Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Οι σκύλοι προβλέπουν τις αντιδράσεις μας και αποδεικνύονται ''κλέφτες''


© 2007 epirotica

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. πραγματοποίησε πειράματα με δεκάδες σκύλους σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει τη συμπεριφορά που αναπτύσσουν όσον αφορά την τροφή τους.

Είδαν ότι οι σκύλοι, αν θέλουν να κλέψουν τροφή, αναπτύσσουν στρατηγικές και τακτικές ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί προσπαθώντας να την αρπάξουν όσο πιο αθόρυβα είναι εφικτό. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι τα τετράποδα αντιλαμβάνονται το πώς σκέπτονται οι άλλοι για εκείνα, κάτι που ως τώρα δεν είχε αποδειχθεί.

Σε ένα από τα πειράματα οι ερευνητές τοποθετούσαν τροφή σε δύο μπολ στα οποία ήταν τοποθετημένα κουδουνάκια. Το κουδούνι όμως μόνο του ενός μπολ ήταν ενεργοποιημένο να χτυπά όταν υπήρχε κάποια επαφή σε αυτό ενώ το άλλο το είχαν απενεργοποιήσει.

Όπως αποδείχθηκε, οι σκύλοι αντιλαμβάνονταν γρήγορα τι συνέβαινε. Έτσι, όταν ήθελαν να φάνε αλλά καταλάβαιναν ότι κάποιος τους βλέπει, πήγαιναν και έπαιρναν ίσες ποσότητες τροφής και από τα δύο μπολ. Οταν όμως διαπίστωναν ''κενό'' στην παρακολούθηση, έσπευδαν και άρπαζαν όσο πιο αθόρυβα μπορούσαν τροφή από το μπολ με το απενεργοποιημένο κουδούνι.

Πηγή: Το Βήμα

2 σχόλια:

  1. είναι προφανές ότι το σκυλί της φωτογραφίας είναι το τυπικό παράδειγμα σκύλου που αναπτύσει στρατηγικές και τεχνικές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο σκυλί της φωτογραφίας είναι βασισμένη η εν λόγω έρευνα... Τυχαίο? Δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates