Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η παράσταση ''Simon Βoccanegra'' με τον Plácido Domingo, ζωντανά στην Πρέβεζα


Σε απευθείας σύνδεση με τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, το Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα μεταδώσει το ερχόμενο Σάββατο την παράσταση ''Simon Βoccanegra'' με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Ισπανό τενόρο Πλάθιντο Ντομίνγκο (Plácido Domingo).

Το Δημοτικό Ωδείο της Πρέβεζας είναι ο μοναδικός στη χώρα μας φορέας που συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό της ευρύτερης περιοχής να απολαύσει τις παραστάσεις ενός από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου σε... απευθείας σύνδεση.

Στο πλαίσιο αυτό η επόμενη μετάδοση έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 20.00 ώρα Ελλάδος (13.00 ώρα Νέας Υόρκης) και θα φέρει επί σκηνής ή μάλλον επί της οθόνης την όπερα του Verdi ''Simon Βoccanegra''. Πρόκειται για μια πολυσυζητημένη παραγωγή η οποία σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού Πλάθιντο Ντομίνγκο σε ρόλο βαρύτονου, εγχείρημα για το οποίο ο Iσπανός αστέρας της όπερας έχει υμνηθεί από τη διεθνή κριτική.

''Όλα ξεκίνησαν όταν ένας καλός μας φίλος, ο Δημήτρης Ζώνιος, γιατρός το επάγγελμα, ο οποίος έχει ζήσει στις Η.Π.Α. και διατηρεί εκεί επαφές, μας ενημέρωσε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης,το οποίο αφορά μεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεών της σε απευθείας σύνδεση μέσω κινηματογραφικών ή άλλων αιθουσών που διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό'' εξηγεί η κυρία Σοφία Λαχανά, διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου της Πρέβεζας.

''Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε την προηγούμενη χρονιά το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου στα Ιωάννινα, όμως εφέτος σταμάτησαν οι μεταδόσεις. Εμείς, από την πλευρά μας, ως Δημοτικό Ωδείο σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για τη μικρή μας πόλη να προσφέρουμε μια τέτοια δυνατότητα. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμο και, δεδομένων των καταπληκτικών δυνατοτήτων της αίθουσας του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου όπου γίνονται οι αναμεταδόσεις, το προχωρήσαμε''.

Η κυρία Λαχανά αναφέρεται με ενθουσιασμό στην προηγούμενη μετάδοση της ''Carmen'' του Bizet με πρωταγωνιστές τη λαμπερή λετονή μεσόφωνο Ελίνα Γκαράντσα (Elīna Garanča) και τον Γάλλο, ιταλικής καταγωγής, τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια (Roberto Alagna). ''Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη'' λέει. ''Κακά τα ψέματα. Σε μια μικρή πόλη όπως η δική μας οι ευκαιρίες να παρακολουθήσει κανείς μια παράσταση τέτοιου επιπέδου δεν είναι πολλές. Μπορώ να πω μάλιστα πως όχι μόνο είναι μικρό το κόστος, αλλά βγάζουμε και τα έξοδά μας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να πάρει κάτι ο κόσμος από αυτή τη μουσική, η οποία ίσως έχει τη φήμη ότι δεν είναι τόσο προσιτή. Η προσέλευση μας έκανε να ξεπεράσουμε τις όποιες αρχικές επιφυλάξεις μας. Έρχονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, όχι μόνο από την Πρέβεζα και την υπόλοιπη Ήπειρο, αλλά και από τη Λευκάδα. Πραγματικά το απολαμβάνουν''.

Όσον αφορά τις επόμενες μεταδόσεις, στις 27 Μαρτίου θα ακολουθήσει ο ''Hamlet'' του Ambroise Thomas με πρωταγωνιστές τον Σάιμον Κινλισάιντ (Simon Keenlyside) και τη Ναταλί Ντεσέ (Natalie Dessay) και την 1η Μαΐου η ''Αrmida'' του Gioachino Rossini με τη σουπερστάρ υψίφωνο Ρενέ Φλέμινγκ (Renée Fleming). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί και ελληνικός υποτιτλισμός.


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας
Περδικάρη 3, Πρέβεζα

Πληροφορίες
Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας
26820-253 20

Πηγές: Το Βήμα, Metropolitan Opera of New York

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to updates