σε μικρότερα χοντρά κομμάτια.
"Ξαφνικά είδα ένα φως στον ουρανό να έρχεται γρήγορα… και τράβηξα γρήγορα τις ληφθείσες εικόνες" ανέφερε ο Mikaelyan μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μερικά δευτερόλεπτα αφού εμφανίστηκε η βολίδα, οι μάρτυρες άκουσαν έναν υπερηχητικό κρότο, ακολουθούμενο από χαμηλό βουητό, σημάδι μιας high-altitude έκρηξης.



Το αντικείμενο ήταν πιθανότατα ένας διαστημικός βράχος που αποσυντέθηκε αμέσως μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, αναφέρουν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι  κομμάτια του μετεωρίτη μπορεί να είχουν πέσει στη Βόρεια Θάλασσα. "Πράγματι ήταν ένα τεράστιο γεγονός" αναφέρει ο Theo Jurriens αστρονόμος του Αστρονομικού Ινστιτούτου Κάπτεϊν στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν (Kapteyn Astronomical Institute, University of Groningen).

Η Γη βομβαρδίζεται συνεχώς από τα συντρίμμια κομητών, αστεροειδών, ακόμη και από άλλους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Αλλά μια βολίδα αυτού του μεγέθους και φωτεινότητας είναι πιθανό να δει κάποιος οπουδήποτε στον κόσμο κάθε 20 έως 25 χρόνια, εκτιμάει ο Jurriens. Για το φωτογράφο Mikaelyan, "ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα να δεις, ειδικά το φως και η ταχύτητα".



Photos: Ιστοσελίδα Robert Mikaelyan - Fotoarena.nl

1 σχόλιο:

Subscribe to updates