Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η αρχή του τέλους των Λειτουργικών Συστημάτων


Η δεκαετία του '80 ήταν ουσιαστικά η πρώτη που μάθαμε τι εστί λειτουργικό σύστημα. Δηλαδή την πλατφόρμα πάνω στην οποία βασίζεται ένας υπολογιστής προκειμένου να «τρέξουν» οι εφαρμογές. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε πληθώρα λειτουργικών συστημάτων. Αυτό άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν τα Windows της Microsoft κυριάρχησαν απόλυτα. Τα Windows, όπως και όλα τα σημερινά λειτουργικά συστήματα είναι εγκατεστημένα στον σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.

Όμως αυτή η λογική είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς η αγορά πληροφορικής ετοιμάζεται να εισέλθει στην επόμενη γενιά, όπου τα δεδομένα και οι εφαρμογές δεν θα φιλοξενούνται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, αλλά στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για το επονομαζόμενο ''cloud computing'', το οποίο σταδιακά κάνει όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή του.

Η έλευση του ''cloud computing'' αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στον τρόπο χρήσης των προσωπικών υπολογιστών όσο και στο πώς αξιοποιούμε μια σειρά από υπάρχουσες συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, αλλά και νέες κατηγορίες συσκευών, όπως τα e-book readers (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων) κ.ά.

Όλο και περισσότερες συσκευές έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Με δεδομένη τη στροφή στο ''cloud computing'' είναι προφανές ότι ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα και στις εφαρμογές του από οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να το κάνει από οποιαδήποτε συσκευή. Αρκεί αυτή να διαθέτει ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο Web (browser).

Οπότε στο κοντινό μέλλον τον φορητό υπολογιστή μας μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα ''έξυπνο'' κινητό τηλέφωνο (smartphone). Οι περιορισμοί των κινητών όμως σε οθόνη και πληκτρολόγιο ίσως οδηγήσουν πολλούς χρήστες σε συσκευές όπως το Apple iPad ή το HP Slate.
Επίσης μειώνονται οι απαιτήσεις όσον αφορά τις δυνατότητες της συσκευής. Οι επεξεργαστές δεν είναι απαραίτητο να είναι εξαιρετικά γρήγοροι, ούτε απαιτείται μεγάλη χωρητικότητα στον σκληρό δίσκο, αφού τα πάντα θα είναι online.

Κάθε εργα­ζό­μενος θα έχει τον υπολο­γιστή που επιθυμεί
Μία ενδιαφέρουσα αλλαγή που αναμένεται σύντομα να προχωρήσει σχετίζεται με τους εταιρικούς υπολογιστές. Η σημερινή τακτική, όπου μια εταιρεία παρέχει στους εργαζομένους της έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με συγκεκριμένες προδιαγραφές και από συγκεκριμένο κατασκευαστή, αρχίζει και αλλάζει, με τους εργαζομένους να μπορούν να έχουν όποιο μηχάνημα επιθυμούν και την εταιρεία να επιδοτεί τη συντήρησή του.

Πολλές εφαρμογές θα «τρέχουν» μέσω browser
Η στροφή στο ''cloud computing'' οδηγεί σε αλλαγές και στα λειτουρ­γικά συστήματα, τα οποία δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν τις σημερινές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με μία άποψη, ο browser θα είναι το λειτουργικό σύστημα του μέλλοντος, αν και τα πράγματα μάλλον δεν είναι και τόσο απλά.

Για αρκετές συσκευές, πάντως, τα περίπλοκα και ''βαριά'' λειτουργικά συστήματα δεν είναι απαραίτητα, οπότε είτε θα χρησιμοποιούν πιο ''ελαφριές'' εκδόσεις είτε λειτουρ­γικά συστήματα για κινητά (π.χ. Symbian, Android ή iPhone OS) είτε νέα λειτουργικά. Στην τελευ­ταία κατηγορία εμπίπτει το Chrome OS της Google, το οποίο αναμένε­ται να καταφθάσει προς το τέλος του 2010.

Και, σύμφωνα με τις υπάρ­χουσες πληροφορίες, πρόκει­ται για ένα ''ελαφρύ'' λειτουρ­γικό σύστημα, στο οποίο η συ­ντρι­­πτι­κή πλειονότητα των λει­τουργιών γίνεται μέσω του browser και του Διαδικτύου. Το συγκεκρι­μένο λει­τουργικό σύστημα προο­­­­ρί­­ζεται ακρι­βώς για όλες αυτές τις νέες φορητές συσκευές που αναμένεται να υποκαταστή­σουν σε κάποιο βαθ­μό τους σημερινούς υπολογιστές.

Πηγή: Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Οι πρώτοι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops και notebooks), που θα "τρέχουν" το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, το οποίο θα λειτουργεί online μέσω του "υπολογιστικού νέφους" (cloud computing), θα κυκλοφορήσουν στα μέσα περίπου του 2011. Η κίνηση αποτελεί "σφήνα" στην επικράτεια της Microsoft και της Apple και αναμένεται να "ανάψει τα αίματα" ακόμα περισσότερο στην ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής.

    Πάντως, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καθυστέρηση αρκετών μηνών στα αρχικά σχέδια της Google, η οποία ήλπιζε να προλάβει τις φετινές γιορτές, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τεχνικές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη του νέου λογισμικού, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC. Η Google θέλει να σιγουρέψει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα, που βασίζεται στο Web, θα είναι συμβατό με πολλές άλλες συσκευές, όπως οι ψηφιακές κάμερες.

    Οι πρώτοι φορητοί Η/Υ με το λειτουργικό της Google αναμένεται να κατασκευαστούν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, ενώ η αμερικανική Intel θα παρέχει τους πρώτους επεξεργαστές. Οι τιμές για τα μελλοντικά λάπτοπ με το Chrome OS δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να κινούνται σε μεγάλη γκάμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to updates